Monday, 23 December, 2024

Η Θ. Τζάκρη σε εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού: «Η έγκαιρη πρόληψη είναι το αντίβαρο στην επιθετικότητα της νόσου»

Για την μάστιγα του καρκίνου του μαστού που ταλαιπωρεί χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας, τη σημασία της πρόληψης, της σωστής ενημέρωσης και έγκαιρης διάγνωσης

αλλά και τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στους ασθενείς, μίλησε σήμερα η Υφυπουργός, Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού και βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, κα Θεοδώρα Τζάκρη στην εκδήλωση «Οδικός Χάρτης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού: Η γυναίκα ασθενής στο επίκεντρο», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή, στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο της γυναίκας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), την Εταιρεία Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV) σε συνεργασία με τους συλλόγους ασθενών «Αγκαλιάζω», «Άλμα Ζωής», και «Κ.Ε.Φ.Ι».  Η κα Τζάκρη υποστήριξε στην παρέμβασή της, ότι ο καρκίνος του στήθους είναι μία υπόθεση που αφορά όλους, δεδομένου ότι είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου που εμφανίζουν οι γυναίκες στο Δυτικό κόσμο. Όπως ανέφερε η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στην Ελλάδα μία στις οκτώ γυναίκες ενδέχεται να προσβληθεί κατά διάρκεια της ζωής της από τη νόσο, ή διαφορετικά, το 13% του γυναικείου πληθυσμού. Το 25% των περιπτώσεων, αφορά σε νέες γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 45 ετών, ενώ ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου που εκδηλώνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Η κα Τζάκρη ανέφερε επίσης ότι στην Ελλάδα κάθε 2,5 ώρες μία γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο στο στήθος και  κάθε 6 ώρες μία γυναίκα χάνει τη ζωή της από τη νόσο.  Επίσης,  τα νέα περιστατικά που καταγράφονται σε ετήσια βάση στη χώρα μας ανέρχονται σε 4.500 και οι θάνατοι σε 1.500 περίπου, όταν στην Ευρώπη αντίστοιχα, τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού ανέρχονται κάθε χρόνο σε 250.000,  με τα 80.000 από αυτά να καταλήγουν.

Η Υφυπουργός, υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση για την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου. Στην Ελλάδα, επικρατεί η εσφαλμένη αντίληψη ότι μόνο όσες γυναίκες έχουν οικογενειακό ιστορικό οφείλουν να ελέγχονται συστηματικά. Οι στατιστικές όμως δείχνουν ότι μόλις το 20 – 30% των γυναικών με καρκίνο στο στήθος έχουν προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό, ενώ στα υπόλοιπα περιστατικά καρκίνου δεν υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση.

«Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα και υποχρέωση προς τον εαυτό της να είναι σωστά ενημερωμένη για τον υπ’ αριθμό ένα καρκίνο του φύλου της. Και πρέπει να γίνει κανόνας στη ζωή της σύγχρονης Ελληνίδας ο προληπτικός έλεγχος του στήθους, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κανένα απολύτως σύμπτωμα, με σκοπό την τυχαία ανακάλυψη της νόσου σε πολύ αρχικό στάδιο, γιατί αυτό κυριολεκτικά σώζει ζωές. Η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου θα μπορούσε να σώσει 25.000 ζωές κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Οι όγκοι δε που ανακαλύπτονται τυχαία κατά τον προληπτικό έλεγχο (screening) σε ποσοστό 70% είναι ασυμπτωματικοί, ενώ σε ποσοστό 30% βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή μεγέθους μικρότερου του ενός εκατοστού. Η έγκαιρη αυτή διάγνωση της νόσου συνεπάγεται εξαιρετική πρόγνωση στο 80%-90% των περιπτώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Τζάκρη.  Στη συνέχεια της ομιλίας της η κα Τζάκρη αναφέρθηκε στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, γνωστού και ως «triple test», ο οποίος περιλαμβάνει:

1) Την κλινική εξέταση από ειδικά εκπαιδευμένους στις παθήσεις του στήθους γιατρούς.

2) Την απεικόνιση των ευρημάτων με την  ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα και την μαγνητική τομογραφία.

3) Την παρακέντηση του ογκιδίου, με σκοπό την κυτταρολογική και ιστολογική εξέταση του ληφθέντος υλικού.

Η πρώτη μαστογραφία, για καθαρά προληπτικούς λόγους, συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών και να αποτελεί σημείο αναφοράς για συγκριτική μελέτη στο μέλλον. Μάλιστα, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται,  εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα, κάθε 1 με 2 χρόνια έως την ηλικία των 45 ετών. «Μετά την ηλικία των 45 ετών πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται μαστογραφικός έλεγχος σε ετήσια βάση, ακόμη και εάν δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενόχλημα ή κλινικό εύρημα», τόνισε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός.

Εκτός από τον προληπτικό έλεγχο και την σωστή ενημέρωση, η κα Τζάκρη αναφέρθηκε επίσης και στους παράγοντες που περιορίζουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου οι οποίοι είναι:  Η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή λήψης ορμονών, ο περιορισμός του άγχους, η αποφυγή έκθεσης σε ακτινοβολία, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και η άσκηση.

Εκτός όμως από την πρόγνωση, η έγκαιρη ανακάλυψη του καρκίνου κατά τον προληπτικό έλεγχο παρουσιάζει και άλλα πλεονεκτήματα. «Για παράδειγμα, οι μικρές διαστάσεις του όγκου μας επιτρέπουν την αφαίρεση μικρού τμήματος του μαστού, χωρίς να είναι απαραίτητη η μαστεκτομή, και συχνά δεν απαιτείται η συμπληρωματική χορήγηση χημειοθεραπείας», τόνισε η κα Τζάκρη.

Η Υφυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας της αναφέρθηκε και στις υποχρεώσεις της πολιτείας, πέραν της ενημέρωσης, οι οποίες αφορούν στη δημιουργία στα Δημόσια Νοσοκομεία «One-Stop» Μονάδων Μαστού, επανδρωμένες με Ογκολόγους, Χειρουργούς, εξειδικευμένους Ακτινολόγους,  Κυτταρολόγους και Παθολoγοανατόμους, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλες οι γυναίκες. «Η λειτουργία τέτοιων εξειδικευμένων Μονάδων συνεπάγεται αξιοπιστία στη διάγνωση, πληρέστερη θεραπευτική αντιμετώπιση και συνοδεύθηκε, σε χώρες που ισχύει,  από μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο κατά 25% την τελευταία δεκαετία», τόνισε η κα Τζάκρη.

Η Υφυπουργός κλείνοντας την παρέμβαση της έστειλε το δικό της μήνυμα προς όλες τις γυναίκες λέγοντας ότι παρότι ο καρκίνος του στήθους αποτελεί σύγχρονη μάστιγα, δεν πρέπει να φοβίζει, καθώς παρά την ανησυχητική αύξηση της συχνότητας της νόσου η έγκαιρη διάγνωση και η ενίσχυση του θεραπευτικού οπλοστασίου αποτελούν το αντίβαρο στην επιθετικότητα της νόσου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου