Monday, 27 January, 2025

Λευκωσία: Ανοίγει το σπίτι της τα Χριστούγεννα για άτομα που δεν έχουν κανέναν

«25.12.2019 ημέρα Χριστουγέννων, εις μνήμη των αγαπημένων μου που έφυγαν, το σπίτι μου θα είναι ανοικτό για μεσημεριανό φαγητό για όσους έχουν ανάγκη

Μπορώ να φιλοξενήσω μέχρι 20 άτομα (και παραπάνω αν χρειαστεί). Δεν με ενοχλεί η εθνικότητα, η γλώσσα η θρησκεία ή το χρώμα. Ανοίγω την πόρτα μου με μια μεγάλη αγκαλιά, να περάσουμε όμορφα».
Με αυτό το μήνυμα στο Facebook και μέσω της ομάδας αγκαλιάζω με αγάπη, μια άγνωστη καλούσε άλλους άγνωστους σε ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο γεύμα. «Ποιος το κάνει αυτό;» διερωτήθηκα μόλις είδα το μήνυμα και ειδικά τέτοια εποχή. Ποιος ανοίγει το σπίτι του σε αγνώστους, κάθε εθνικότητας»;
Πήρε αρκετές ημέρες να την εντοπίσω και άλλες τόσες για να την πείσω να μας μιλήσει. Συμφωνήσαμε να μην αναφέρω το όνομά της, αν και πολλοί γνωρίζουν ποια είναι. Άκουσα ξανά γι’ αυτήν όταν χρειάστηκε ο REPORTER να διασταυρώσει την ιστορία της ελληνοκύπριας Ανούλας Δημητρίου, η οποία έμεινε άστεγη στα κατεχόμενα και διέμενε σε τζαμί.
Τότε, πριν ακριβώς ένα χρόνο κι όταν η 30χρονη Ανούλα ζήτησε βοήθεια από το αγκαλιάζω με αγάπη, επειδή ζούσε με το γιο της υπό άθλιες συνθήκες, ήταν από τις πρώτες, που έτρεξε στην κατεχόμενη Κερύνεια για να τη βοηθήσει.
Η μυστήρια αυτή γυναίκα, επιθυμεί να μείνει ανώνυμη επειδή πέρασε πολλά στη ζωή της. Πέρασε πολύ δύσκολα και έκανε, όπως λέει, πολλά λάθη (όπως κάναμε, άλλωστε, όλοι μας). Η φιλανθρωπική της δράση, είναι, όπως παραδέχεται, ένα είδος εξιλέωσης για την ίδια. Για αυτό δεν θέλει να βγει η ιστορία της προς τα έξω, αλλά η πράξη της.
«Αποφάσισα ν’ ανοίξω το σπίτι μου, να μαγειρέψω και να έρθει να φάει όποιος έχει ανάγκη, όποιος είναι μόνος του. Είμαι ενεργό μέλος της ομάδας αγκαλιάζω με αγάπη. Ο εθελοντισμός με γεμίζει. Έτσι όπου μπορώ να προσφέρω το κάνω. Βοηθώ στην ομάδα όπως μπορώ. Το σπίτι μου είναι ανοικτό για όλους. Νιώθω, όμως, ότι η ημέρα των Χριστουγέννων είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Δεν πρέπει κανένας να είναι μόνος του. Τα φαί είναι μια ιδέα. Κυρίως είναι τα συναισθήματα που έχουν σημασία, η ατμόσφαιρα… η αγάπη…», λέει και καλεί κι άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της για να μην περάσει κανένας μόνος του αυτά τα Χριστούγεννα.
«Εάν το κάθε σπίτι καλούσε ένα άτομο, που είχε ανάγκη δεν θα ήταν κανένας μόνος του αυτά τα Χριστούγεννα. Δεν λέω να κάνουν όλοι αυτό που κάνω εγώ. Η αίσθηση των Χριστουγέννων, δεν είναι ούτε τα δώρα, ούτε τα λαμπάκια. Πρέπει να γεμίζουμε τη ψυχή μας. Αυτή θα παραδώσουμε, άλλωστε. Με αυτό τον τρόπο, βοηθούμε και τον εαυτό μας και τους άλλους».
Το γεύμα των Χριστουγέννων
Το μήνυμά της στο διαδίκτυο, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και το μεσημέρι των Χριστουγέννων θα παραθέσει γεύμα, στο σπίτι της στον Άγιο Ανδρέα, για περισσότερα από είκοσι άτομα. «Είμαι χαρούμενη επειδή θα έχουμε και πάρα πολλά μωρά. Θα έρθει κόσμος που δεν έχει που να πάει. Θα είναι μόνος του τα Χριστούγεννα και θέλει παρέα. Κάποιοι έχουν οικονομικά προβλήματα, έχει μία γυναίκα, που έχασε πρόσφατα τον άνδρα της και έχει 4 μικρά παιδιά. Θα είναι και ένα ζευγάρι ξένων, που μένουν χρόνια στην Κύπρο. Τους γνώρισα πριν από ένα χρόνο. Τους παίρνω φαγητό μέσω της ομάδας. Ο άντρας έχασε το πόδι του σε πόλεμο. Είναι υπέροχοι άνθρωποι και είμαι ευγνώμων που τους γνώρισα. Θα είναι ακόμη μία γυναίκα με το γιο της, που έχουν οικονομικά προβλήματα και η ομάδα ανέλαβε να επιδιορθώσει το σπίτι τους, ένα ζευγάρι από την Ελλάδα που μένει μόνιμα Κύπρο που είναι μόνοι τους και θέλουν παρέα και ένα άλλο ζευγάρι με δύο μικρά μωρά που έχουν οικονομικές δυσκολίες.
Μετά την ανοικτή πρόσκληση, που έγινε μέσω του αγκαλιάζω με αγάπη δέχθηκα διάφορα μηνύματα. Κάποιοι μου έστειλαν μήνυμα, κάποιους τους προσέγγισα εγώ επειδή ήδη τους βοηθούμε. Τους παίρνουμε μέσω της ομάδας φαγητό τα βράδια. Δέχθηκα ακόμη μηνύματα από κόσμο, που ήθελε να προσφέρει φαγητό εις μνήμη των δικών τους ανθρώπων. Εγώ θέλω να κάνω αυτήν την πράξη στη μνήμη κάποιων ανθρώπων που έχασα».
Θεωρεί, πως αυτή η πράξη είναι το καλύτερο μνημόσυνο, για όλους εκείνους που έφυγαν από τη ζωή της.
«Έχασα αρκετούς δικούς μου ανθρώπους. Έχασα μια πολύ καλή φίλη, την ξαδέλφη μου σε μικρή ηλικία, τον θείο μου. Πέρασε από τη ζωή μου και μία γυναίκα που έκανε πολλές φιλανθρωπίες και μου έμαθε να βοηθώ.
Όποιος από τους καλεσμένους, δεν μπορεί να έρθει θα πάω να τον φέρω από το πρωί, εδώ στο σπίτι μου. Το τραπέζι μας μπορεί να μην θυμίζει κλασικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Θα είναι, όμως, γεμάτο αγάπη. Θα έχουμε κρέας, πατάτες μακαρονάκια για τα μωρά και σοκολατάκια. Δεν θα έχουμε τα κλασικά Χριστουγεννιάτικα εδέσματα, όπως σούβλες κλπ αλλά θα έχουμε αρκετό φαί να φάμε.
Ξεκίνησε από το μηδέν
Αυτό που μπορούμε να αναφέρουμε, είναι πως πρόκειται για μια γυναίκα που ξεκίνησε από το μηδέν και κάνει δύο δουλειές για να επιβιώσει.
«Είμαι από τους ανθρώπους που δεν παίρνω 13ο μισθό. Για μένα αυτός ο μήνας είναι ένας νορμάλ μήνας, δεν έχω έξτρα λεφτά να ξοδέψω αλλά θα το κάνω. Θα φάμε λιτά, αλλά δεν θα στερηθούμε τίποτα».
Κάνει παύση για να διευκρινίσει ξανά, όπως έκανε πολλές φορές κατά τη συνομιλία μας, πως δεν λέει ότι λέει για να την λυπηθεί ο κόσμος. «Απλά θέλω να δείξω ότι δεν χρειάζεται να έχεις λεφτά για να κάνεις κάτι για τους άλλους. Αυτό που χρειάζεται είναι αγάπη και χρόνος» αναφέρει, τονίζοντας εμφαντικά τα λεγόμενά της.
Τα βράδια που δεν δουλεύει, παίρνει το φαγητό που προσφέρει για όσους έχουν ανάγκη ο Ξυλόφουρνος της Έλενας και το διανέμει.
«Κάθε βράδυ ότι μείνει, τα αλμυρά, τα ψωμιά και άλλα τα δίνει στους εθελοντές του αγκαλιάζω με αγάπη. Όταν σχολάνω νωρίς κάποια βράδια τα παίρνω, τα διαχωρίζω και τα διανέμω σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Όπως κάνω εγώ, κάνουν και αρκετές άλλες κοπέλες. Εγώ διανέμω στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα».
Μπορεί αυτή η γυναίκα να πιστεύει, ότι οι πράξεις της δεν πρέπει να επισκιαστούν από την προσωπική της ιστορία. Οι πράξεις της, όμως, είναι η ιστορία της. Μια ιστορία άξια να λεχθεί. Μια ιστορία, άξια να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!!
reporter.com

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου