Friday, 26 April, 2024

Ετοιμάζουν πρόκληση οι Τούρκοι με άσκηση νότια της Κρήτης

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχει τεθεί από χθες σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου, λόγω της υπό εξέλιξης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης Mavı Vatan.

Η συγκεκριμένη άσκηση, θεωρείται μεγάλης κλίμακας, με το βασικό της σκέλος να διεξάγεται νότια της Κρήτης, αλλά και σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι φέτος η Mavı Vatan, θα διεξαχθεί σε δύο περιοχές που η Τουρκία επιχειρεί να οικειοποιηθεί ως προς τον υποθαλάσσιο πλούτο τους. Η πρώτη περιοχή αφορά νότια της Κρήτης, εκεί όπου η Άγκυρα χρησιμοποίει το παράνομο σύμφωνο που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προκειμένου να προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Η διεξαγωγή της άσκησης Mavı Vatan θέτει σε αυξημένη επαγρύπνηση την ελληνική πλευρά. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να θέσει υπό άμεση παρακολούθηση όλες τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τόσο κατά την έξοδό τους από τους ναυστάθμους Σμύρνης και Ακσάζ, όσο και κατά την ανάπτυξή τους στις περιοχές όπου πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις δράσεις τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση πέρα από τα πλοία, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ενεργοποιήσει και όλα τα εναέρια μέσα που διαθέτει, προκειμένου να υπάρχει μία όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη και πιο ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την κινητικότητα που επιδεικνύει ο τουρκικός στόλος. Ταυτόχρονα, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος προχώρησε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δίνοντας ηχηρή απάντηση στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και στο μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων των τελευταίων εβδομάδων. Κατά κύματα σχεδόν 40 μαχητικά απογειώθηκαν από όλες τις Πολεμικές Μοίρες και κατευθύνθηκαν ανατολικά προς τα ακριτικά μας νησιά.

Σε σχηματισμούς αναχαίτισης, αλλά και κρούσης πέταξαν από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο έως τη Ρόδο «σκεπάζοντας» με τα φτερά τους τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Διεθνή ΜΜΕ προδιαγράφουν τον γεωπολιτικό ”θάνατο” της Τουρκίας: ”Θα ακυρωθεί η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης”
Τα ελληνικά «γεράκια» όμως αυτή τη φορά «σήκωσαν το γάντι» και πέρασαν στην αντεπίθεση. Σε αντίθεση με το ύπουλο «παιχνίδι» εντυπώσεων των γειτόνων και τον «κλεφτοπόλεμο» πάνω από τα ακριτικά νησιά έστειλαν ουσιαστική και ταυτόχρονα επιβλητική απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι το «αφεντικό» στο Αιγαίο.

Για περισσότερο από μία ώρα τα «μπλε» φτερά πετούσαν στο Αρχιπέλαγος σε μεγάλα Comao (σχηματισμούς αεροσκαφών) προσομοιάζοντας ταυτόχρονα αποστολές αναχαίτισης αλλά και κρούσης επίγειων στόχων όπως αεροδρόμια, ραντάρ, κέντρα διοίκησης και εφοδιασμού. Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας συντόνιζε συνεχώς την μεγάλη άσκηση-μήνυμα κατευθύνοντας τα μαχητικά με χειρουργική ακρίβεια στα ανατολικά όρια της Ελληνικής επικράτειας. 

pentapostagma.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου