Sunday, 12 May, 2024

Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με Τσιόδρα την Τετάρτη – Κλειδώνουν τα νέα μέτρα

Μετά το «ιστορικό ρεκόρ» που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ με 21.657 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, που αποδεικνύουν τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον στη χώρα

η κυβέρνηση επισπεύδει την εφαρμογή των νέων μέτρων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει την Τετάρτη το πρωί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Σωτήρη Τσιόδρα πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής, με στόχο να κλειδώσουν τα νέα μέτρα και η νέα ημερομηνία εφαρμογής τους.

Συγκεκριμένα στις 09:30 της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού, ενώ το «παρών» θα δώσει και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στη συνέχεια στις 12:00 το μεσημέρι η Επιτροπή θα συνεδριάσει προκειμένου να εισηγηθεί στην κυβέρνηση αν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τις 3 Ιανουαρίου, θα πρέπει να ληφθούν νωρίτερα, με βάση και τη νέα επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσουν τα μέτρα νωρίτερα. «Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων που έχει ανακοινωθεί, σταθμίζουμε διαρκώς τα δεδομένα, περιμένουμε αύριο τις εισηγήσεις της επιτροπής για τη χρονική μετάθεση των μέτρων νωρίτερα», επεσήμανε. «Πάει δύο χρόνια αυτή η ιστορία. Δεν υπάρχει απόφαση που να είναι ευχάριστη, όλες δημιουργούν προβλήματα και πλήττουν άλλους λίγο και άλλους πολύ. Η 3η δόση πάει καλά. Έχουμε το 88% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο. Είμαστε σε περίεργη στροφή της πανδημίας. Αυτό το στέλεχος μεταδίδεται πιο γρήγορα και οφείλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Έχουμε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος να πάει ο ιός σε αυτές τις ηλικίες και να επιβαρύνουμε περισσότερο το σύστημα υγείας είναι κάτι που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση, στην εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά του ιού στον τρόπο και το μέτρο που μπορούμε», συνέχισε ενώ υπογράμμισε πως με τη στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, καταφέραμε όλοι μαζί να σώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εορταστικού τζίρου και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με έναν τρόπο πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρσι. «Είμαστε μπροστά σε μια έκρηξη κρουσμάτων όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Οφείλουμε να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές. Κάθε λογικός άνθρωπος το αντιλαμβάνεται. Να περιορίσουμε τη διασπορά, όχι γιατί η ”Όμικρον” είναι πιο επικίνδυνη αλλά γιατί μεταδίδεται εύκολα και τα νέα παιδιά μπορεί να έρθουν σε επαφή με οικείους τους ηλικιωμένους που είναι ανεμβολίαστοι» τόνισε.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας

Σημειώνεται πως χθες, Δευτέρα, είχε ανακοινωθεί δεύτερο πακέτο μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού.

Αναλυτικότερα τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ και στο προσωπικό των χώρων εστίασης.

Η διασκέδαση θα λειτουργεί έως τις 12 τα μεσάνυχτα αποκλειστικά για εμβολιασμένους, χωρίς δυνατότητα όρθιων και έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι. Ακόμα επιτρέπεται η μουσική, σε περίπτωση όμως παραβίασης των μέτρων, θα επιβάλλεται απαγόρευση.

Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.

Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου