Sunday, 24 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Αντιδράσεις για τη δήλωση Παπαευαγγέλου σχετικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Αντιδράσεις για τη δήλωση Παπαευαγγέλου σχετικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
Αίσθηση προκάλεσε μια αναφορά της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής. “Προφανώς υπάρχουν και θάνατοι εκτός ΜΕΘ, πάντα υπήρχαν. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό όμως των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω” ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις και να ξεκινήσει “βροχή” σχολίων στο Twitter.

Η απάντηση ήταν σε ερώτηση δημοσιογράφου για το προφίλ του ασθενή στην εντατική και τις ημέρες νοσηλείες που χρειάζεται, καθώς και για το εάν καταγράφονται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Αρχικά απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, λέγοντας ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων ήταν βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. “Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι είχαμε συνολικά 808 εισιτήρια και 682 εξιτήρια. Δηλαδή καθημερινά αυτό σημαίνει ότι είχαμε 270 εισαγωγές και 227 εξιτήρια. Συνεπώς, φαίνεται ότι η ψαλίδα κλείνει σταδιακά μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων. Εάν συνεχιστεί αυτό, θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι πράγματι οδηγούμαστε σε μία αποκλιμάκωση. Σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η αποκλιμάκωση αυτή θα φανεί λίγο αργότερα από ό,τι στις απλές κλίνες. Σε κάθε περίπτωση, παρά τη μεγάλη πίεση που δεχόμαστε, το σύστημα Υγείας παραμένει όρθιο, παρέχει υπηρεσίες υγείας και αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τα όποια περιστατικά. Και όσοι συμπολίτες μας χρειάζονται ΜΕΘ, σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανάγκη αυτή καλύπτεται και σε κάθε περίπτωση παρέχεται πριν την εισαγωγή στη ΜΕΘ η απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη σε κάθε ασθενή” είπε.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας: “Και να συμπληρώσω σε αυτά που είπε ο Υπουργός, ότι, ναι, ο διάμεσος χρόνος νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι περίπου 15 ημέρες. Όμως, δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε ένα νούμερο, γιατί η διάρκεια νοσηλείας τόσο στην απλή κλίνη του Νοσοκομείου, όσο και στην κλίνη ΜΕΘ εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Πρώτα από όλα από την ηλικία, από τα υποκείμενα νοσήματα, από το ποια ημέρα νόσου ήρθε ο ασθενής στο Νοσοκομείο. Συνεπώς, δεν μπορούμε να τα βάλουμε όλα σε ένα νούμερο, υπάρχει μεγάλη διακύμανση.

Το προφίλ βέβαια ενός 55χρονου που θα μπει στη Μονάδα, είναι σαφώς πολύ καλύτερο από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Γιατί ξέρουμε ότι το πιο σημαντικό κριτήριο για την πρόγνωση των ασθενών με Covid είναι η ηλικία. Συνεπώς ένας ασθενής 55 ετών και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων θα έχει μία μικρής διάρκειας νοσηλεία στη ΜΕΘ και καλή έκβαση. Προφανώς υπάρχουνε και θάνατοι εκτός ΜΕΘ, πάντα υπήρχαν. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό όμως των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω”.
Μεταξύ εκείνων που αντέδρασαν ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος ζήτησε την παραίτησή της, κάνοντας λόγο για “εγκληματική, φρικιαστική, ναζιστική” δήλωση και “ομολογία εγκλήματος”. Αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο Facebook: “Κυρία Παπαευαγγέλου! Παραιτηθείτε και από την επιτροπή και από καθηγήτρια. Δε σας αξίζει ούτε η θέση ούτε ο τίτλος! Από πού και ως πού είναι λογικό και ανεκτό να πεθαίνει ο 1 στους 5 εκτός ΜΕΘ; Σε ποιο βιβλίο Ιατρικής είναι αυτό γραμμένο; Σε ποιο αξιακό κώδικα, πέραν των ναζί, υπάρχει αυτή η αντίληψη; Όταν ο “επιστήμονας” προσπαθεί να δικαιολογήσει την ανυπαρξία προετοιμασίας του ΕΣΥ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τελικά κατεβαίνει όλα τα σκαλοπάτια του επιστημονικού εξευτελισμού και βασικά της ανθρωπιάς!”.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Best TV” Μεσσηνίας. “Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και πέντε μήνες σε lockdown, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει συνεχώς νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ συνεχίζει να μην παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας” υπογράμμισε. “Όταν στις 4 Απριλίου βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης και λέει ότι είμαστε στην τελική ευθεία και μετά από 10 μέρες η Αττική μένει χωρίς κλίνες ΜΕΘ, δύο πράγματα μπορεί να ισχύουν: ή ο πρωθυπουργός συνειδητά είπε ψέματα ή βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για έναν πρωθυπουργό πολιτικά επικίνδυνο” τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

“Σήμερα, παραδέχονται πλέον κυνικά ότι το 20% των ασθενών πεθαίνει εκτός ΜΕΘ”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνοντας ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μη στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανέφερε ότι “το 2021, εν μέσω πανδημίας, οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι 1680 λιγότεροι σε σχέση με το 2020, ενώ στο φετινό προϋπολογισμό η ΝΔ δίνει 600 εκ. ευρώ λιγότερα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας”. “Μετά και την κυνική δήλωση για το “20%” όποιος συνάδελφος έχει ακόμα έστω και μια στάλα αξιοπρέπειας πρέπει να παραιτηθεί από την “κρατική επιτροπή ειδικών” χθες” έγραψε στο Twitter από την πλευρά του ο γγ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου