Saturday, 27 April, 2024

Προσοχή! 15χρονη χαρακώθηκε και πήρε χάπια γιατί έπαιζε τη “Μπλε Φάλαινα”

Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη

Είναι από τις περιπτώσεις που ακούμε και μας φαίνονται πολύ μακριά από τα ελληνικά δεδομένα, είναι, όμως, αλήθεια.

Ο λόγος για το παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα», που παίζεται μέσω διαδικτύου και οι συμμετέχοντες του οποίου καλούνται να εκτελέσουν «εντολές» και να χαράξουν το σώμα τους με οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο. Η «Μπλε Φάλαινα» πέρασε τα ελληνικά σύνορα και μια 15χρονη στην Κατερίνη έπεσε θύμα της. Το κορίτσι γνώρισε κάποιον μέσω του Facebook της και, ακολουθώντας τις οδηγίες του, χαράκωσε τα χέρια και τα πόδια της με ξυραφάκι. Στη συνέχεια, πήρε κάποια χάπια που της υπέδειξε ο «εντολέας», προκειμένου να αυτοκτονήσει.

Ευτυχώς, το κοριτσάκι δεν τα κατάφερε και νοσηλεύεται σοβαρά στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Οι αρχές προσπαθούν, μέσω του λογαριασμού της 15χρονης στο Facebook, να εντοπίσουν τον επικίνδυνο συνομιλητή της.

Τι είναι η “Μπλε Φάλαινα”

Η «πρόκληση της μπλε φάλαινας» είναι μια σειρά δοκιμασιών που εξελίσσονται σε διάρκεια 50 ημερών και που σε ορισμένες περιπτώσεις την τελευταία μέρα κορυφώνονται με πράξεις που οδηγούν στην αυτοχειρία. Οι οδηγίες για τις σκοτεινές αποστολές δίνονται από ανώνυμους «game masters» μέσω συγκεκριμένων ιστοτόπων. Οι συμμετέχοντες επιβραβεύονται με πόντους για την συμμετοχή τους στις επικίνδυνες δραστηριότητες.

Τα θύματα του αυτοκαταστροφικού «παιχνιδιού», που παρουσιάζεται ως φιλοσοφική πρόκληση, είναι κατά κύριο λόγο έφηβοι. Μία από τις δοκιμασίες τις οποίες καλούνται να φέρουν εις πέρας είναι να χαράξουν λέξεις και σύμβολα στα χέρια τους, μεταξύ των οποίων και μια φάλαινα. Τα σύμβολα της φάλαινας και του μπλε χρώματος έχουν βιβλικές αναφορές. Η φάλαινα συμβολίζει τον αιώνιο θάνατο και είναι αναφορά στο βιβλικό κήτος που κατάπιε τον Ιωνά, ενώ το μπλε χρώμα συμβολίζει την απελπισία.

star

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου