Monday, 20 May, 2024

Επιβάρυνση 0.50 λεπτών για την αγορά καρτών κινητής τηλεφωνίας από τα περίπτερα

Νόμιμη η προμήθεια στις κάρτες κινητής

Διαπιστώσαμε αυτές τις ημέρες, ότι περίπτερα και μάρκετ που πωλούν κάρτες κινητής τηλεφωνίας να τις χρεώνουν με μία επιβάρυνση των 0.50 λεπτών.

Η έξτρα προμήθεια που χρεώνουν για τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας περίπτερα και καταστήματα της μικρής λιανικής, είναι νόμιμη, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Εμπορίου που ήδη από πέρυσι είχε κάνει γνωστό ότι η ανανέωση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με οποιαδήποτε μορφή δεν υπόκειται σε διατίμηση και ως εκ τούτου το τίμημα για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών διαμορφώνεται ελεύθερα στο πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς, σύμφωνα με τις κείμενες εμπορικές και φορολογικές διατάξεις.

Η εξέλιξη αυτή σίγουρα ικανοποιεί τον κλάδο καθώς μέχρι σήμερα και επί σειρά ετών είχε εξαιρετικά χαμηλό κέρδος από τις πωλήσεις των καρτών και άλλων ειδών φυσικά, όπως καπνικά, κλπ, για αυτό ειδικά τα περίπτερα περιορίστηκαν σημαντικά.

Εν τω μεταξύ, εφόσον τα ποσοστά κέρδους από την πώληση των καρτών κινητής τηλεφωνίας, πχ της κάρτας των 10 ευρώ, το ποσοστό κέρδους για τον περιπτερούχο ήταν 1% (10 λεπτά), δηλαδή μόλις 10 ευρώ για πώληση 1.000 καρτών, λογικό ήταν οι περισσότεροι να μην έχουν καν προς διάθεση. Όπως μας ανέφεραν σχετικά, υπήρχε μάλιστα και το ρίσκο της κλοπής, οπότε η ζημία θα ήταν τεράστια σε σχέση με τα ισχνά κέρδη!

Σε κάθε περίπτωση μετά και τα νέα δεδομένα, οι λιανοπωλητές που επιθυμούν να πωλούν κάρτες ανανέωσης κινητής τηλεφωνίας με παροχή υπηρεσιών, θα πρέπει να προχωρήσουν σε ρύθμιση της ταμειακής μηχανής τους με κουμπί παροχής υπηρεσιών ΦΠΑ 24%. Και αυτό γιατί η πώληση καρτών κινητής τηλεφωνίας είναι στο 0% ΦΠΑ και μόνο η παροχή υπηρεσίας είναι στο 24% ΦΠΑ. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανάρτηση σε εμφανές σημείο του καταστήματος τους ότι πωλούν κάρτες κινητής τηλεφωνίας με συγκεκριμένη προμήθεια την οποία έχουν ορίσει οι ίδιοι ελεύθερα, όπως σημειώνει σε δημοσίευμα της η «ελευθερία».

Τώρα, αν οι καταναλωτές συνεχίσουν να αγοράζουν κάρτες από το περίπτερο και όχι από τα καταστήματα κινητής, θα φανεί το επόμενο διάστημα!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου