Saturday, 18 May, 2024

Κόσοβο: Στα οδοφράγματα οι Σέρβοι. Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού ο σερβικός στρατός

Στα άκρα οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου με την κυβέρνηση της Πρίστινα, καθώς «οχυρώνονται» πίσω από οδοφράγματα στις περιοχές τους. Σενάρια επέμβασης του σερβικού στρατού.

Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου φέρουν μια γιγάντια σερβική σημαία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας σε ένα οδόφραγμα στο δρόμο, κοντά στο χωριό Rudare, βόρεια της σερβικής κυριαρχίας, τμήματος της εθνοτικά διαιρεμένης πόλης Mitrovica, Κοσσυφοπέδιο, Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022. Ο κανόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αποστολή νόμου, γνωστή ως EULEX, έκρινε την Τρίτη ως «ανησυχητική και τεταμένη» και «απαράδεκτη» την αυξανόμενη ανησυχητική κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο όπου οι Σέρβοι έχουν υψώσει οδοφράγματα στους κεντρικούς δρόμους σε μια νέα έξαρση των διμερών εντάσεων. (AP Photo/Bojan Slavkovic)

Οι Σέρβοι που διαμαρτύρονταν στην εθνοτικά διχασμένη πόλη Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, έστησαν νέα οδοφράγματα (Τρίτη 27 Δεκεμβρίου), ώρες αφότου η Σερβία ανακοίνωσε ότι έθεσε τον στρατό της σε ύψιστο συναγερμό, μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι η κατάσταση ύψιστου συναγερμού αποτελεί απάντηση στα τελευταία γεγονότα στην περιοχή, καθώς και την πεποίθηση ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου προετοιμάζονται να επιτεθούν στους Σέρβους και να αφαιρέσουν βίαια τα οδοφράγματα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έδωσε τη διαταγή στον στρατό και στην αστυνομία της Σερβίας να τεθούν σε ετοιμότητα-στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. «Δεν υπάρχει λόγος πανικού, αλλά υπάρχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς στο τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Οδοφράγματα χωρίζουν στα δύο το Κόσοβο

Από τις 10 Δεκεμβρίου, οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχουν στήσει πολλά οδοφράγματα μέσα και γύρω από τη Μιτρόβιτσα και αντάλλαξαν πυρά με την αστυνομία, μετά τη σύλληψη ενός πρώην Σέρβου αστυνομικού για φερόμενη επίθεση σε αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου, κατά τη διάρκεια προηγούμενης διαδήλωσης. Περίπου 50.000 Σέρβοι ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, με αλβανική πλειοψηφία, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση ή το κράτος της Πρίστινα. Βλέπουν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους και υποστηρίζονται από τη Σερβία, από την οποία το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία τους το 2008.Φορτηγά που χρησιμοποιούνται ως οδοφράγματα στο χωριό Rudare στις 26 Δεκεμβρίου 2022 κοντά στο Zvecan, Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με αξιωματούχους, πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε περιοχή στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο καθώς τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ περιπολούσαν την Κυριακή, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των τοπικών Σέρβων και των αρχών. (Photo by Ferdi Limani/Getty Images)

Ο εθνοτικός διχασμός αναδείχθηκε και παραμένει κυρίαρχο πρόβλημα στην περιοχή αυτή, από την δεκαετία του ’90, όταν οι Αλβανόφωνοι κατηγορούσαν για εθνοκάθαρση τους Σέρβους. «Το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε διάλογο με εγκληματικές συμμορίες και η ελευθερία μετακίνησης πρέπει να αποκατασταθεί. Δεν πρέπει να υπάρχουν οδοφράγματα σε κανέναν δρόμο», ανέφερε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου σε δική της ανακοίνωση.

Κλειδί η στάση του ΝΑΤΟ

Πρόσθεσε ότι η αστυνομία είχε την ικανότητα και την ετοιμότητα να δράσει, αλλά περίμενε την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία διατηρεί ουδέτερο ρόλο, προκειμένου και εκείνη να ανταποκριθεί στο αίτημά της Πρίστινα για απομάκρυνση των οδοφραγμάτων. «Προτρέπουμε όλες τις πλευρές να βοηθήσουν, ώστε να επιστρέψει η ασφάλεια και η ελευθερία κινήσεων στο Κοσσυφοπέδιο και να αποτραπεί η επίδραση παραπλανητικών αφηγημάτων στη διαδικασία διαλόγου”, ανέφερε η KFOR σε δήλωσή της.

Στη Μιτρόβιτσα, το πρωί της Τρίτης 27 Δεκεμβρίου, φορτηγά ήταν σταθμευμένα για να αποκλείσουν τον δρόμο που συνδέει το βόρειο τμήμα της πόλης όπου κατοικεί η σερβικός πληθυσμός στην πλειοψηφία του – με το νότιο τμήμα της αλβανικής πλειοψηφίας.

Οι ντόπιοι Σέρβοι απαιτούν την απελευθέρωση του συλληφθέντος αξιωματικού και έχουν άλλα αιτήματα πριν αφαιρέσουν τα οδοφράγματα. Σέρβοι δήμαρχοι σε βόρειους δήμους, μαζί με τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς, παραιτήθηκαν τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αντικαταστήσει πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων σερβικής κυκλοφορίας, με πινακίδες αυτοκινήτων που εκδόθηκαν από την Πρίστινα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου