Friday, 17 May, 2024

«Αλλαγή στο μοντέλο πυρόσβεσης. Στην αναζωπύρωση αντιμετώπιζες ΕΔΕ ως Δασάρχης»

Τις αιτίες και τους λόγους της διάρκειας των πύρινων μετώπων και των αναζωπυρώσεων εξηγούν ειδικοί στο ThessToday

καθώς όπως τονίζουν, μια αλληλουχία από λανθασμένες επιχειρησιακού τύπου κινήσεις, στερούν πολύτιμο χρόνο και πετυχαίνουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα την ώρα που οι πύρινες γλώσσες πολιορκούν μια περιοχή. Ο δασολόγος, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές και διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος εξηγεί πως παλαιότερα, η αναζωπύρωση μιας πυρκαγιάς μεταφραζόταν αυτομάτως και ως ΕΔΕ για τον εκάστοτε δασάρχη.

Ο Δρ. Ξανθόπουλος ξετυλίγει το “κουβάρι” των αστοχιών που υπάρχουν στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών σε μία περίοδο που η χώρα ήδη μετρά νεκρούς και σημαντικές καταστροφές σε φυσικό περιβάλλον και περιουσίες. Βασικότερη αστοχία αποτελεί το γεγονός πως στην Ελλάδα βασιζόμαστε στα εναέρια μέσα, κάτι το όποιο έχει ως αποτέλεσμα τις αναζωπυρώσεις. Σε συνθήκες καύσωνα το νερό που πέφτει εξατμίζεται πολύ γρήγορα και ξαναρχίζει η φωτιά.

Σημαντικοί παράγοντες στο κεφάλαιο της πυρόσβεσης σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ορθή διαχείριση του διαθέσιμου πυροσβεστικού στόλου από τους αρμόδιους συντονιστές όπως και η επανασύσταση της “διαλυμένης” Δασικής Υπηρεσίας. Παράγοντες οι οποίοι για τη χώρας μας αποτελούν ζητούμενο. Όπως σημειώνει ο ειδικός σε θέματα δασικών πυρκαγιών, 25 χρόνια πριν, το 1998 και 25 χρόνια μετά, εύκολα διαπιστώνουμε πως ο μέσος όρος καμένης έκτασης είναι περίπου ο ίδιος. Οι θάνατοι όμως είναι περισσότεροι, οι καταστροφές μεγαλύτερες και το κόστος έχει δεκαπλασιαστεί. Είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή του μοντέλου της πυρόσβεσης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ερευνητή.

“Δεν πρέπει να περιμένουμε τα εναέρια μέσα να τελειώσουν τη φωτιά”… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου