Friday, 26 April, 2024

Ποιοι ρίχνουν νερό στο μύλο των Σκοπίων! Το μνημείο του Ηφαιστίωνα στην Αμφίπολη με τη Βασιλική Ταφή.

Δυνατή ΣΦΑΛΙΑΡΑ για τους γείτονες! «Υπάρχει κάποιος που μπορεί να μου στερήσει το δικαίωμα να θαυμάζω και να μιλώ για το Μέγα Αλέξανδρο»;

«Υπάρχει κάποιος που μπορεί να μου στερήσει το δικαίωμα να θαυμάζω και να μιλώ για τον Μέγα Αλέξανδρο; Ποιος είναι αυτός που θα δηλώσει αυθεντία ως προς σ αυτό και ποιος τον όρισε να εμφανίζεται ως αυθεντία»;
Ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας Αυστραλίας καυτηριάζει τις τακτικές που ακολουθούν στελέχη και παράγοντες της κυβέρνησης σε θέματα που αποτελούν εθνικά ζητήματα για τη χώρας μας και κάνει λόγο για αθέατα κίνητρα που όμως ερμηνεύονται.
«Η υποβάθμιση του μνημείου της Αμφίπολης όπως και άλλα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει τελευταία έχουν βαθύτερα κίνητρα. Έχουν να κάνουν με την ισοπέδωση των εθνικών μας θεμάτων για τα οποία αγωνιζόμαστε, αλλά και με τα παράλληλα συμφέροντα ορισμένων».
Αποκαλυπτικός ο κύριος Χρυσανθόπουλος μιλάει για μεθοδεύσεις που, όπως λέει, είναι πλέον γνωστές και εκτός των ορίων του Ελλαδικού χώρου. Ασκεί τη δική του κριτική για την πορεία της Αμφίπολης για την οποία πιστεύει, ότι η εφεύρεση του ρωμαϊκού πορίσματος ήταν η αρχή ενός ευρύτερου σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Στην περίπτωση της Αμφίπολης η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη, ζήτησε την Άνοιξη του 2015 από την Προϊσταμένη τη Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη που εποπτεύει τις Αιγές και από τη Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Βελένη να συντάξουν ένα πόρισμα ως μέλη του ΚΑΣ.
Γνώριζε όμως από πριν το αποτέλεσμα στο οποίο θα κατέληγαν «ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι Ρωμαϊκό δημιούργημα» το οποίο και η ίδια επιθυμούσε. Αυτό από μόνο του καταγράφει την πρόθεση που είχε η συγκεκριμένη κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, αφού όλα αυτά έγιναν χωρίς καν να ανακοινώσει κάποιο πόρισμα η ανασκαφική ομάδα.
Δεν θέλω να πιστεύω ότι η κ Βλαζάκη είχε ως κίνητρο την εκδίκηση. Θα ήθελα να αποκλείσω το ενδεχόμενο ότι στο πρόσωπο της Κατερίνας Περιστέρη εκδικείται την πρώην Γενική Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ Λίνα Μενδώνη που κατά κοινή ομολογία ήταν η πλέον πετυχημένη στη θέση αυτή και η οποία συμμετείχε ενεργά στην ανασκαφή του Μακεδονικού μνημείου της Αμφίπολης.
Η Προϊσταμένη της Εφορίας Ημαθίας από την πλευρά της, την οποία έως ένα σημείο τιμώ για τις υπηρεσίες της υπέρ της πατρίδας, ενεπλάκη σ αυτήν την ιστορία μάλλον γιατί βλέπει πολύ μπροστά και αντιλαμβάνεται ότι η Βεργίνα θα χάσει κονδύλια του ΕΣΠΑ από τη στιγμή που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα χειριστεί 1,5 δις ευρώ μέσω του ΣΕΣ 2014 2020 και λογικό είναι ένα μερίδιο να διεκδικεί η Αμφίπολη.
Στην περίπτωση που τελικά συμβαίνει κάτι τέτοιο, αναρωτιέμαι αν αξίζει τελικά στο κυνήγι των κονδυλίων να διακινδυνεύει ένας επιστήμονας το κύρος του και την αξιοπιστία του και να προκαλεί θλίψη και απογοήτευση σ ένα κοινό που έως χθες τον επευφημούσε. Φαντάζομαι πως θα ήταν έκπληκτος όταν διαπίστωνε τη φθορά.
Όσο για την Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης δεν μπορώ να καταλάβω πως από επιστήθια φίλη έγινε ξαφνικά εχθρός. Κατά δήλωση της κυρίας Περιστέρη , αρχικά εμφανιζόταν ως φίλη της ανασκαφέως και επισκεπτόταν πολύ συχνά τον τάφο της Αμφίπολης ενώ στη συνέχεια εναντιώθηκε, μαζί με το σύζυγο της».
Ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας Αυστραλίας καταγγέλλει το ΥΠ.ΠΟ για παράνοια, ενώ επισημαίνει ότι οι Παμμακεδονικές οργανώσεις προσυπογράφουν κάθε επιστολή υποστήριξης υπέρ της ανασκαφής επικυρώνοντας για μια ακόμη φορά την αμέριστη συμπαράσταση στο έργο της ανασκαφέως και του επιτελείου της.
«Η συνταξιοδότηση της Κατερίνας Περιστέρη «βγάζει μάτι» ότι αποτελεί μια μεθοδευμένη διαδικασία . Είναι εξωφρενικό να οδηγείς σε αδράνεια μια επιστήμονα με νόμο του 2007 ενώ ψηφίστηκε ένας άλλος νόμος το 2015 που επιτρέπει την παραμονή της για άλλα επτά χρόνια. Μια σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προβλέψει την εξαίρεση ορισμένων περιπτώσεων, όπως επιστήμονες με εμπειρία και τεχνογνωσία».
Ταυτόχρονα ο κύριος Χρυσανθόπουλος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση εντέχνως εφαρμόζει και τηρεί ελαστικά και επιλεκτικά τους νόμους του κράτους.
«Εκφράζω παράλληλα όμως και μια άλλη απορία μου. Τι θα γινόταν στην περίπτωση που η Προϊσταμένη της Εφορίας Ημαθίας έβγαινε σήμερα στη σύνταξη κάτω από τι ίδιες συνθήκες ;Νομίζω ότι δεν εγκατέλειπε όλο αυτό το θαυμαστό οικοδόμημα που οραματίζεται στις Αιγές.
Το ίδιο και η Διευθύντρια του λαμπερού μουσείου της Θεσσαλονίκης . Δεν θα εγκατέλειπε αμαχητί όλες αυτές τις ωραίες εκθέσεις που κάνει τακτικά με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Επαγωγικά όμως αντιλαμβάνομαι ότι στις περιπτώσεις αυτές η ίδια η κυβέρνηση θα είχε λειτουργήσει με αστραπιαία αντανακλαστικά».
Ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος αφήνει να εννοηθεί ότι μια μερίδα επιστημόνων είναι αυτοί που επιδιώκουν πάντα να είναι αρεστοί και ιδιαιτέρως χρήσιμοι σε οποιαδήποτε πολιτική κατάσταση.
«Καταλήγοντας θέλω να πω. Το πόρισμα του «ρωμαϊκού δημιουργήματος» για τους Έλληνες στην Αυστραλία, ενέχει μια μορφή «προδοσίας» στην ιστορία μας, από τη στιγμή που η ανασκαφική ομάδα χρονολογεί το μνημείο στην εποχή που μεγαλούργησε ο Μέγας Αλέξανδρος και μάλιστα αποδίδεται ως «μνημείο τιμή» προς τον Ηφαιστίωνα μέσα στο οποίο υπάρχει μια βασιλική ταφή.
Το όνομα της Κατερίνας Περιστέρη θα γραφτεί στην ιστορία και μάλιστα θα διδάσκεται στα σχολεία και θα αναφέρεται ως η ανασκαφέας που ανακάλυψε τον μεγαλύτερο Μακεδονικό τάφο που βρέθηκε ποτέ. Για μας δεν έχει τόση σημασία αν θα είναι ή όχι Προϊσταμένη μιας Εφορίας. Το έργο της ήδη λάμπει και θα λάμπει.
Κορυφαίος αρχαιολόγος ήταν και ο Μανώλης Ανδρόνικος που ανακάλυψε το τάφο του Φιλίππου II στη Βεργίνα. Όσοι όμως στη συνέχεια ενεπλάκησαν γύρω από το όνομα του εμφανιζόμενοι ως θεματοφύλακες , επιζητούσαν απλά και απεγνωσμένα τη δόξα και δεν είναι τίποτε άλλο από τα ίχνη στη σκόνη που άφησε».
Σχολιάζοντας το θέμα καπήλευσης του ονόματος της Μακεδονίας από τη γειτονική χώρα ο κύριος Χρυσανθόπουλος τοποθετείται:
«Δεν έχουμε καταλάβει δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχουμε να κάνουμε με νεοκομιταζήδες με αριστοτέχνες της προπαγάνδας που για να τους φτάσουμε πρέπει να ξαναγεννηθούμε»;
Ενώ παράλληλα υπογραμμίζει:
«Η συνεχής ενημέρωση της ανασκαφής από την ‘Αννα Παναγιωταρέα αποτελούσε για μας ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για τα όσα δικαίως αγωνιζόμαστε και κατ επέκταση μια δυνατή σφαλιάρα για όσους επιβουλεύονται την ιστορία μας. Καταφέραμε στη Θεσσαλονίκη στην οδό Κλαυθμώνος 37 στην ‘Ανω Πόλη να δημιουργήσουμε ένα εκθετήριο κάτι σαν μουσείο «Το εκθετήριο Μακεδονικών Αγώνων» το οποίο παρά τις προσπάθειες, καμία μα καμία επιχορήγηση δεν είχαμε από επίσημους φορείς. Το κάναμε με προσωπικές θυσίες αλλά πιστεύουμε ότι βάζει ένα πετραδάκι στη Μακεδονική ιστορία» .
Τέλος στο ερώτημα πως σχολιάζει τους ισχυρισμούς όσων θεωρούν ότι ο ρόλος των Παμμακεδονικών Οργανώσεων δεν έχει δυναμική παρέμβαση και ότι περιορίζεται μόνο στην διοργάνωση εκδηλώσεων; Απαντάει:
«Δεν είμαστε γραφικοί όπως θέλουν ορισμένοι επικριτές μας να λένε. Είμαστε Έλληνες πολύ καλά ενημερωμένοι για όλα και αγαπάμε την πατρίδα μας πολύ περισσότερο από ορισμένους που βρίσκονται σήμερα σε κυβερνητικές θέσεις.
Οι δηλώσεις του κυρίου Φίλη για τη γενοκτονία των ποντίων και τα όσα είπε ο Λιάκος περί Τζιχατιστών Μακεδονομάχων μας εξοργίζουν και τα καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή. Προκαλούν το κοινό αίσθημα .
Μας δένουν και μας ενώνουν περισσότερο και μας βάζουν απέναντι στους κυβερνώντες κάτι που θα το διαπιστώσετε πολύ σύντομα. Δεν θέλουμε Έλληνες με ισοπεδωτικές ιδεολογίες να βρίσκονται στο τιμόνι μιας χώρας και να μη σέβονται ότι ανέδειξε τη Δημοκρατία και μεταλαμπάδευσε τον πολιτισμό της σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι άνθρωποι αυτοί παίζουν επικίνδυνα με τη φωτιά».
του Γιώργου Ροδάκογλου
Πηγή: thousandnews.gr

Ποιοι ρίχνουν νερό στο μύλο των Σκοπίων! Το μνημείο του Ηφαιστίωνα στην Αμφίπολη με τη Βασιλική Ταφή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου