Saturday, 27 April, 2024

Πλακιωτάκης για πλοίο στο Σουέζ: Τεχνική βοήθεια προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση

Το Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών προσέφερε -από την πρώτη στιγμή

βοήθεια στη φίλη χώρα Αίγυπτο και σε συνεργασία με την Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης από το Ηράκλειο αναφερόμενος στην προσπάθεια αποκόλλησης του προσαραγμένου πλοίου Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ.
Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διαθέσιμη και έτοιμη να προσφέρει βοήθεια και σε επίπεδο ρυμούλκησης αλλά και βυθοκόρησης, κάνοντας λόγο για «τεράστιο πρόβλημα». «Πάνω από 10% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Η Ελλάδα είναι έτοιμη και με μέσα και προσωπικό να προσφέρει τη βοήθειά της, ενώ δυστυχώς έχουμε 16 ελληνικά πλοία που περιμένουν να διέλθουν της διώρυγας. Πιστεύουμε σύντομα να καταστεί δυνατή η ασφαλή διέλευση από τη διώρυγα» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο υπουργός κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο αναφέρθηκε και για το μεταφορικό ισοδύναμο επισημαίνοντας ότι υπεγράφη η ΚΥΑ για την εφαρμογή του για τις επιχειρήσεις της Κρήτης για το 2021, μετά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου και την αξιολόγηση της δράσης του και σε συνεργασία με τα τέσσερα επιμελητήρια και την Περιφέρεια Κρήτης.
Όπως διευκρίνισε ο αριθμός των ωφελούμενων επιχειρήσεων διευρύνεται και από 2.144 ανέρχεται σε 5.544 επιχειρήσεις, ενώ μέσα σε αυτές εντάσσεται και ο αγροτικός τομέας, καθώς δικαιούχοι του μεταφορικού ισοδυνάμου των επιχειρήσεων, είναι και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Αγροτικό Μητρώο και στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. «Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου για την Κρήτη και τις επιχειρήσεις, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα τους».
Επίσης αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του κονδυλίου για τις άγονες γραμμές, υπογραμμίζοντας ότι φέτος έφτασε τα 138 εκατ. ευρώ από 90 εκατ. που ήταν το 2019. “Ενισχύουμε με 24 νέες ακτοπλοϊκές γραμμές τη νησιωτική Ελλάδα και τους νησιώτες μας, ενώ με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε πριν από ενάμιση μήνα, δρομολογούμε τις πολυετείς συμβάσεις για τις άγονες γραμμές. Μιλάμε για συμβάσεις 10-12 ετών, προκειμένου να είναι βιώσιμες οι άγονες γραμμές και αυτό να συνδεθεί με την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου» είπε ο κ. Πλακιωτάκης.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας, ο υπουργός είπε ότι για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας «βρισκόμαστε ήδη στο πρώτο στάδιο ολοκλήρωσης των διαγωνισμών όπου υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώριους και μη επενδυτές», συμπληρώνοντας ότι παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας επιτήρησης», μέσω του οποίου θα υπάρχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο επί 24ωρου βάσης, του Αιγαίου, της Κρήτης και του Ιονίου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου