Friday, 26 April, 2024

Εύβοια: Κρίσιμες ώρες στο Βόρειο μέτωπο – Απειλεί χωριά η φωτιά

Μαίνεται η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια με τις προσπάθειες των επίγειων και εναερίων δυνάμεων να επικεντρώνονται σε Ελληνικά, Τσαπουρνιά και Γούβες.
Την νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν κρατήσουν μακριά τις φλόγες από τα πρώτα σπίτια στα Βασιλικά.
Για πολύ δύσκολη κατάσταση στο βόρειο μέτωπο το οποίο πλησιάζει χωριά μίλησε στον ΣΚΑΙ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ο οποίος τόνισε ότι περίπου 2. 500 πολίτες χρειάστηκε να φιλοξενηθούν είτε σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής είτε σε οργανωμένους χώρους. Πρόσθεσε ότι περισσότερες από 200 οικογένειες έχασαν τις κατοικίες τους ενώ ανέφερε ότι προς το παρόν δεν διατρέχει κίνδυνο η Ιστιαία.
Νωρίτερα ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς απηύθυνε έκκληση μιλώντας στον ΣΚΑΙ για εναέρια μέσα καθώς όπως ανέφερε η φωτιά κατευθύνεται προς τον Δήμο.
Στο νότιο τμήμα, εστίες φωτιάς υπάρχουν στο Τρούπι και στο Σπαθαρι.
Εν τω μεταξύ με την συνδρομή του Λιμενικού ακόμη 85 πολίτες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από το Ψαροπούλι Ευβοίας.
Συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πεύκι.
Στην Βόρεια Εύβοια επιχειρούν 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα 4 Ε/Π και 3Α/Φ με το Beriev-200.
Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Δύσκολα είναι τα πράγματα στο βόρειο μέτωπο, πλησιάζει χωριά, τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Επεσήμανε πως δίνεται μάχη να μην ξεφύγει κάτω κεντρικά γιατί θα είναι καταστροφικό.
Ανέφερε πως μιλώντας με τον υπουργό υπάρχει ενημέρωση ότι έρχεται ικανός αριθμός εναέριων μέσων. «Τα περιμένουμε από λεπτό προς λεπτό ισως δεν μπορούν να προσεγγίσουν» είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ωστόσο πως στο νότιο τμήμα έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις τα πρώτα εναέρια μέσα.
Παράλληλα, δήλωσε πως σε περισσότερα από 2500 άτομα έχει προσφερθεί φιλοξενία είτε σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής είτε σε οργανωμένους χώρους που έγιναν εκτάκτως και η μέριμνα για την επόμενη μέρα είναι η ελάχιστη οφειλή για αυτή την καταστροφή καθώς πάνω από 200 οικογένειες έχασαν τις κατοικίες τους.
«Τα μέτωπα είναι τεράστια οι χαμένες καταστροφές τεράστιες» είπε ενδεικτικά.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου