«Καυτή» αναμένεται να είναι η εβδομάδα που ξεκινά
με το μεταναστευτικό ζήτημα να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας και την κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως σκοπεύει να προχωρήσει την κατασκευή των νέων δομών στα νησιά.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και σειράς στελεχών του, επί του ζητήματος είναι ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης, που φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το σχέδιό της για το προσφυγικό, παρά τις αντιδράσεις των νησιωτών.
Ξεκάθαρο ήταν, άλλωστε, το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την έκταση και την πολυμορφία του θέματος, τονίζοντας, όμως, ότι υπήρξε αντίδραση.
Υπογράμμισε επίσης πως η νέα κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει 74.000 αιτήσεις ασύλου.
«Και εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση του προβλήματος. Όμως αντιδράσαμε. Τα σύνορα φυλάσσονται, ένα νέο πλαίσιο επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει αν δεν φτιαχτεί άλλο κέντρο. Προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε:
«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει ό,τι χρειαστεί για να κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα στα νησιά.
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης είχε δηλώσει στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ότι οι τοπικές Αρχές θα μπουν ακόμη και μπροστά από τις μπουλντόζες για να σταματήσουν τα έργα στα νησιά.
Απαντώντας στη δήλωση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως οι άναρχες ανοιχτές δομές θα πρέπει να έχουν κλείσει πριν από το καλοκαίρι.
Επανέλαβε δε την κυβερνητική δέσμευση πως μόλις είναι έτοιμα τα κλειστά κέντρα οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν.
Μάλιστα ο ίδιος υποστήριξε πως ορισμένοι νησιώτες αντιδρούν επειδή δεν πιστεύουν ότι οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν.
«Μια ολόκληρη κυβέρνηση ασκεί bullying στους νησιώτες» είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο κ. Μουτζούρης, συμπληρώνοντας: «Εδώ και τέσσερις ημέρες, ο κ. Μηταράκης έχει διακόψει την επαφή».
Ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενική βάση.
«Δεν μπορεί ο κ. Μηταράκης να οδηγεί έναν ολόκληρο λαό σε καταστροφικές λύσεις» δήλωσε ο κ. Μουτζούρης, διαμηνύοντας παράλληλα ότι οι νησιώτες δεν θα επιτρέψουν σε καμία μπουλντόζα να ξεκινήσει έργα τη Δευτέρα.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο πάνελ, ο κ. Μουτζούρης του ζήτησε να παρέμβει ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για ειρηνική εξεύρεση λύσης -χωρίς ΜΑΤ.
«Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα βρει λύση μέχρι και αύριο» είπε χαρακτηριστικά.
Μηταράκης: Πέντε ακριτικά νησιά μας σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για όλη την Ευρώπη
Το δικό του «στίγμα» έδωσε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη εφημερίδα «Realnews».
Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως πέντε ακριτικά νησιά μας σηκώνουν «το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτό πρέπει να αλλάξει -κάτι που τόνισε πρόσφατα στον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χέλμουτ Τάιχμαν.
Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα πως πρέπει να διευρυνθεί η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας ώστε να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός που «δέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προκαλεί συμφόρηση στα νησιά».
Για τις κλειστές δομές, ανέφερε ότι με τη λειτουργία τους θα κλείσουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο Βαθύ και στη ΒΙΑΛ, αλλά και θα καταργηθεί η χρήση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων που βρίσκονται στις πόλεις και στα χωριά των νησιών, καθώς πλέον θα είναι υποχρεωτική η παραμονή των νεοαφιχθέντων στις κλειστές δομές.
Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά θα λειτουργούν μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μη ξεπερνά τους έξι μήνες και υπογραμμίζει πως «δεν θα δεχθούμε καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα».
Όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός, τα νέα κέντρα θα συνδυαστούν με γενναία αποσυμφόρηση των νησιών καθώς οι νέες θέσεις θα είναι λιγότερες από τις μισές από τους σήμερα διαμένοντες. Οι μεταφορές θα γίνουν και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, και προς την Τουρκία.
cnn.gr
Προσφυγικό: Αμετακίνητη η κυβέρνηση, αντιδρούν οι νησιώτες
Μοιραστείτε με τους φίλους σας