Thursday, 9 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε Καλαφάτη: «Δεύτερη πατρίδα η Θεσσαλονίκη»

Ως τη δεύτερη πατρίδα του χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, στο περιθώριο συνάντησής του με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη.

Ο Σεβασμιότατος Ελπιδοφόρος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στη Θεσσαλονίκη αισθάνεται σαν να βρίσκεται στην πόλη του, στην πατρίδα του, καθώς μεγάλωσε και έζησε κάποια παιδικά χρόνια, μετά τον ξεριζωμό από την Κωνσταντινούπολη.

«Αναγκαστήκαμε να φύγουμε από την Πόλη όπως οι περισσότεροι Ρωμιοί της και εγκατασταθήκαμε στη φιλόξενη Θεσσαλονίκη. Εδώ μεγάλωσα, εδώ τελείωσα τα σχολεία και το Πανεπιστήμιο. Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντοτε μια φιλόξενη πόλη με ανοιχτές αγκάλες, όπως και όλη η Μακεδονία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και η Κεντρική Μακεδονία «αγκάλιασε» τον ξεριζωμένο ελληνισμό.

«Αυτό πρέπει να αναδειχθεί, ιδίως φέτος που είναι η επέτειος της Μικρασιατικής καταστροφής. Πρέπει να φανεί το σπουδαίος ρόλος της Μακεδονίας που αγκάλιασε τον ξεριζωμένο ελληνισμό και τον εγκατέστησε στην περιοχή της», τόνισε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι «εκεί που δυσκολεύεται να βγάλει φωνή το Βυζάντιο είναι στην Κωνσταντινούπολη». Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η ανάδειξη της βυζαντινής άποψης της Θεσσαλονίκης, αλλά και της βυζαντινής διάστασης όλης της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η επίσκεψή σας προσδίδει τα μέγιστα στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας, η Μακεδονία και η Θράκη, να επανατοποθετηθεί ουσιαστικά στην ευρύτερη γειτονιά στη Βαλκανική Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Καλαφάτης.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός σε πολύ θερμό κλίμα υποδέχτηκε λίγο μετά τις 09:30 τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τους δύο άνδρες να έχουν σύντομο τετ α τετ πριν εισέλθουν στο Διοικητήριο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ,thesstoday

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου