Saturday, 27 April, 2024

Ανακοινώσεις νέων μέτρων: “Κανείς δεν θα μείνει πίσω – Χρειάζεται η υπευθυνότητα όλων”

Σε εξέλιξη η ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων για την οικονομία λόγω κορονοϊού από την κυβέρνηση.

Τις παρεμβάσεις ανακοινώνουν οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης
Πρόκειται για νέα δέσμη μέτρων για να τονωθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε:

Επεκτείνεται το επίδομα των 800 ευρώ και σε άλλους εργαζομένους. Συνολικά θα δοθεί σε 1,7 εκατ εργαζόμενους
Καλύπτονται επιπλέον 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις
Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας
Ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος θα υπολογίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Προϋπόθεση οι μη απολύσεις.
Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Αν η εργασία τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το δώρο θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων πληττόμενων, με βάση τα σημερινά μέτρα.
Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, είναι άνω των 5,1 δισ. μόνο για τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο. 6,8 δισ. διατίθενται συνολικά για τον κορονοϊό.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα μέτρα
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα υπάρξει :
-Αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων δανείων. Μπορεί να επεκταθεί το μέτρο κατά 2 μήνες.
-Όλοι όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.
-Αναζητούνται λύσεις για το ζήτημα των επιταγών.
-Θα υπάρξει λύση και για τα 600 ευρώ «επιταγή κατάρτισης» που θα δινόταν στους επιστήμονες επαγγελματίες. Μετά τις αντιδράσεις δικηγόρων, λογιστών κλπ που αρνούνται το «κουπόνι» των 300+300 ευρώ, η κυβέρνηση κάνει πίσω. Πιθανώς να λάβουν έτσι και αυτοί την επιδότηση των 800 ευρώ. Ωστόσο «η ιδέα ήταν να δοθούν χρήματα από αναπτυξιακά κοινοτικά κονδύλια αντί να βγουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μη κοπούν τα κονδύλια αυτά από άλλες ανάγκες».
– ανακοινώνεται λύση για τις μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές, με «επιταγοδάνεια» (κεφάλαιο κίνησης από τράπεζες αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια) προκειμένου να τις καλύψουν πριν «σκάσουν» μέσα σε 75 μέρες οι εκδότες.
Επιπλέον η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει και την προστασία για την α΄κατοικία. Πληρωμές φόρων και υποβολές δηλώσεων μετατίθενται, ενώ μειώνεται ενδεχομένως και το απαιτούμενο όριο 30% για πληρωμές με πλαστικό χρήμα (καθώς οι οικογενειακές δαπάνες περιορίζονται πλέον σε τρόφιμα και φάρμακα).

Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του Γιάννη Βρούτση
Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες αιτήσεων: Σε λειτουργία για τους εργοδότες, ανοιχτή μέχρι 31/3. Την 1/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για εργαζόμενους. Από σήμερα στο ΕΡΓΑΝΗ νέα φόρμα υποβολής, εμπλουτισμένη με ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας.
Οικονομική ενίσχυση των 6 επιστημονικών κλάδων της χώρας μέσω ειδικού προγράμματος. Από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο για πρόγραμμα κατάρτισης. Είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Η πρώτη δόση 400 ευρώ θα καταβληθεί μετά τις 15 Απριλίου. Αν συνεχιστεί η κρίση θα ενταχθούν στον ειδικό καθεστώς από τον μήνα Μάιο .
Η καταβολή του δώρου του Πάσχα είναι διασφαλισμένη. Στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργίας τους ή πλήττονται θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής του δώρου του Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι. Θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο, ωστόσο με απόφαση Μητσοτάκη το τμήμα που δεν θα καταβάλουν οι εργοδότες, θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου