Saturday, 27 April, 2024

Ίμβρος: Άνοιγμα του ελληνικού σχολείου και Ανάσταση με τον Πατριάρχη

Πεντακόσιοι Έλληνες, 60 μικροί μαθητές. Στην Ίμβρο ο ελληνισμός ανθίζει και πάλι και σε αυτό συντέλεσε και η επαναλειτουργία του ελληνικού σχολείου.

Ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που παίρνουν την απόφαση να γυρίσουν στο νησί που έζησαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους γνωρίζοντας ότι λειτουργεί πλήρης πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Όταν άνοιξε το σχολείο, το Λύκειο και το Γυμνάσιο, τους άρεσε πολύ είπαν μπαμπά θα πάμε εκεί» δήλωσε κάτοικος της Ίμβρου στο OPEN.

«Υπήρξε μια αναζωογόνηση πολύ σημαντική, η οποία οφείλετε κυρίως στα σχολεία γιατί οι άνθρωποι μας μπόρεσαν να γυρίσουν στο νησί χωρίς να φοβούνται τι θα γίνει αύριο» ανέφερε ο διευθυντής των σχολείων, Ιωακείμ Καμπουρόπουλος. Ο ελληνικός πληθυσμός της Ίμβρου έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό κάτι που αποτυπώνεται και στις μικρότερες ηλικίες. Σημειωτέον, ότι το 2004 τα ελληνόπουλα ήταν 4, πλέον φτάνουν… τα 60.

Ανάσταση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Μάλιστα, στο νησί υπάρχει το σπίτι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο χωριό Αγίους Θεοδώρους, εκεί που έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια μέχρι και που έφυγε για σπουδές. Δίπλα στο σπίτι του Πατριάρχη και ένα μουσείο για την ζωή του. Εκεί ο Πατριάρχης  παρευρέθηκε και τέλεσε την Ανάσταση στις 12 το μεσημέρι με τους Ίμβριους και τους δεκάδες Έλληνες να είναι βαθιά συγκινημένοι καθώς μετά από 10 χρόνια ο Πατριάρχης επισκέφτηκε ξανά το νησί στο οποίο ο ελληνισμός μετά από μισό αιώνα ξαναριζώνει.

Στο επίκεντρο του τουρκικού Τύπου η επίσκεψη Δένδια

Στο μεταξύ η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Ίμβρο δεν πέρασε απαρατήρητη από τον τουρκικό Τύπο που σύμφωνα με την απεσταλμένη του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη, κάλυψε ευρέως το θέμα προβάλλοντας τα θετικά μηνύματα που εξέπεμπε ο Έλληνας υπουργός. Φιλοκυβερνητικά και αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν χαρακτηριστικά ότι ο «Έλληνας υπουργός έστειλε μήνυμα ότι δεν θέλουμε ένταση μεταξύ των δύο χωρών». Αυτό το μήνυμα έλαβαν οι Τούρκοι και χαιρέτισαν την τρίτη επίσκεψη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου