Saturday, 27 April, 2024

Επιστρέφει στα νοσοκομεία η διάθεση των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς

Επιστρέφει στα νοσοκομεία η διάθεση των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς. Την Παρασκευή συνάντηση Κουρουμπλή- Συλλόγων Χρονίως Πασχόντων

Επιστρέφουν – για ακόμη μία φορά- στα νοσοκομεία τα φάρμακα για τους καρκινοπαθείς, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας από το βήμα της Βούλης. Ο κ. Κουρουμπλής αναμένεται την Παρασκευή επίσης να έχει συνάντηση με μέλη συλλόγων ασθενών, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους, και μεταξύ των οποίων, υπενθυμίζεται, εξακολουθεί να βρίσκεται η έως και 5 μήνες αναμονή για την πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε δημόσιο νοσοκομείο…

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Κουρουμπλής, στόχος του ΥΥΚΑ είναι η χορήγηση των θεραπειών στους καρκινοπαθείς να μεταφερθεί εκ νέου στα φαρμακεία των νοσοκομείων, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι την προγραμματισμένη ημέρα της θεραπείας τους να… πηγαινοέρχονται μεταξύ νοσοκομείου και φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ.

Είναι γνωστό εξάλλου πως η συνήθης διαδικασία είναι να επισκέπτεται ο ασθενής ή κάποιος συγγενής του το φαρμακείο του πλησιέστερου νοσοκομείου- όσο πλησίον είναι αυτό- και στη συνέχεια να παίρνει την ιατρική συνταγή σφραγισμένη με τη λέξη “στερούμεθα” και με αυτή ανά χείρας να μεταβαίνει στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για να επιστρέψει εκ νέου στη συνέχεια στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί στη θεραπεία του.

Με την ψήφιση της διάταξης Κουρουμπλή στη Βουλή, ωστόσο, το σκηνικό ταλαιπωρίας – θεωρητικά τουλάχιστον- θα λήξει, καθώς οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν τις ακριβές θεραπείες τους απ’ ευθείας από το φαρμακείο των νοσοκομείων, χωρίς να χρειάζεται να απευθύνονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Όλα αυτά βέβαια, να επαναλάβουμε, θεωρητικά, καθώς την ίδια ώρα που ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο από τη Βουλή για αναγκαία εξέλιξη την οποία “απαιτεί ο σεβασμός του ανθρώπου”, τα ίδια τα μέλη των Συλλόγων Ασθενών παραμένουν επιφυλακτικά, σημειώνοντας με νόημα πως πρόκειται μεν για μία θετική εξέλιξη, αλλά χωρίς αύξηση στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, οι εξαγγελίες αυτές θα παραμείνουν “κενό γράμμα”.

Η συνάντηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του στο stogiatro.gr πάντως, την Παρασκευή αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με Ενώσεις Ασθενών Χρονίων Παθήσεων, κατά την οποία θα υπάρξει και εκπροσώπιση των καρκινοπαθών. Κατα τη συνάντηση αναμένεται να αναφερθούν στον υπουργό τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους.

Ανάμεσα σε αυτά που αναμένεται να αναφερθούν θα είναι το θέμα του κόστους των εξετάσεων, οι οποίες όπως πρόσφατα μάλιστα είχε καταγγείλλει ο Σύλλογος ΚΕΦΙ, είναι δωρεάν μόνο όταν είναι νοσηλευόμενοι, ενώ για τις επαναληπτικές εξετάσεις οι ασθενείς καλούνται να δώσουν συμμετοχή 25% στα Ιατρικά Κέντρα και το 10% στα κρατικά νοσοκομεία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου