Wednesday, 25 December, 2024

Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά

την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Σήμερα η συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων διήρκεσε πολλές ώρες και υπήρχαν αρκετές διαφωνίες για τα νέα μέτρα.

Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό
«Σήμερα είχαμε ρεκόρ αριθμού τεστ κορωνοϊού, που συνολικά έφτασαν τις 46.000», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία έκανε λόγο για επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου με σημαντική αύξηση του κυλιόμενου επταήμερου μέσου όρου στα 849 κρούσματα.

Η θετικότητα ανέρχεται πλέον στο 2,3%, ενώ υπολογίζεται πως 8,500 είναι τα ενεργά κρούσματα. «Ο χάρτης κοκκίνισε ξανά σε πολλές περιοχές. Παρόλο που βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση, η Ελλάδα θα μπει κι αυτή στο κόκκινο» είπε η λοιμωξιολόγος.

Η κα. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για εκθετική αύξηση και ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα στον δήμο Πατρέων και Χαλκιδέων. Οι πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι μεταξύ 25 και 45 ετών με διάμεση ηλικία τα 43 έτη.

Ενδοικογενειακή διασπορά του κορονοϊού
Η λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για φαινόμενα ενδοοικογενειακής διασποράς, δηλαδή γονείς που μεταδίδουν τη λοίμωξη στα παιδιά και στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κρυφές συγκεντρώσεις των συμπολιτών μας σε σπίτια» σημείωσε και τόνισε πως τέτοιες συγκεντρώσεις δεν αποκαλύπτονται στην πολιτική προστασία και έτσι δεν μπορούν να ιχνηλατηθούν.

«Μας ανησυχεί η Αττική, όπου παρατηρείται γενικευμένη αύξηση σε όλες τις γειτονιές της» σημείωσε η λοιμωξιολόγος που σημείωσε πως υπολογίζεται πως στην Αττική υπάρχουν 4.600 ενεργά κρούσματα, με τη διασπορά να είναι αυξημένη κατά 60%. Αύξηση νέων κρουσμάτων κατά 30% σημειώνεται και στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 850. Επίσης έκανε λόγο για αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην Αττική. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι υπολογίζονται σε 1.600 σε όλη τη χώρα, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών την ημέρα ανήλθε σε 150 εισαγωγές τη μέρα. Στην Αττική κάθε μέρα έχουμε 70 με 80 νέες εισαγωγές. Το 97% νοσηλευόμενων αφορά σε άτομα ηλικία μεγαλύτερα των 75 ετών.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ
Την ίδια ώρα καταγράφεται 63% πληρότητα στις ΜΕΘ Covid. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της πανδημίας. Τα μέτρα ήταν ικανοποιητικά, όμως δυστυχώς φαίνεται ότι δεν εφαρμόστηκαν. Όλοι μας κουραστήκαμε. Αποδείχτηκε άλλη μια φορά ότι ζούμε έναν μαραθώνιο και έχουμε ακόμη κάποια μέτρα να διανύσουμε» είπε.

«Να κάνουμε λίγο ακόμη κουράγιο. Είναι κρίμα να λυγίσουμε τώρα που ξεκινήσαμε να εμβολιάζουμε τον ευάλωτο πληθυσμό. Θέλουμε 8 εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό των ανθρώπων αυτών» συνέχισε η κα. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως «δεν έχει νόημα να βάζουμε επιπλέον μέτρα, αυτό που χρειάζεται είναι να βοηθήσουμε όλοι μαζί να εφαρμοστούν τα υφιστάμενα μέτρα».

«Η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε ακόμη 3ο κύμα. Μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να ανακόψουμε ένα τρίτο κύμα» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και ο «καθένας μας να θυμηθεί τη φούσκα του, να επιλέξει μια στενή ομάδα ανθρώπων»

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε αύξηση σε διασωληνωμένους και θανάτους
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε: «Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Σημαντική αύξηση μέχρι και 50% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ως αποτέλεσμα αναμένουμε αύξηση σε διασωληνωμένους και θανάτους τις επόμενες εβδομάδες».

Στην Θεσσαλονίκη η επιδείνωση της πανδημίας αυξήθηκε σε επίπεδα πάνω από 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε την χαμηλότερη επίπτωση στους κάτω των 18 ετών. Η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί όμως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σε αυτό οφείλεται η αύξηση των επαφών μας. Για αυτό και είναι απαραίτητη η μείωση των επαφών μας και η δημιουργία μιας κοινωνικής φούσκας. Η επιτροπή έχει προβληματιστεί ιδιαίτερα για την επιδείνωση της πανδημίας στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα. Η κόπωση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Είμαι όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα».

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου