Tuesday, 24 December, 2024

Αθώοι για παράνομη πτήση, ένοχοι για παράνομη είσοδο οι «8»

Τους επιβλήθηκε 2μηνη ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή – Αναφορές για παραποίηση των καταθέσεων από το μεταφραστή της δικαστικής αίθουσας

Ολοκληρώθηκε η δίκη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης. Οι οκτώ κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για την παράνομη είσοδο στη χώρα μας με ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή, καθώς τους αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό ότι δεν υπήρχε δόλος. Για τη δεύτερη κατηγορία της παράνομης πτήσης, αλλά και της εκτέλεσης πτήσης για τον πιλότο, κρίθηκαν αθώοι, διότι η ελληνική νομοθεσία αναφέρεται σε πολιτικά και όχι στρατιωτικά αεροσκάφη.

Σημειώνεται, πως η εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, οι τρεις συνήγοροι των κατηγορουμένων ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα έφεσης, αλλά τελικώς η δικαστής αποφάσισε την προαναφερθείσα ποινή. Μετά το πέρας της δίκης, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στα κρατητήρια, καθώς ήδη έχουν εκδοθεί και τους έχουν επιδοθεί οι αποφάσεις των αστυνομικών αρχών για τη διοικητική κράτησή τους, δυνατότητα που δίδει η ισχύουσα νομοθεσία, δεδομένου ότι στερούνται των απαραίτητων εγγράφων για την ελεύθερη μετακίνησή τους στη χώρα.

Στη διάρκεια της δίκης, η πρόεδρος του δικαστηρίου απηύθυνε κοινές ερωτήσεις σε όλους τους κατηγορουμένους. Ειδικότερα, οι ερωτήσεις αφορούσαν στην επαγγελματική τους ιδιότητα, στο είδος του αεροσκάφους με το οποίο εισήλθαν στην Ελλάδα, τους λόγους για τους οποίους ένιωσαν φόβο για τη ζωή τους, τη συμμετοχή τους σε όσα διαδραματίστηκαν από το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία, καθώς και ποιος υπαγόρευσε, τόσο τις ενέργειές τους στην Τουρκία, όσο και την απόφασή τους να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

Τα οκτώ στελέχη του τουρκικού στρατού (έξι πιλότοι και τρεις τεχνικοί), πληρώματα συνολικά τριών ελικοπτέρων, απάντησαν πως κλήθηκαν τηλεφωνικά από τον αξιωματικό υπηρεσίας, το βράδυ της Παρασκευής, να μεταβούν στην μονάδα τους, η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να μεταφέρουν τραυματίες στρατιώτες από συγκεκριμένα σημεία της πόλης, χωρίς να τους γίνει γνωστός ο λόγος του τραυματισμού τους.

Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών, ανέφεραν, πως τη στιγμή του τηλεφωνήματος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Από τα τρία ελικόπτερα μόνο το ένα είχε τη δυνατότητα, εξαιτίας των ταραχών που ήταν σε εξέλιξη, να πραγματοποιήσει μία αερομεταφορά τραυματιών.

Τα άλλα δύο ελικόπτερα εγκατέλειψαν την προσπάθεια, καθώς δέχθηκαν πυροβολισμούς, χωρίς να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν εάν τους επιτίθεντο πολίτες ή αστυνομικοί.

Οι επιθέσεις που δέχθηκαν τα δύο ελικόπτερα ήταν ο λόγος που επιβιβάστηκαν και τα τρία πληρώματα σε κοινό αεροσκάφος, σε αυτό με το οποίο τελικά προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Εξήγησαν ότι τα ελικόπτερά τους δεν είναι πολεμικά, δεν φέρουν αμυντικό ή επιθετικό οπλισμό, αλλά χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού και τραυματιών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Ισχυρίστηκαν ότι μετά τις επιθέσεις και με οδηγία του αξιωματικού υπηρεσίας, με τον οποίο μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μόνο μία φορά και τους ενημέρωσε ότι δεν είναι ασφαλής η επιστροφή στη μονάδα τους, μετέβησαν σε στρατιωτική μονάδα πλησίον της Κωνσταντινούπολης, όπου ήταν σταθμευμένα τα ασθενοφόρα που θα παραλάμβαναν τους τραυματίες, ενώ στην ίδια μονάδα λειτουργεί και στρατιωτικό νοσοκομείο.

Παρέμειναν σε κτίριο της συγκεκριμένης στρατιωτικής εγκατάστασης έως τις 4 με 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με ανωτέρους τους. Εγκατέλειψαν τo συγκεκριμένο σημείο τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το κτίριο στο οποίο βρισκόταν δέχθηκε πυροβολισμούς. Με ένα ελικόπτερο οι οκτώ άνδρες κατέφυγαν σε ασφαλή τοποθεσία και συγκεκριμένα δασική έκταση προαστιακά της Κωνσταντινούπολης, όπου μπόρεσαν μέσω ίντερνετ να ενημερωθούν για το τι ακριβώς συνέβαινε στη χώρα.

Παρακολουθώντας όλα όσα διαδραματίζονταν το πρωί του Σαββάτου και μετά τις συλλήψεις και την κακοποίηση αδιακρίτως, ανθρώπων που είτε είχαν συμμετοχή στο πραξικόπημα είτε όχι, φοβήθηκαν τόσο πολύ που αποφάσισαν από κοινού να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο, το μοναδικό που δεν είχε βληθεί και να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Παραδέχθηκαν ότι το σήμα μηχανικής βλάβης του αεροσκάφους που εξέπεμψαν μόλις εισήλθαν παράνομα στον ελληνικό χώρο ήταν προσχηματικό, προκειμένου να τους επιτραπεί η προσγείωση, όπως κι έγινε, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν ήταν λύση ανάγκης όσον αφορά τον προορισμό στον οποίο μπορούσαν να κατευθυνθούν, αλλά επιλογή (τα καύσιμα του ελικοπτέρου επαρκούσαν όπως είπαν και για τη Βουλγαρία και για τη Ρουμανία). «Σήμερα στο δικαστήριο αποδείχθηκε πως οι οκτώ κατηγορούμενοι ήταν άνθρωποι του καθήκοντος, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στελέχη του τουρκικού στρατού και συγκεκριμένα υπηρετούσαν σε μονάδα ελικοπτέρων του στρατού ξηράς, όχι πολεμικό λοιπόν το ελικόπτερό τους. Δεν έφερε οπλισμό το ελικόπτερο αυτό, αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία, δεν είχαν γνώση για το πραξικόπημα, εκτελούσαν διαταγές, εβλήθησαν και τα τρία ελικόπτερα στα οποία επέβαιναν, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που είχαν ξεκινήσει, με το στρατό, τους πραξικοπηματίες, την τουρκική αστυνομία και τους πολίτες… Αναγνωρίστηκε ότι όλα αυτά τα έκαναν από ανάγκη και όχι με δόλο», δήλωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων, Μένια Πολυχρόνη.

Αναφορές για παραποίηση των καταθέσεων από το μεταφραστή της αίθουσας

Ο μεταφραστής στη δίκη των Τούρκων αξιωματικών αποτελεί κοροϊδία για την ελληνική δικαιοσύνη π.χ. το «η αστυνομία μας πυροβόλησε» έγινε «δεν ξέρω ποιος μας πυροβόλησε»

Κοινή δήλωση των «8»: “Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη”

Κοινή δήλωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι δικάστηκαν σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα και την ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, ανέγνωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη.

Συγκεκριμένα, η δήλωση των καταδικασθέντων σε ποινή δίμηνης φυλάκισης με αναστολή για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα αναφέρει:

«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».Η κ. Δαπουδάνη μετέφερε και την έκκληση των οκτώ ανδρών προς οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση για στήριξη και βοήθεια.

Αντιπαράθεση Βίτσα – Δένδια για τους «8»

Η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα στην Τουρκία και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια.

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, έκανε λόγο για κινδυνολόγους και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητά από την Ελλάδα να μην εφαρμόσει το διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Βίτσας υποστήριξε, ότι παραφράστηκαν οι δηλώσεις του σχετικά με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός του, περί ισχυρού τουρκικού επιχειρήματος, σε ότι αφορά την έκδοσή τους, συνδέεται με την παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας. Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας κάλεσε τον κ. Βίτσα να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοούσε, σημειώνοντας ότι αν χαρακτήρισε ισχυρό το τουρκικό επιχείρημα για την έκδοσή τους, τότε έχει διενεργήσει ατόπημα.

«Η απάντησή μου σε ερώτηση δημοσιογράφου, στο τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τους οκτώ Τούρκους συλληφθέντες, ήταν ότι πρέπει να εφαρμοστεί το ελληνικό και δημόσιο Δίκαιο» ανέφερε ο κ. Βίτσας, ενώ τόνισε ότι άλλο είναι το ζήτημα της απέλασης και άλλο της έκδοσης.

«Το τουρκικό επιχείρημα έκδοσής τους είναι αρκετά ισχυρό και πολύ ισχυρό, ως προς το γεγονός ότι παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και επιχειρήθηκε η κατάλυση του κράτους. Αυτό θα εξεταστεί από τις δικαστικές αρχές σε πρώτο και δεύτερο βαθμό», πρόσθεσε ο κ. Βίτσας. «Η διαδικασία ασύλου κρίνεται από την επιτροπή και μέχρι τρίτο βαθμό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε ότι αφορά το αίτημα έκδοσης κρίνεται από δύο δικαστικά συμβούλια και μόνο αν υπάρχει καταφατική απάντηση από αυτά, μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να ασκήσει διακριτική παρέμβαση», αντέτεινε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε:

«Ως προς το καθεστώς ασύλου υπάρχει το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το αίτημα έκδοσης κρίνεται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Δίκαιο που έχουν κυρώσει Ελλάδα και Τουρκία. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ισχυρό και πολύ ισχυρό το τουρκικό αίτημα για έκδοση, όταν υπάρχουν δύο δικαστικά συμβούλια για να αποφανθούν». Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να ζητά από την Ελλάδα να μην εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο».

«Είναι σε εξέλιξη η πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας και αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο. Οφείλουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Να μην κάνουμε παρερμηνείες», τόνισε η κ. Βάκη και πρόσθεσε:

«Το θέμα αυτό έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια της χώρας και το σεβασμό του κράτους δικαίου. Σε ότι αφορά το πρώτο, η χώρα καλείται να διαδραματίσει ένα σταθεροποιητικό ρόλο. Η εθνική ασφάλεια επιτάσσει, η χώρα να μην επιτρέψει σε κανέναν να την μπλέξει σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Ως προς το δεύτερο, για το σεβασμό του κράτους δικαίου, υπάρχουν οι διεθνείς συνθήκες, η Συνθήκη της Γενεύης, το ελληνικό σύνταγμα, που επιβάλλουν τους όρους και τους κανόνες».

Και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε:

«Όσοι επιχειρούν να κινδυνολογούν ή να υποδυθούν το ρόλο του διπλωματικού, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτός ο ρόλος τους είναι πάρα πολύ αρνητικός για τη χώρα».

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου