Monday, 23 December, 2024

Εντоπίστnκε νέο κροúσμα μnνιγγίτιδας σε μαθητή. 100 € η δόση εμβολίου, αυτά δεν είναι δωρεάν!

Με μηνιγγίτιδα νοσεί μαθητής Λυκείου της Καλαμάτας, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για νοσηλεία, με την κατάστασή του να μην εμπνέει ανησυχία.

Οι γιατροί εμφανίζονται καθησυχαστικοί και αποδίδουν την εμφάνιση της νόσου στις ασυνήθιστες για την εποχή κλιματολογικές συνθήκες.

Σύμφωνα με το messinialive, η κατάσταση της υγείας του παιδιού δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ αναμένεται να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την απολύμανση του σχολείου και τον εντοπισμό των επαφών που είχε ο μαθητής τις τελευταίες ημέρες.

Να σημειωθεί πως, πρόκειται για το τέταρτο κρούσμα που έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες ημέρες, με τα προηγούμενα να έχουν εντοπιστεί στο πανεπιστήμιο Πατρών.

Για το κρούσμα ενημερώθηκαν η Διεύθυνση του σχολείου, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Δήμος Καλαμάτας, το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας και υγειονομικός υπεύθυνος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες του eleftheriaonline.gr, δεν δημοσιοποιήθηκε για να μην υπάρξει πανικός λόγω των απανωτών κρουσμάτων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά υπήρχε επιτήρηση των επαφών του μαθητή και του σχολείου και δεν παρουσιάστηκε κάποιο άλλο περιστατικό.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπήρξε διάγνωση οκτώ κρουσμάτων στην Πάτρα και πέντε στη Λάρισα. Οι γιατροί πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας και αποδίδουν την εμφάνιση της νόσου στις ασυνήθιστες για την εποχή κλιματολογικές συνθήκες.

Να σημειωθεί ότι τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός και εξάνθημα και ειδικά τα νεαρά άτομα θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα σε γιατρό.

Ανησυχία για τη μηνιγγίτιδα μετά τα τρία κρούσματα φοιτητών στην Πάτρα – Τι πρέπει να ξέρουμε για τα παιδιά και το εμβόλιο

Τα τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές στην Πάτρα, όπου ήδη βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να ερευνήσει τη μετάδοση, έχουν εγείρει ανησυχία για τη σοβαρή μεταδοτική ασθένεια, προκαλούμενη από βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Υπάρχουν δύο τύποι μηνιγγίτιδας:

Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος μηνιγγίτιδας. Είναι πολύ σοβαρή, αλλά πιο σπάνια θανατηφόρα. Δεν υπάρχει καμία θεραπευτική αγωγή για αυτόν τον τύπο μηνιγγίτιδας μέχρι τώρα. Η ασθένεια διαρκεί για 7-10 ημέρες και το άτομο αναρρώνει τελείως. Πολλά διαφορετικά είδη ιών μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, απώλεια ακοής, αναπηρία ή ακόμη και θάνατο. Η ταυτοποιήση των βακτηρίων είναι σημαντική για τη θεραπεία, έτσι ώστε να χορηγηθούν τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Έχει τα ίδια συμπτώματα με την ιογενή μηνιγγίτιδα.

Η μετάδοση

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Πηγή εξάπλωσης του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι ο ασυμπτωματικός αποικισμός του ανώτερου αναπνευστικού, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία. Βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από την άμεση επαφή με άτομο, το οποίο φέρει ήδη το βακτήριο, που θα προκαλέσει την ασθένεια. Μερικοί τύποι μηνιγγίτιδας μπορούν να εξαπλωθούν μέσω του φτερνίσματος ή του φιλιού, όταν άτομα χρησιμοποιούν τα αντικείμενα, ωστόσο, η ασθένεια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας δε μεταδίδεται, όταν ένα άτομο καθίσει δίπλα σε κάποιο, που αποτελεί φορέας του μικροβίου.

Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι το 10% περίπου του γενικού πληθυσμού, αλλά τα ποσοστά κυμαίνονται από 2% σε παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικό σταθμό έως και 24-37% εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 15-24 ετών. Σε κλειστούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια επιδημιών το ποσοστό της φορείας αγγίζει το 100% .

Η περίοδος μεταδοτικότητας του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι όλη η περίοδος κατά την οποία ανευρίσκεται στο σάλιο και στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις, έως και 24 ώρες μετά την έναρξη αποτελεσματικής αντιμικροβιακής αγωγής.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό, ισχυρό πονοκέφαλο – έντονη κεφαλαλγία, ναυτία, εμετό, αυχενική δυσκαμψία ενώ είναι δυνατό να εντοπιστούν και νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν σπασμούς, παραλήρημα, λήθαργο και κώμα. Τα τυπικά σημεία (πυρετός, εμετοί, κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία) παρατηρούνται συνήθως σε μεγαλύτερα παιδιά, ενώ στα βρέφη και τα νεογνά η συμπτωματολογία είναι άτυπη και η υπόνοια της νόσου από την εμπειρία και την ευαισθητοποίηση του κλινικού ιατρού.

Προσοχή στους φοιτητές

Μήνυμα προς τους γονείς στέλνει με ανάρτησή του στο FB ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων: “Γονείς που έχετε μικρότερα ή και μεγαλύτερα παιδιά. Γονείς που έχετε παιδιά που σπουδάζουν στην επαρχία ή στο εξωτερικό και πιθανόν ζουν σε φοιτητικές εστίες, αλλά και συγχρωτίζονται μεταξύ τους να εμβολιάζονται…”.

Δεν αποζημιώνεται το εμβόλιο για έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου B

Σημειώνεται πως υπάρχει εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β, που όμως δεν αποζημιώνεται. Κάθε δόση κοστίζει περίπου 105 ευρώ. Για τα νεογνά από 2-6 μηνών απαιτούνται 4 δόσεις του εν λόγω εμβολίου, για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών 3 δόσεις, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου. Από αυτή τη νόσο δεν θέλουν να μας σώσουν… πρέπει να πληρώσει ο κάθε γονέας, δεν είναι σαν του κορονοϊού…

Μιλώντας στο iatropedia.gr η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη, είπε: “Στην Ελλάδα τα θανατηφόρα περιστατικά είναι λίγα και οι εκτιμήσεις λένε ότι το περίπου 40% του παιδικού πληθυσμού έχει καλυφθεί με ιδιωτική δαπάνη και πρωτοβουλία των γονιών κι έτσι έχει δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας. Αυτό βελτιώνει ακόμα παραπάνω τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και το κράτος κρίνει -γιατί έτσι χαράσσονται οι πολιτικές υγείας- ότι τα περιστατικά των θανάτων των παιδιών που θα νοσηλευτούν είναι λίγα και δεν μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά”, τονίζει η παιδίατρος και σημειώνει πως από την άλλη, οι ζωές των παιδιών δεν θα πρέπει να μετριούνται με αριθμούς:

“Φυσικά προτείνουμε και πιέζουμε κάθε φορά το κράτος τα συγκρίσιμα μεγέθη να μην είναι αυστηρώς οικονομικά, καθώς μιλάμε για την απώλεια της ζωής ενός παιδιού, κι είναι ακόμη πιο θλιβερό όχι μόνο για τους γονείς, αλλά για την κοινωνία ολόκληρη. Το κράτος, όμως, έχει τη δική του λογική”…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου