Friday, 26 April, 2024

Κύπρος: Προαιρετική η μάσκα στους μαθητές Δημοτικού – Αποστάσεις και απομόνωση

Οδηγό για τη σωστή και ασφαλή φοίτηση των παιδιών στα σχολεία, εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας στην Κύπρο, ώστε να βοηθήσει

τους γονείς, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Το Υπουργείο Παιδείας, στον συγκεκριμένο οδηγό, δίνει τηλέφωνα επικοινωνίας για τους γονείς μαθητών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, στα οποία μπορούν να καλέσουν σε περίπτωση που έχουν απορίες για τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Σε περίπτωση που ένα παιδί παρουσιάσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο σχολείο, θα απομονώνεται σε ειδικό δωμάτιο, θα εφαρμόζεται το Πρωτόκολλο και θα ειδοποιούνται οι Υγειονομικές Υπηρεσίες.
Στο σχολείο υπάρχουν ειδικά θερμόμετρα και δυνατότητα θερμομέτρησης, αν χρειαστεί.
Για σωστή και ασφαλή επιστροφή στα θρανία, οι μαθητές πρέπει να:
-Να τηρούν αυστηρά τα ισχύοντα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
-Να πλένουν συχνά τα χέρια με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
-Να κάνουν χρήση του αλκοολούχου διαλύματος που βρίσκεται στο σχολείο.
-Να αποφεύγουν την επαφή των χεριών µε τα µάτια, τη µύτη και το στόμα.
-Σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος, να καλύπτουν τη µύτη και το στόμα µε το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή µε χαρτομάντηλο, το οποίο θα πετούν αμέσως στον κάδο απορριµµάτων.
-Να μην χρησιμοποιούν αντικείμενα όπως μολύβια, στυλό, µαρκαδόρους και άλλα προσωπικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από άλλους και να μην χρησιμοποιούν άλλο εκτός από το δικό τους θρανίο.
-Να μην χρησιμοποιούν θρανία άλλων παιδιών.
-Να αποφεύγουν το άγγιγμα επιφανειών αν δεν υπάρχει λόγος.
-Να αποφεύγουν τους εναγκαλισμούς και τη χειραψία.
-Tα κυλικεία θα λειτουργήσουν βάσει του πρωτόκολλου για τους χώρους ‘take away/delivery’.
-Η χρήση μάσκας στο σχολείο είναι υποχρεωτική για τα παιδιά που φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση.
Λίστα κλινικών συμπτωμάτων για καθημερινό έλεγχο
-Παρουσιάζει το παιδί πυρετό (>37.3οC σε τρεις επαναλαμβανόμενες μετρήσεις) με ή χωρίς ρίγος;
Παρουσιάζει το παιδί βήχα;
-Παρουσιάζει το παιδί δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια);
-Παρουσιάζει το παιδί απώλεια όσφρησης/ γεύσης ή διαταραχή στη γεύση και όσφρηση;
-Παρουσιάζει το παιδί ρινική καταρροή/συμφόρηση ή/και ερυθρότητα ματιών;
-Παρουσιάζει το παιδί μυαλγίες;
-Παρουσιάζει το παιδί καταβολή ή/και αδυναμία;
-Παρουσιάζει το παιδί κεφαλαλγία;
-Παρουσιάζει το παιδί πονόλαιμο;
-Παρουσιάζει το παιδί κοιλιακό άλγος;
-Παρουσιάζει το παιδί συμπτώματα από το γαστρεντερικό (όπως ναυτία, εμετό ή/και διάρροιες);
-Παρουσιάζει το παιδί εξάνθημα;
-Είχε το παιδί ή εσείς κοντινή επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο COVID-19 κρούσμα τις τελευταίες 14 ημέρες;
«Εάν το παιδί σας παρουσιάζει κάποιο (έστω και ένα) από τα πιο πάνω συμπτώματα, παρακαλείστε να κρατήσετε το παιδί σας στο σπίτι σε απομόνωση και να επικοινωνήσετε με το σχολείο. Στη συνέχεια να επικοινωνήσετε με τον προσωπικό σας ιατρό/παιδίατρο».
Επισκέψεις στο σχολείο
-Οι επισκέψεις στο σχολείο πρέπει να αποφεύγονται και, εάν είναι απαραίτητο, να τηρούνται πιστά οι διαδικασίες. Στα σχολεία έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις στο δάπεδο, για να διασφαλίζεται η φυσική αποστασιοποίηση.
-Κάθε επισκέπτης/επισκέπτρια πρέπει να φοράει κατάλληλη μάσκα και να απολυμαίνει τα χέρια του/της εισερχόμενος/εισερχόμενη στον χώρο του σχολείου.
-Η κάθε σχολική μονάδα θα τηρεί ημερολόγιο επαφών (επισκεπτών/επισκεπτριών και προσωπικού) για τη διευκόλυνση της ιχνηλάτησης σε περίπτωση κρούσματος COVID-19.
Για περαιτέρω ενημέρωση:
-Με την έναρξη των μαθημάτων θα γίνει ενημέρωση σχετικά µε την επιδημία, τα μέτρα ατομικής προστασίας και τη σημασία τους.
-Θα γίνει εκπαίδευση για τον τρόπο τοποθέτησης/αφαίρεσης/απόρριψης των µασκών, γυαλιών προστασίας, τα συµπτώµατα COVID-19 και τους τρόπους μετάδοσης.
-Η χρήση µάσκας είναι υποχρεωτική για τα παιδιά που φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση ενώ για τα παιδιά που φοιτούν στη Δημοτική Εκπαίδευση είναι προαιρετική.
-Τα παιδιά θα μπαίνουν στον χώρο του σχολείου από διαφορετικά σημεία. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι πρέπει κατά την είσοδο να τηρούν τα μέτρα ασφάλειας και να υπάρχει η απαιτούμενη σοβαρότητα.
-Κατά τη μετακίνηση θα τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις ασφάλειας, τουλάχιστον ένα μέτρο.
-Τα παιδιά θα πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στην αίθουσα διδασκαλίας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
-Η διδασκαλία θα γίνεται στην τάξη ή σε ανοικτό χώρο.
-Ο/Η εκπαιδευτικός θα βρίσκεται εντός της αίθουσας, εν αναμονή των παιδιών και θα φροντίζει από πριν για το άνοιγμα των παραθύρων.
-Στην είσοδο κάθε αίθουσας/χώρου διδασκαλίας θα υπάρχει αλκοολούχο διάλυμα (µε περιεκτικότητα αλκοόλης >60%) με το οποίο θα απολυμαίνει τα χέρια κάθε παιδί, υπό την εποπτεία του/της εκπαιδευτικού.
-Η απόσταση µεταξύ των παιδιών θα είναι τουλάχιστον ένα μέτρο µεταξύ τους και ο χώρος διακίνησης του εκπαιδευτικού θα απέχει δύο τουλάχιστον µέτρα από τον/την πλησιέστερο/η μαθητή/μαθήτρια.
-Ο αριθμός των παιδιών στην τάξη δεν θα υπερβαίνει τους εικοσιπέντε (25).
-Το κάθε παιδί θα χρησιμοποιεί καθημερινά και για όλη τη διάρκεια των μαθημάτων το ίδιο θρανίο και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το θρανίο άλλου παιδιού.
-Θα υπάρχουν διαφορετικές ζώνες διαλειμμάτων και δεν θα συνυπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών στους εξωτερικούς χώρους. Έχει γίνει διαχωρισμός της αυλής στα σχολεία, ώστε να υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι για τις διάφορες ομάδες και κάθε ομάδα να έχει τον δικό της χώρο.
-Με το πέρας του διαλείµµατος και την επάνοδο στην αίθουσα/χώρο διδασκαλίας θα γίνεται απολύμανση των χεριών µε αντισηπτικό.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου