Wednesday, 1 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Γέννηση μωρού από τρεις βιολογικούς γονείς!

Την τεχνική θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνέδριο

στη Θεσσαλονίκη, η ερευνήτρια Prof Choudhary από την Αγγλία

Την τεχνική μεταμόσχευσης πυρήνα ωαρίου και τη δημιουργία εμβρύου από τρεις βιολογικούς γονείς θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνέδριο στην Θεσσαλονίκη, η ερευνήτρια Prof Choudhary από την Αγγλία, η οποία συμμετείχε στη δημιουργία του εμβρύου. Η παρουσίαση θα γίνει σήμερα, στην 1η Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση «How ART is assisting Nature to Overcome Infertility», η οποία πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Nikopolis στη Θεσσαλονίκη. H συνάντηση διοργανώνεται από το Πρότυπο Γυναικολογικό Κέντρo – Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «ASSISTING NATURE» και τελεί υπό την αιγίδα της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης.

Η τεχνική εφαρμόστηκε στο Μεξικό, ενώ το πρώτο μωρό στον κόσμο που γεννήθηκε με τον τρόπο αυτό και κατάγεται από την Ιορδανία είναι σήμερα πέντε μηνών και χαίρει άκρας υγείας. Το αγοράκι φέρει το πυρηνικό DNA του πατέρα και της μητέρας του και το μιτοχονδριακό DNA μίας δότριας ωαρίων, καθώς αναπτύχθηκε με μία τεχνική που στόχο είχε να το προστατεύσει από μία θανατηφόρο γενετική ασθένεια που θα του μετέδιδε η μητέρα του. Ειδικότερα, η μητέρα του μωρού φέρει γονίδια του συνδρόμου Leigh, μίας διαταραχής που επηρεάζει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα. Τα γονίδια της ασθένειας βρίσκονται  στα μιτοχόνδρια του DNA, τα οποία παρέχουν ενέργεια για τα κύτταρά μας και φέρουν ακριβώς 37 γονίδια, τα οποία παίρνουμε από τις μητέρες μας, ξεχωριστά από το μεγαλύτερο τμήμα του DNA μας που βρίσκεται στον πυρήνα του κάθε κυττάρου μας.

Περίπου το 1/4 των μιτοχονδρίων της μητέρας έχουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Συνεπώς, ενώ η ίδια είναι υγιής, το σύνδρομο Leigh ήταν υπεύθυνο για τους θανάτους των πρώτων δύο παιδιών της. Οι ειδικοί επιστήμονες αφαίρεσαν τον πυρήνα από ένα από τα ωάρια της  μητέρας και τον εισήγαγαν σε ένα άλλο ωάριο προερχόμενο από δότρια, από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας. Το ωάριο που προέκυψε με το DNA του πυρήνα από τη μητέρα και το μιτοχονδριακό DNA από τη δωρήτρια, γονιμοποιήθηκε με σπέρμα του πατέρα. Στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε αυτή η μέθοδος για τη δημιουργία πέντε εμβρύων, εκ των οποίων μόνο ένα αναπτύχθηκε φυσιολογικά και το παιδί γεννήθηκε υγιέστατο.

Πάντως, η επιστημονική κοινότητα έχει διχαστεί με αυτή την εξέλιξη, καθώς άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι ξεκινά μια νέα εποχή στην πρόληψη των γενετικών νοσημάτων και άλλοι μιλούν για ηθικό ζήτημα, επειδή η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «μωρών κατά παραγγελία».

makthes

Γέννηση μωρού από τρεις βιολογικούς γονείς

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου