Saturday, 18 May, 2024

Κεραμέως: Θα εξεταστεί τυχόν παράταση του κλεισίματος των σχολείων

«Η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά με την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων» εξήγησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, «10», με την Όλγα Τρέμη.

Η Νίκη Κεραμέως συμπλήρωσε πως η απόφαση για παράταση ή μη του μέτρου μετά το πέρας των 14 ημερών θα αποφασιστεί εν ευθέτω χρόνω. Η υπουργός παιδείας πρόσθεσε πως «τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστούν και οι συναθροίσεις των μαθητών» σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού στη χώρα. Η Νίκη Κεραμέως είπε πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη «πρωτοβουλία για την διευκόλυνση των εργαζόμενων γονιών», με δεδομένο πως τα σχολεία δεν θα λειτουργούν.

Νίκη Κεραμέως: Θα καλύψουμε την διδακτέα ύλη

Όπως σημείωσε και με δηλώσεις της νωρίτερα, στο δελτίο του ΑΝΤ1, έτσι και στην ΕΡΤ, η Νίκη Κεραμέως επανέλαβε πως το λουκέτο στα σχολεία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού δεν θα επηρεάσει το σχολικό έτος. «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και θα καλύψουμε την διδακτική ύλη» σημείωσε στην εκπομπή της Δημόσιας τηλεόρασης. Η Νίκη Κεραμέως εξήγησε πως η ημερομηνία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων θα εξαρτηθεί από την διάρκεια των έκτακτων μέτρων. Όπως σημείωσε η υπουργός Παιδείας, η κυβέρνηση μελετά την «άμεση εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις».

Αν χρειαστεί, μαθήματα και πάνω στο Πάσχα

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και την ΕΡΤ, τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για το διδακτικό έτος. «Θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαθητές και οι φοιτητές», σχολίασε, τονίζοντας πως αντί για 45 λεπτά, οι διδακτικές ώρες θα μειωθούν σε 35 λεπτά. Παράλληλα, ήδη έχουν κοπεί οι εκδρομές, ενώ κόβονται και οι περίπατοι των σχολείων που είναι δύο ανά μήνα. Αρκετά σχολεία έχουν χάσει ήδη αρκετές ημέρες διδακτέας ύλης και σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, υπάρχουν σενάρια να επεκταθεί η σεζόν ή να γίνουν μαθήματα ακόμη και κοντά στο Πάσχα.
«Θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα». Εφ’ όσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται και η παράταση του διδακτικού έτους».

Επίσης, επιβεβαίωσε πως υπάρχει η σκέψη να μην γίνουν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, κάτι που ακόμη είναι υπό εξέταση και θα αποφασιστεί ανάλογα με τα δεδομένα λίγες ημέρες πριν την εθνική επέτειο. Όσον αφορά τα πανεπιστήμια, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο για μαθήματα εξ αποστάσεως, ώστε να μη χάσουν οι μαθητές το εξάμηνο. «Το μέτρο αφορά σε σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το υπ. Παιδείας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια. Οι δομές αναστέλλουν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (αλλά όχι και την εξ αποστάσεως), καθώς και συναθροίσεις, όπως σε εστιατόρια, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια κλπ.», αναφέρεται στην ΚΥΑ για το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων. Ξεκαθαρίζεται πάντως, ότι οι διοικητικές υπηρεσίες και οι εστίες στέγασης θα λειτουργούν κανονικά και η έρευνα στα πανεπιστήμια θα διενεργείται απρόσκοπτα.

Νίκη Κεραμέως: Ο κορονοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο
Αναφερόμενη στο ζήτημα που απασχόλησε τελευταία την δημόσια συζήτηση, αναφορικά με τη θεία κοινωνία, η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως ο τρόπος εξάπλωσης του κορονοϊού περιλαμβάνει και το σάλιο. Η υπουργός Παιδείας ωστόσο τόνισε πως: «Η θεία μετάληψη και οι τρόποι λατρείας αποτελούν ζήτημα ατομικής ευθύνης», ζητώντας ωστόσο από τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις στις εκκλησίες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου