Monday, 6 May, 2024

Επίσημα παραμένει η Αστυνομική Υπηρεσία στην Κρύα Βρύση (βίντεο)

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης για την παραμονή της Αστυνομικής Υπηρεσίας στην Κρύα Βρύση μετά την ανακοίνωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αναδιάταξη – αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας

Επίσης, μεγάλη ικανοποίηση σκόρπισε στην τοπική κοινωνία και στους κατοίκους της Κρύας Βρύσης η θετική αυτή εξέλιξη η οποία ενδυναμώνει το αίσθημα ασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε συνοπτικά: «Από το 2011 είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεγάλες ανάγκες που καλύπτει η Αστυνομική Υπηρεσία στην Κρύα Βρύση, μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την εξέλιξη αυτή και για το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε λαμβάνοντας υπόψη τα βάσιμα και λογικά επιχειρήματα για την παραμονή της Αστυνομικής Υπηρεσίας στην περιοχή»

Η επίσημη ανακοίνωση για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας

Το σχέδιο για την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου 2016, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας:

«Σχεδιάσαμε αυτή την συνέντευξη τύπου με αφορμή κύρια κάποιες συγκεκριμένες προσπάθειες, κάποιους σχεδιασμούς που έγιναν από το Υπουργείο και την Ελληνική Αστυνομία. Επικεντρωμένη είναι η συνέντευξη τύπου στην αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά θα πούμε κι ορισμένα άλλα περιφερειακά θέματα που έχουν σχέση με τις δομές, με την καλύτερη λειτουργία με την καλύτερη αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και ας αρχίσουμε να βάζουμε τα πράγματα σε σειρά… Τώρα ξέρετε όλοι το γενικότερο γεωπολιτικό περιβάλλον πώς διαμορφώνεται. Ξέρετε τα προβλήματα ανασφάλειας, αστάθειας που υπάρχουν στον περίγυρο της χώρας μας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον έλλειψης ασφάλειας και σταθερότητας στον περίγυρο, η χώρα μας ευτυχώς είναι πόλος σταθερότητας. Είναι πόλος που συμβάλλει στη γενικότερη σταθερότητα της Ευρώπης και του παγκόσμιου status και αυτό θα πρέπει βέβαια να το συνδυάσουμε –πάω κατευθείαν στα θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα πρέπει να τα συνδυάσουμε με τα καθήκοντα, τις προσπάθειες που γίνονται για την εσωτερική ασφάλεια, την οποία εγγυάται σε ένα μεγάλο βαθμό η Ελληνική Αστυνομία, έτσι να μιλήσουμε με παραδοσιακές βασικές αρχές και να εξετάσουμε το ρόλο της αστυνομίας με βάση τις ευρωπαϊκές παραδόσεις, με βάση τις ελληνικές παραδόσεις για να μην ξεχνιόμαστε. Γιατί διαχρονικά έχουν υπάρξει προβλήματα.

Ο ρόλος, το κέντρο βάρους της αστυνομίας έχει μετατεθεί σε καθήκοντα όχι παραδοσιακά αστυνομικά που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, αλλά έχει δοθεί βάρος σε ένα βαθμό σε κομματική χρησιμοποίηση ή σε προσωπική χρησιμοποίηση. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό λέγοντας αυτά τα πράγματα.

Θα πρέπει να επανέλθουμε στις βασικές αρχές λειτουργίας μιας σύγχρονης, δημοκρατικής, αποτελεσματικής Αστυνομίας, η οποία θα πρέπει να ρίχνει το κύριο βάρος στην αστυνόμευση, δηλαδή στη διασφάλιση αυτών των δύο ζητημάτων που είπα, του κοινού εγκλήματος και της δημόσιας τάξης. Επομένως προσπαθούμε να ξαναδώσουμε τον ρόλο αυτόν που πρέπει να έχει μια σύγχρονη Αστυνομία, κάνοντας τις ποσοτικές και ποιοτικές μεταρρυθμίσεις, αλλαγές, εκσυγχρονισμούς, όπως θέλετε πέστε το οι οποίες απαιτούνται, προκειμένου να αποκτήσει η Ελληνική Αστυνομία μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να φύγουμε από την απομόνωση αν θέλετε.

Προσπαθούμε να βρούμε πρότυπα να συνεργαστούμε με άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες, να προχωρήσουμε τις συνεργασίες για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και κινδύνων. Έχουν διαφοροποιηθεί πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Καινούριες απειλές και κίνδυνοι έχουν διαμορφωθεί, πρωτόγνωρες καταστάσεις και εκεί η Αστυνομία πρέπει να έχει την ευελιξία αυτή που χρειάζεται, ώστε να ρίξει το βάρος της στη διασφάλιση της κοινωνίας μας, της σταθερότητας, της δημόσιας τάξης και από τις καινούριες αυτές απειλές και τους κινδύνους που όλοι τις ξέρετε και δεν προχωρώ σε περαιτέρω ανάλυση για να μην τρώω χρόνο. Παράλληλα προσπαθούμε να εδραιώσουμε την αξιοκρατία και να την ενισχύσουμε, να μπουν κριτήρια εκεί που δεν υπάρχουν, να ενισχυθούν εκεί που υπάρχουν και να τα αντιμετωπίσουμε κοντά στην κοινωνία. Γιατί ξέρετε κάτι, η Αστυνομία δεν είναι νησίδα στον ωκεανό, δεν είναι ένα εργαλείο του κράτους το οποίο λειτουργεί από μόνο του στην εκπλήρωση των αποστολών που προανέφερα, αλλά λειτουργεί μαζί με την κοινωνία. Ήδη αρχίσαμε και βλέπουμε ότι αυτή η προσέγγιση στην κοινωνία αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Ήδη βλέπουμε αποτελέσματα από αυτή την προσέγγιση. Βλέπουμε, ας μπω και λίγο έτσι στα χωράφια, με περισσότερες λεπτομέρειες, του Αρχηγού, βλέπουμε να αποδίδουν οι ενέργειες αστυνομικών Διοικητών, κατώτερων αξιωματικών της Αστυνομίας, διοικητών μικρών Τμημάτων και Σταθμών που βρίσκουν και φυτείες χασίς για παράδειγμα ή αντιμετωπίζουν απάτες ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα. Δηλαδή φεύγουν από την αδράνεια, φεύγουν από τη ρουτινιάρικη δουλειά και την καθημερινότητα και αρχίζουν με πρωτοβουλία να αντιμετωπίζουν καταστάσεις και να εκτελούν αυτό για το οποίο ορκίστηκαν. Παράλληλα, η αναδιοργάνωση γίνεται προκειμένου να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά αστυνομικά τμήματα, αν όχι τα περισσότερα, με στελέχωση κάτω από δέκα, δώδεκα άτομα και αυτό ξέρετε καλά τι σημαίνει. Σημαίνει σχεδόν καμία αποτελεσματικότητα. Προσπαθούμε με τις ενοποιήσεις όχι να γλυτώσουμε, όπως κάποιοι νομίζουν, το κόστος, όχι να μειώσουμε το κόστος. Αν το πετύχουμε κι αυτό καλοδεχούμενο, αλλά κύρια να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η μείωση των αστυνομικών από επισήμους, εντός και εκτός εισαγωγικών, ό,τι θέλετε βάλτε. Μια μεγάλη μάχη. Τα τηλέφωνα βουίζουν. Οι αντιδράσεις πολλές, αλλά εμείς θα προχωρήσουμε. Από κει και πέρα, νομίζω ήδη πέρασαν τα πέντε λεπτά, που υποσχέθηκα ότι θα τηρήσω. Θα σας ενημερώσει με περισσότερες λεπτομέρειες ο Γενικός Γραμματέας ο οποίος εδώ και ένα χρόνο σχεδόν παλεύει τα θέματα της αναδιοργάνωσης μαζί φυσικά με τον Αρχηγό, τις Γενικές Επιθεωρήσεις και τις άλλες Διευθύνσεις.

Έχει οργώσει όλη την Ελλάδα και έχει συναντηθεί με πάρα πολλούς φορείς, δημάρχους, τοπικούς παράγοντες, βουλευτές, συνδικαλιστές, αστυνομικούς. Για πρώτη φορά όπως θα σας πει, ξεκίνησε αυτή η μελέτη της αναδιοργάνωσης από κάτω προς τα πάνω. Δεν έπιασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να σχεδιάσει με βάση τις όποιες κομματικές επιδιώξεις, τις όποιες σκοπιμότητες. Όλος ο σχεδιασμός έγινε με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση και παρακάμπτοντας άλλα κριτήρια που δεν θα έπρεπε και καλώς δεν εξετάστηκαν.

Δεν λέμε ότι κάναμε την τέλεια αναδιοργάνωση. Πιθανόν να αδικήσαμε κάποιους τόπους, πιθανόν να υπάρχουν λάθη και υπάρχει πάντα η ευελιξία για διορθώσεις. Όχι με βάση τις πιέσεις τις οποίες δεχόμαστε αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες αν κάτι δεν έχει σχεδιαστεί σωστά».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου