Thursday, 2 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας

Στον απόηχο της πανηγυρικής απόδοσης του κορυφαίου μνημείου της πόλης, της μοναδικής Παλιάς Μητρόπολης, μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς έργων τεράστιας σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη (Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, Βασιλική νεκρόπολη, Γ’ Φάση Ανακτόρου , Άγιος Πατάπιος κλπ.) και μόλις καταφέραμε – για πρώτη φορά στα χρονικά – να ανοίξουμε και να αποδώσουμε στους επισκέπτες τόσα πολλά και σπουδαία βυζαντινά μνημεία της πόλης μαθαίνουμε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων “γίνεται φραγμός και μπλοκάρει την ανάπτυξη της Βέροιας”!!!

Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν η επένδυση  σαράντα και πλέον εκατομμυρίων ευρώ σε έργα στην Ημαθία και κυρίως στο Δήμο Βέροιας,  τα οποία υλοποιήθηκαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία εν μέσω κρίσης και με υποδειγματικό τρόπο, να είναι τροχοπέδη ανάπτυξης;

Προφανώς, αν η φημολογία που καλλιεργείται συστηματικά στα τοπικά ΜΜΕ δεν δημιουργούσε αναστάτωση στους πολίτες της Βέροιας, δεν θα άξιζε να ασχοληθεί κανείς μαζί της, ωστόσο, πιστεύοντας ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, θεωρούμε απαραίτητο να αποσαφηνίσουμε δημοσίως τι σημαίνει η συζητούμενη πρόταση αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» η κήρυξη-αναοριοθέτηση των  υφιστάμενων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων αποτελεί βασική υποχρέωση όλων των εφορειών αρχαιοτήτων.

Για τη Βέροια υπάρχουν ήδη 103 κηρύξεις αρχαίων, βυζαντινών, μεταβυζαντινών, οθωμανικών και νεωτέρων μνημείων, στις οποίες προστίθενται  και τα 132 διατηρητέα κτίρια των ιστορικών τόπων της Κυριώτισσας-Μπαρμπούτας-Παναγίας Δεξιάς-Κοντογεωργάκη. Η αναοριοθέτηση είναι στην ουσία μια κωδικοποίησή των ήδη υπαρχόντων κηρύξεων. Σημειώνεται ότι υπάρχουν ήδη και άλλες μεγάλες πόλεις που είναι συγχρόνως κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως για παράδειγμα η Πάτρα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.

Επισημαίνεται ότι δεν προβλέπεται η δημιουργία αδόμητων περιοχών αλλά ούτε αλλαγές στον τρόπο δόμησης. Πέρα από τον έλεγχο των σκαφών που έτσι και αλλιώς γίνεται, γιατί πρέπει να προστατευθούν  οι (δυστυχώς ελάχιστες) αρχαιότητες που έχουν απομείνει στη θέση τους, στόχος της κήρυξης είναι η ορθότερη προστασία των ιστάμενων μνημείων και των λιγοστών υφιστάμενων αρχαιολογικών χώρων-ιστορικών τόπων, ώστε όλα αυτά να αποτελέσουν στοιχεία ενός συνολικού πλάνου ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Όσον αφορά στις σύγχρονες παραγωγικές δραστηριότητες  προβλέπεται η συγκρότηση σε συνεργασία με τον Δήμο οργανωμένων ζωνών ανάπτυξης διάφορων επαγγελματικών επιχειρήσεων (π.χ. δημιουργία εστιατορίων, καφέ μπαρ κλπ.) ώστε, μέσα από την κωδικοποίηση και ομογενοποίηση των διαδικασιών, να είναι ταχύτερη και ευκολότερη η  αδειοδότησή τους.  Παράλληλα, προβλέπεται σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες (πχ. πολεοδομία) η ανάπτυξης μιας κοινής συνισταμένης  σχεδιασμού για τις φυτεύσεις,  την τοποθέτηση των περιπτέρων, των διαφόρων πινακίδων, των κάδων απορριμμάτων και γενικότερα του αστικού εξοπλισμού, με στόχο την  ανάπλαση και τον εξωραϊσμό του αστικού χώρου στις περιοχές των μνημείων, ώστε να γίνει περισσότερο ελκυστικός για κατοίκους και επισκέπτες.

Κατά συνέπεια η πρόταση της ΕΦΑ Ημαθίας για την αναοριοθέτηση- κήρυξη της Βέροιας μπορεί μόνον θετικά να αξιολογηθεί ως το απαραίτητο υπόβαθρο για την συνολική ανάδειξη του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος της πόλης, η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει, ως σημαντικός αρχαιολογικός-τουριστικός προορισμός, δίπλα στον κορυφαίο από κάθε άποψη αρχαιολογικό χώρο των Αιγών που αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό ολόκληρης της Βόρειας  Ελλάδας.

Αντιδρούν οι φορείς της Βέροιας στην αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της πόλης

Την αντίθεση τους στην αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας εξέφρασαν οι τοπικοί φορείς που τοποθετήθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Μάλιστα δήλωσαν ότι στέκονται στο πλευρό του Δήμου για να ανατραπεί αυτό το σχέδιο.

“Οι Βυζαντινές μηχανορραφίες δεν περνάνε” σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ουσουλτζόγλου. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Τσιλογιάννης στο υπόμνημα που κατέθεσε ανέφερε χαρακτηριστικά “φωτιά στον κόρφο μας και στον κόρφο της πόλης”. Ο εκπρόσωπος του Ποταμιου Μάκης Λιόλιος χαρακτήρισε απαράδεκτο το ύφος της θέσης της αρχαιολογίας.

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνα Τσιπουρίδου, τόνισε ότι το σχέδιο της αρχαιολογίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πόλη και την εμπορική δραστηριότητα. Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Βασίλης Αδάμ υποστήριξε χαριτολογώντας ότι με το σχέδιο της αρχαιολογίας θα αναγκαστούν οι πολίτες να γίνουν μετανάστες για να αναδειχθούν τα αρχαία και πρόσθεσε ότι η τοπική κοινωνία δεν είδε οφέλη από την ανάδειξη αρχαίων.

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Μιχάλης Χασιώτης είπε ότι το σχέδιο της αρχαιολογίας θα δημιουργήσει αλυσίδα αφανισμού μερίδας της τοπικής κοινωνίας ενώ ο έλεγχος της πόλης θα περάσει στα χέρια μιας δυσκίνητης υπηρεσίας που ταλαιπωρεί τον κόσμο και τίποτα δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση του ΚΑΣ.

Ο κ. Γιάγκογλου εκπρόσωπος του μεταποιητικού τμήματος του Επιμελητηρίου τόνισε ότι το σχέδιο της αρχαιολογίας θα τινάξει στον αέρα επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η Αναστασία Λαζαρίδου, πρόεδρος των Επιστημόνων Μηχανικών, υπογράμμισε ότι ο τρόπος που πάει να περάσει το θέμα από την αρχαιολογία είναι δικτατορικός και οι συνέπειες στην πόλη θα είναι καταστροφικές.

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, ο κ. Παπάς μίλησε για έγκλημα που πάει να γίνει στην Βέροια και πρόσθεσε ότι η πόλη θα μπλέξει σε κυκεώνα γραφειοκρατίας.

Η κ. Παπαγιαννούλη, εκπρόσωπος του ΤΕΕ, με το σχέδιο της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας, η αρχαιολογία θα γίνει κυρίαρχη υπηρεσία και ο αρτηριοσκληρωτικος χαρακτήρας της θα γίνει τροχοπέδη στην ανάπτυξη της πόλης και ανασταλτικός παράγοντας σε ότι επιχειρήσει ο πολίτης. Ο περιφερειακός σύμβουλος Στάθης Σαρηγιαννίδης υποστήριξε ότι η αρχαιολογία δεν συνεργάζεται και δεν βοηθά τον πολίτη και θέλει να υποκαταστήσει την Διοίκηση της πόλης.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Ασλάνογλου είπε ότι ο Δήμος έσωσε Μπαρμπούτα και Κυριώτισσα και έκανε πεζοδρομήσεις στη Βέροια και πρόσθεσε ότι η πόλη βρίσκεται μπροστά σε μια θεσμική εκτροπή.

Ο μηχανικός Χρήστος Τσόπελας χαριτολογώντας ειπε ότι η κ. Κοτταριδη προσπαθεί να γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη και συντάχθηκε με τους υπόλοιπους φορείς.

pliroforiodotis

Αγγελική Κοτταρίδη: Μόνο θετική η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας

Με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη τις αναφορές ότι η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας μπλοκάρει την ανάπτυξη της πόλης. «Έχουν παραπλανήσει τους πολίτες» δηλώνει στο in.gr, εξηγώντας ότι δεν προβλέπεται ούτε η δημιουργία αδόμητων περιοχών ή ούτε αλλαγές στον τρόπο δόμησης.

«Τους έχουν παραπλανήσει. Τους παρουσίασαν ως οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου το άρθρο 13 (σ.σ. του νόμου 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς») που αφορά στη δημιουργία Ζώνης Α’ (σ.σ. περιοχή στην οποία απαγορεύεται παντελώς η δόμηση)» επισημαίνει η κ. Κοτταρίδη.

«Κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι είναι η Πάτρα και η Αθήνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο» συνεχίζει, σημειώνοντας ότι η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας αποτελεί ουσιαστικά μια κωδικοποίησή των ήδη υφιστάμενων κηρύξεων. Όπως εξηγεί, με την αναοριοθέτηση βελτιώνονται οι ισχύουσες διαδικασίες και προωθείται ο πιο αποτελεσματικός έλεγχος των εκσκαφών. «Οι εκσκαφές στη Βέροια έχουν γίνει κατά το 90%. Δηλαδή αν γκρεμιστεί ένα σπίτι, θα πάμε να ελέγξουμε την εκσκαφή, το οποίο το κάνουμε έτσι κι αλλιώς, αλλά πλέον θα γίνεται συγκροτημένα» τονίζει.

Σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη, η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας προβλέπει τη συγκρότηση σε συνεργασία με τον Δήμο οργανωμένων ζωνών ανάπτυξης διάφορων επαγγελματικών επιχειρήσεων (π.χ. δημιουργία εστιατορίων, καφέ μπαρ κλπ.) ώστε, μέσα από την κωδικοποίηση και ομογενοποίηση των διαδικασιών, να είναι ταχύτερη και ευκολότερη η αδειοδότησή τους.

Επίσης, προωθείται σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. πολεοδομία) η ανάπτυξη μιας κοινής συνισταμένης σχεδιασμού για τις φυτεύσεις, την τοποθέτηση των περιπτέρων, των διαφόρων πινακίδων, των κάδων απορριμμάτων και γενικότερα του αστικού εξοπλισμού, «με στόχο την ανάπλαση και τον εξωραϊσμό του αστικού χώρου στις περιοχές των μνημείων, ώστε να γίνει περισσότερο ελκυστικός για κατοίκους και επισκέπτες».

«Οι επιχειρήσεις υπόκεινται ούτως ή άλλως σε έλεγχο όταν είναι στην παλαιά πόλη, ή κοντά σε μνημεία» υπογραμμίζει, επαναλαμβάνοντας πως η πρόταση της Εφορείας για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας μόνον θετικά να αξιολογηθεί, ως το απαραίτητο υπόβαθρο για την συνολική ανάδειξη του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος της πόλης.

«Η Βέροια πρέπει να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει, ως σημαντικός αρχαιολογικός-τουριστικός προορισμός, δίπλα στον κορυφαίο από κάθε άποψη αρχαιολογικό χώρο των Αιγών που αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας» τονίζει η κ. Κοτταρίδη.

Τέλος, απαντώντας σε όσους κατηγορούν την Εφορεία ότι «γίνεται φραγμός και μπλοκάρει την ανάπτυξη της Βέροιας», σημειώνει ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ημαθία και τον Δήμο Βέροιας έχουν πραγματοποιηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία έργα άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Άννα Ανδίρα

Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου