Friday, 10 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Η Τ.Ο. ΑΕΙ-ΤΕΙ του ΚΚΕ και της Π.Ο. ΑΕΙ της ΚΝΕ για τη διακίνηση ναρκωτικών στο ΑΠΘ

Επανέρχεται το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών μέσα στους χώρους του ΑΠΘ. Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έχει οξυνθεί

τόσο μέσα στο πανεπιστήμιο όσο και στις περιοχές γύρω από αυτό (Ροτόντα, Καμάρα…) αφού όπως φαίνεται τα στέκια διακίνησης έχουν “μεταφερθεί” προς αυτή τη περιοχή, όπως επίσης και στη περιοχή της Αγ. Σοφίας και της πλ. Αρχαίας Αγοράς και Αριστοτέλους.
Στο ΑΠΘ εδώ και πολλά χρόνια η φύλαξη έχει δοθεί σε εργολάβους, με αποτέλεσμα να δαπανούνται τεράστια ποσά σε εργολαβίες φύλαξης, οι οποίες δεν λύνουν ουσιαστικά κανένα πρόβλημα. Ταυτόχρονα οι ανάγκες φύλαξης του ΑΠΘ δεν καλύπτονται σε καμιά περίπτωση με το συγκεκριμένο καθεστώς.
Όσοι παρουσιάζουν το πρόβλημα απομονωμένο μέσα στο ΑΠΘ και ως λύση μόνο την ένταση της αστυνόμευσης, όσοι το σχετίζουν με το πανεπιστημιακό άσυλο κρύβουν την ουσία του προβλήματος.
Η εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες είναι ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό πρόβλημα και προφανώς οξύνεται με την όξυνση των προβλημάτων και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός και η νεολαία. Συνδέεται ταυτόχρονα με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με υπέρογκα κέρδη, έχει – αν όχι τη στήριξη και διαπλοκή – την ανοχή από κρατικούς μηχανισμούς. Στη πλ. Αρχαίας Αγοράς, στη Ροτόντα και αλλού, όπου δεν υπάρχει άσυλο, οι έμποροι ναρκωτικών κυκλοφορούν ανενόχλητοι κάτω από τα “στραβά” μάτια της αστυνομίας.
Οι όποιες επιχειρήσεις έχει κάνει η αστυνομία γύρω και μέσα στο ΑΠΘ το προηγούμενο διάστημα δεν λύνουν το πρόβλημα. Ούτε πρέπει να χρησιμοποιείται το θέμα εκ του πονηρού για να ξανανοίξει η συζήτηση για την κατάργηση του ασύλου. Η αλήθεια είναι ότι με τις υπάρχουσες διατάξεις για το άσυλο μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια προβλήματα.
Η προώθηση της ναρκωκουλτούρας, του διαχωρισμού των ουσιών σε σκληρά και μαλακά, η προώθηση της κάνναβης ως το φυτό “για πάση ασθένεια και ανάπτυξη” ρίχνουν νερό στο μύλο της χρήσης και της εξάρτησης από ουσίες, αυξάνουν τον αριθμό των χρηστών και των εξαρτημένων. Ήδη δημοσιεύματα γράφουν ότι έως το 2019 θα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη μέχρι και 100 καταστήματα με προϊόντα κάνναβης.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού με την πολιτική τους δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της τοξικο-εξάρτησης. Ειδικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να οργανώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και να στηρίξει τις δομές απεξάρτησης, επανένταξης και τα στεγνά προγράμματα για τους εξαρτημένους, κόβει τη χρηματοδότησή τους, τις αφήνει χωρίς υποδομές και προσωπικό, καλλιεργεί την ανοχή στη χρήση και την εξάρτηση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πριν περίπου ένα μήνα, η έκθεση Salonica Cannabis Expo έγινε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και τα υπουργεία υγείας, οικονομίας και ανάπτυξης και αγροτικής ανάπτυξης!!
Καλούμε τους φοιτητές, τους μεταπτυχιακούς, τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους του ΑΠΘ να υψώσουν τείχος απέναντι σε αυτό που συμβαίνει διεκδικώντας:
• Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες φύλαξης του ιδρύματος με επαρκές μόνιμο προσωπικό, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς εργολάβους και security
• επαρκή φωτισμό σε όλους τους ανοιχτούς χώρους του ιδρύματος και τους γύρω από αυτούς δρόμους,
• ανοιχτές, ζωντανές σχολές ώστε να μπορούν φοιτητές και εργαζόμενοι μέσα από τους συλλόγους τους και τα σωματεία τους, τις ομάδες τους, να συζητάν, να αποφασίζουν, να διεκδικούν, να διοργανώνουν εκδηλώσεις (πολιτιστικές, πολιτικές κ.α.).
• να φύγουν οι ναρκέμποροι από τα Πανεπιστήμια και τις γειτονιές.
• Η κυβέρνηση να ενισχύσει τις δομές πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων, τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης. Να γίνει πλατιά ενημέρωση εντός του ΑΠΘ.
• Οργανωμένα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
Tομεακή Οργάνωση AEI-TEI του ΚΚΕ Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ της ΚΝΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου