Monday, 13 May, 2024

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας πάνω από την Ευρώπη. «Ο φόβος δεν έφυγε ποτέ» εξηγεί Καθηγητής

Η Ευρώπη δεν έπαψε ποτέ να ζει με τον κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων και η αίσθηση της ασύμμετρης απειλής… 

διογκώνεται μετά και τις τελευταίες αιματηρές επιθέσεις σε Βέλγιο-Γαλλία. Ο Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο υπογραμμίζει μέσω του ThessToday ότι οι πιθανότητες νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων έχουν αυξηθεί, ο συναγερμός που έχει σημάνει στη Γηραιά Ήπειρο χαρακτηρίζεται ως «ύψιστος» και τα -ακόμη πιο- ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας φαίνεται πως θα παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα.

«Η Ευρώπη ποτέ δεν σταμάτησε να ζει με αυτόν τον κίνδυνο. Δεν είχε σταματήσει τίποτα, απλώς τώρα από τη μία έχει αναζωπυρωθεί και από την άλλη έχει ενισχυθεί η πιθανότητα να δούμε και άλλες επιθέσεις. Δεν είναι, δηλαδή, ότι είχαμε ξεχάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

H αγωνία για το πώς θα προστατευθεί η Ευρώπη από μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα κυριαρχεί στις Βρυξέλλες, μετά τη συνειδητοποίηση ότι ακόμη και οι άριστα οργανωμένες αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν τις πρόσφατες επιθέσεις. «Τα μέτρα ασφαλείας και στη Γαλλία και στο Βέλγιο -που είναι χώρες-στόχος κατά βάσει όπως και οι Σκανδιναβικές χώρες- έχουν ενισχυθεί εδώ και τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια. Άρα ο φόβος δεν επιστρέφει, ενισχύεται, δεν είχαμε ξεχάσει, όπως και ο κίνδυνος έχει ανέβει, δεν είχε ποτέ εξαφανιστεί» σημείωσε.

Τα χτυπήματα με λογικές… μοναχικών λύκων

Στο ερώτημα του ThessToday για το εάν οι επιθέσεις τρομοκρατικού χαρακτήρα θεωρούνται ως αντίποινα για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο έμπειρος Καθηγητής εξήγησε ότι ο κίνδυνος υπάρχει ως επί τω πλείστον για μεμονωμένα χτυπήματα, και όχι μαζικά. «Είναι δύσκολο να δούμε μαζικά χτυπήματα, διότι και η Αλ Κάιντα αλλά και το Ισλαμικό κράτος έχουν αποδυναμωθεί αρκετά. Αυτό που ανησυχεί είναι χτυπήματα σαν αυτά που ήδη βλέπουμε, με λογικές μοναχικών λύκων, δηλαδή από μαχαιρώματα ή μπορεί ακόμη και πιο αιματηρά»… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου