Sunday, 28 April, 2024

Βεβηλώθηκε το άγαλμα του Μοντανέλι, που έγραψε για τη γενναια “Ιστορία των Ελλήνων”

Τελικά δεν συμβαίνουν τελικά μόνο στην Ελλάδα! Το άγαλμα του Indro Montanelli, βεβηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιουνίου από αγνώστους, με κόκκινη μπογιά και υβριστικά συνθήματα.
Οι λέξεις «ρατσιστές, βιαστές» γράφτηκαν στο άγαλμα που αφιερώθηκε στον δημοσιογράφο. Τοπικοί αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο το Σάββατο το απόγευμα. Την Κυριακή το πρωί το άγαλμα καθαρίστηκε εν μέρει από δημοτικούς εργάτες.
Ο Fontana δήλωσε πως τέτοιες κινήσεις δείχνουν: “Όλο και πιο κυρίαρχο μίσος”. Τις τελευταίες ημέρες ο σύλλογος “I sentinelli di Milano” ζήτησε την απομάκρυνσή του, αλλά ο δήμαρχος Sala είπε ότι ήταν εναντίον μίας τέτοιας ενέργειας.
Ο Indro Alessandro Raffaello Schizogene Montanelli Knight Grand Cross OMRI, 22 Απριλίου 1909-22 Ιουλίου 2001) ήταν Ιταλός δημοσιογράφος και ιστορικός, χαρακτηρίστηκε ήρωας της Ελευθερίας του Παγκόσμιου Τύπου.


Ήταν μεταξύ των 50 παγκόσμιων ηρώων ελευθερίας του Τύπου των προηγούμενων 50 ετών που ονομάστηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου το 2000. Διακρίθηκε για την αρχική του προσέγγιση στο να γράφει ιστορία σε βιβλία, όπως η “Ιστορία των Ελλήνων” και η “Ιστορία της Ρώμης”.
Για την είσοδο της Ιταλίας στον πόλεμο (Ιούνιος 1940), ο Montanelli στάλθηκε στη Γαλλία και στα Βαλκάνια. Στη συνέχεια ανατέθηκε η ευθύνη παρακολούθησης της ιταλικής στρατιωτικής εκστρατείας από την Ελλάδα και την Αλβανία ως ανταποκριτής. Όπως ανέφερε καιρό μετά, δεν έγραψε σχεδόν τίποτα, επειδή αρρώστησε από τύφο και… δεν μπορούσε να γράφει ψέματα: “Αρνήθηκα να προωθήσω ως μια ένδοξη στρατιωτική εκστρατεία το… τρέμουλο που έφτασε στην Ελλάδα”!


Μάλιστα, άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1940 στο τεύχος του ‘Πανόραμα’ θεωρήθηκε «ηττημένο» από τους λογοκριτές του Minculpop και διατάχθηκε το κλείσιμο του περιοδικού!
Καταδικάστηκε σε θάνατο
Μετά από μάρτυρες πολέμου και καταστροφής στα Βαλκάνια, και την καταστροφική ιταλική εισβολή στην Ελλάδα, ο Montanelli αποφάσισε να συμμετάσχει στο κομματικό κίνημα ενάντια στο φασιστικό καθεστώς, ενώνοντας το Partito d’Azione… πολλές ακόμη οι δράσεις του, αλλά κάποιοι “σημερινοί” αντάρτες θεώρησαν ότι αν βεβηλώσουν το άγαλμα του, θα δείξουν τη μαγκιά τους!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου