Saturday, 27 April, 2024

Προγραμματική Συμφωνία με το Δήμο Λοκρών υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης

Προγραμματική Συμφωνία με το Δήμο Λοκρών υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  Γιάννης Πανούσης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης μετέβη την Τετάρτη 29 Ιουλίου  στο Δήμο Λοκρών, όπου συνυπέγραψε Προγραμματική Συμφωνία με τον Δήμαρχο Λοκρών, κ. Νίκο Λιόλιο και παρουσίασε την Κινητή Αστυνομική Μονάδα που θα δραστηριοποιείται στο Νομό Φθιώτιδος.

Τον Αναπληρωτή Υπουργό συνόδευαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης,  ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, Ταξίαρχος Μιχαήλ Πάππος, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδος, Αρχιπύραρχος Νίκος Ντίτσας και ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Βασίλης Μαστρογιάννης.

Η Προγραμματική Συμφωνία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το Δήμο Λοκρών κινείται σε δύο άξονες: πρώτον, στην ασφάλεια και στην προστασία των πολιτών, των εγκαταστάσεων και των δράσεων του Δήμου και δεύτερον, στην πολιτική προστασία και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Αναλυτικότερα, η συνεργασία περιλαμβάνει δράσεις στην κατεύθυνση:

1. σχεδιασμού για την προστασία και την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών του Δήμου

2. σχεδιασμού πλαισίου ενεργούς συμμετοχής και συνεργασίας Δήμου, πολιτών, κοινωνικών φορέων και αστυνομίας, για την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης θυματοποίησης

3. σχεδιασμού και υποστήριξης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών για την προστασία από απειλές σε καθημερινό επίπεδο (ασφάλεια στο διαδίκτυο, οδική ασφάλεια, ναρκωτικές ουσίες, σχολικός εκφοβισμός, βίαιη και παραβατική συμπεριφορά νέων, ενδοοικογενειακή βία κ.α.)

4. σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την υποστήριξη ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων (μετανάστες, Ρομά, άνεργοι, άστεγοι κ.α.) και την ενίσχυση του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

5. σχεδιασμού για τη δημιουργία και την αναβάθμιση της υποδομής, και την κατάρτιση και την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού (υπαλλήλων και αιρετών) του Δήμου και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην άμεση ανταπόκριση στη διαχείριση κινδύνων και καταστροφών

6. παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και υποστήριξης της λειτουργίας του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας.

Με βάση τη συμφωνία το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και του Δήμου θα εξειδικεύσουν περισσότερο την προετοιμασία και την υλοποίηση των δράσεων στους τομείς που περιλαμβάνει η συμφωνία.

Επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρουσίασε την Κινητή Αστυνομική Μονάδα που δραστηριοποιείται στο Νομό Φθιώτιδος. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Στόχος μας είναι να πηγαίνουμε εμείς στον πολίτη, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που λόγω ηλικίας, λόγω αναπηρίας, δυσκολεύονται να υποβάλλουν τα αιτήματά τους στο αστυνομικό τμήμα. Θα πρέπει να πηγαίνουμε εμείς σε αυτούς. Έτσι θα πετύχουμε τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με την κοινωνία.

Πέραν της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας, που θεωρούμε ότι χρειάζεται η περιοχή, ετοιμάζουμε κι άλλες δράσεις. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην εφαρμογή των ευέλικτων περιπολιών. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε και «ηλεκτρονικά» αστυνομικά τμήματα. Πρέπει να φύγουμε από τη λογική του να πηγαίνει ο πολίτης στο αστυνομικό τμήμα, όταν για κάποιες υπηρεσίες μπορεί να εξυπηρετηθεί με άλλο τρόπο. Βεβαίως, πρέπει να ξαναδούμε και το ζήτημα το προσωπικού ».

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αταλάντης και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αταλάντ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου