Sunday, 28 April, 2024

Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2020 – Συναυλία με την Πέγκυ Ζήνα και Καρναβαλική Παρέλαση

Ξανθιώτικο Καρναβάλι την Κυριακή, την 1 Μαρτίου 2020 στις 1μμ.
Η Ξάνθη διοργανώνει το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα, μετά το Καρναβάλι της Πάτρας. Κάθε χρόνο στην περίοδο του τριωδίου διοργανώνονται δεκάδες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και η Οργανωτική Επιτροπή οργανώνουν τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές –Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2020.
Μ. Τσέπελης: Ξάνθη γιορτάζει με «Όνειρα, Χρώματα, Μυρωδιές και Αρώματα»
Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές- Ξανθιώτικο Καρναβάλι αποτελούν έναν εορταστικό και διαχρονικό θεσμό, μια λαϊκή γιορτή που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης της Ξάνθης, της «κυράς της Θράκης».
Στη διάρκειά τους τιμώνται οι παραδόσεις του τόπου μας με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά που συνδυάζονται με σύγχρονες μορφές διασκέδασης.
Δράσεις για ενήλικες και παιδιά συνθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει λαογραφικά δρώμενα, συναυλίες, παιχνίδια, παρελάσεις.
Ώρα 19:00
Συναυλία Πέγκυ Ζήνα
Ένα μοναδικό σόου, με την Πέγκυ Ζήνα να σαρώνει κυριολεκτικά τη σκηνή, με μοναδικές ερμηνείες που μαγεύουν, με υπέροχα τραγούδια και αστείρευτη ενέργεια. Ένα δυνατό πρόγραμμα, με τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες τόσο δικές της, όσο και άλλων καλλιτεχνών.
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου
Πλατεία Δημοκρατίας ώρα 11:30
«Η Γιορτή της Λαογραφίας»
Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στοχεύουν στην διατήρηση, αναβίωση των ηθών και των εθίμων και την προβολή της λαϊκής παράδοσης. Στην μεγάλη αυτή γιορτή, οι χορευτικές ομάδες των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, καθώς και τα φιλοξενούμενα χορευτικά απ’ όλη την Ελλάδα ξεκινούν από διαφορετικά σημεία και μέσω κεντρικών δρόμων, χορεύοντας και τραγουδώντας θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία. Εκεί άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, θα χορέψουν χορούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, πιασμένοι χέρι χέρι με τους θεατές σε ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι. Όλη η πλατεία θα μετατραπεί σε χώρο γιορτής και παράδοσης. Στους συμμετέχοντες συλλόγους το παντοπωλείο Sary προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα και ποτά.
Από την πλατεία Αντίκα ξεκινούν οι σύλλογοι:
Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες πατρίδες», Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι», Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Αμφέραος, Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης, Μοναστηρακίου Δράμας, ο οποίος θα αναβιώσει με τους «Αράπηδες» του την πομπή «Τσέτα».
Η βραδιά αυτή έχει ως στόχο πέρα από την συμβολή των συλλόγων στον θεσμό, να γίνει μια δράση από κοινού και να διασκεδάσουν παρέα με τον κόσμο.
Συνυφασμένα με κάποια θρησκευτική γιορτή, τα πανηγύρια είναι τόποι συναθροίσεων όλων των χωριανών και φυσικά και επισκεπτών που μοιράζονται τη χαρά της ημέρας. Έτσι κι εδώ, οικοδεσπότες οι σύλλογοι κάνουν το «ορίστε» σε έναν χώρο συνάντησης όπως θα γινόταν στα παλιά χρόνια, στην πλατεία. Σας προσκαλούν να συμμετάσχετε σ ένα μοναδικό καλωσόρισμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, να χορέψετε μαζί τους.
Η εκδήλωση πλαισιώνεται από το παραδοσιακό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά» που αποτελείται από όργανα αρχέγονα, βαθιά ριζωμένα στη μνήμη των ανθρώπων και στην παράδοση της Θράκης.
Τα μουσικά όρια ενός γλεντιού με την Εβρίτικη Ζυγιά, καλύπτουν κάθε περιοχή της Θράκης, από την Ανατολική μέχρι και τη Δυτική και Βόρεια, με τραγούδια από τον Έβρο, προσφυγικά από την Μακρά Γέφυρα, την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μαύρη Θάλασσα, τραγούδια αρβανίτικα και γκαγκαούζικα, ενώ με την προσθήκη της μακεδονικής λύρας, του κλαρίνου και του σαξόφωνου ο ακροατής ταξιδεύει στις ξεσηκωτικές μελωδίες και τους χορούς της Μακεδονίας. Τα μέλη της: Παρτινούδης Αλέξης, Θρακιώτικη και Μακεδονική λύρα. Πασόπουλος Στρατής, τραγούδι, καβάλι και σαξόφωνο. Στράτος Σπύρος, γκάιντα, καβάλι και τραγούδι. Στράτος Άγγελος, κρουστά. Συμμετέχουν: Γιώργος Δρικούδης, ακορντεόν και Νίκος Ζάρκος, κλαρίνο. Σωκράτης Γουγουλίδης, ηχοληψία.
Το παντοπωλείο Sary προσφέρει το κρασί της βραδιάς.
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:30
Συναυλία «Θράκη- Οι Δρόμοι του Διόνυσου»
Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης παρουσιάζουν τη νέα δισκογραφική δουλειά του μακροβιότερου στην περιοχή της Θράκης μουσικού σχήματος «RODOPI», αποτελούμενο από τους μουσικούς Άλκη Ζοπόγλου στο κανονάκι, τον Κυριάκο Πετρά στο βιολί, τον Δρόσο Κουτσοκώστα, στο τραγούδι και το λαούτο, τον Νίκο Ανγκούση στο κλαρίνο και τον Γιώργο Παγκοζίδη, στα κρουστά.
Την έρευνα, την επιστημονική επιμέλεια και την παρουσίαση της δισκογραφικής τους δουλειάς στην παραπάνω εκδήλωση υπογράφει και παρουσιάζει ο καταξιωμένος εθνομουσικολόγος, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας.
Παλιά πόλη Ξάνθης, ώρα 09:00 (και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών).
Ιστορικοί περίπατοι. Γνωριμία με την τοπική ιστορία
Βόλτες στα σοκάκια της παλιά πόλης και στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιά πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421. Συμμετοχή 2€ συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στο μουσείο.
Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης…
Καρναβάλι Ξάνθης 2020/Τσικνοπέμπτη
Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα: 19:00
Μουσική παράσταση, «Ρεμπέτικες ιστορίες»
1953. Μεταπολεμική Ελλάδα… Μία Ελλάδα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, αφήνοντας πίσω καταστροφές, προσφυγιά, πολέμους. Μια Ελλάδα που έχει μάθει να παλεύει με κάθε θηρίο και να βγαίνει νικήτρια. Σε μια αυλή…μια παρέα… μια κομπανία… στήνουν ένα γλέντι να ξορκίσουν το κακό, τραγουδούν και χορεύουν για να αφήσουν πίσω το πονεμένο παρελθόν. Κάπως έτσι ο καημός γίνεται τραγούδι, ο αναστεναγμός πενιά και η ζωή γλέντι.
Μουσική επιμέλεια, Απόστολος Αποστολίδης. Σκηνοθεσία, Κυριακή Οβαλιάδου. Κείμενα, Ιωάννα Καρατζά. Χοροδιδασκαλία, Ιωάννα Βασιλειάδου και Ελένη Κοτανίδου. Παίζουν οι ηθοποιοί, Μ. Μουρουζίδης, Γ. Σαββίδης, Β. Ταταλιάς, Π. Μουτζούρης, Αν. Καραβελίδου, Κ. Οβαλιάδου, Ελ. Βλαχάκη, Μ. Ασλανίδου, Κ. Αρμένη, Σ. Μουράτογλου. Την Ορχήστρα Παλαιών Ασμάτων αποτελούν οι Χ. Μελισσοπούλου, Απ. Αποστολίδης, Β. Κιορμήτρου, Γ. Βαμβακάς, Π. Αμπεριάδης, Ν. Βουλγαρίδης. Χορεύει το χορευτικό τμήμα του Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας Νεάπολις.
Συνδιοργάνωση Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και ΠΑΣ Αντίκας.
Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου
Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης», ώρα 20:00
Βραδιά λαογραφίας και παραδοσιακών γεύσεων.
Ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας, καθώς η περίοδος της Σαρακοστής πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος, συνοδευόμενο από κρασί και εδέσματα. Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στην Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος, θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι ‘Έλληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, γινόταν παρέλαση άρματος. Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι ετοιμάζουν παραδοσιακές συνταγές και στήνουν ένα γλέντι με ζωντανή μουσική και ήχους από όλη την Ελλάδα. Μια ξεχωριστή βραδιά αυτή της Τσικνοπέμπτης και ο χώρος θα είναι ανοιχτός από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικών γλυκών. Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης ως οικοδεσπότης θα προσφέρει δωρεάν κρασί σε όλους τους επισκέπτες.
Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 17:00
Μπαλνταφάν με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ. «Νέες Αποκριάτικες περιπέτειες Ι»
Η ΦΕΞ, ξετυλίγει το κουβάρι του παραμυθιού και σας προσκαλεί στη θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού της Θεάτρου. Μικροί παραμυθένιοι ήρωες σε μια αποκριάτικη ιστορία που συνέβη κάποτε, ίσως και εδώ… που καταλήγει σε ένα ξέφρενο Μπαλνταφάν!!!
Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα. Γενική είσοδος 3€, με χυμό ή καφέ, οικονομική ενίσχυση του μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κρατήσεις στο τηλ 2541025421.
Οργάνωση ΦΕΞ/Εργαστήρι μουσικού θεάτρου της ΦΕΞ
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης, Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9», ώρα: 19:00
«O Ορφέας μιαν Αποκριά στη δίνη της λογοτεχνίας.»
Ορφικά μυστήρια και Αποκριά. Η συσχέτιση και η εμφάνισή τους σε λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα. Εισηγήτρια, Βασιλική Στρώλη, ιστορικός, υπεύθυνη εργαστηρίου τοπικής ιστορίας ΙΘΤΠ. Είσοδος ελεύθερη.
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00
Μουσικοχορευτική βραδιά λαογραφικών συλλόγων
Ο χορός, η μουσική και οι παραδόσεις κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχουν οι σύλλογοι:
Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες πατρίδες», Μυρωδάτου «Οι Απίθανοι», Μυτιληνιών Καβάλας, «Ο Αμφέραος», «Η Θράκη». Ο σύλλογος Εβριτών Ξάνθης θα παρουσιάσει και απόσπασμα από το έθιμο του «Κιοπέκ Μπέη» του βορείου Έβρου.
Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 17:00
Μπαλνταφάν με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ. «Νέες Αποκριάτικες περιπέτειες ΙΙ»
Η ΦΕΞ, ξετυλίγει το κουβάρι του παραμυθιού και σας προσκαλεί στη θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού της Θεάτρου. Μικροί παραμυθένιοι ήρωες σε μια αποκριάτικη ιστορία που συνέβη κάποτε, ίσως και εδώ… που καταλήγει σε ένα ξέφρενο Μπαλνταφάν!!!
Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα. Γενική είσοδος 3€, με χυμό ή καφέ, οικονομική ενίσχυση του μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κρατήσεις στο τηλ 2541025421.
Οργάνωση ΦΕΞ/Εργαστήρι μουσικού θεάτρου της ΦΕΞ
Πλατεία Ηρώων Ξάνθης, ώρα 18:30 «Ανθρώπινο Ηχητικό Γλυπτό»
Δείτε εδώ περισσότερα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου