Thursday, 26 December, 2024

Προσφυγικό: «Σφραγίζει» τα σύνορα, ενισχύει τις περιπολίες η Κυβέρνηση

Αυτό που οι περισσότεροι στην ελληνική κυβέρνηση φοβόταν με τον Ερντογάν, τελικώς έγινε.
Ο «σουλτάνος» άνοιξε την «στρόφιγγα» και απειλεί να στείλει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους συγκεντρώνει στα σύνορα της χώρας, στην Ελλάδα όπως ακριβώς έγινε και το 2015 με τις γνωστές συνέπειες μέχρι και σήμερα.


Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να δώσουν την εικόνα ότι κωλυσιεργούν και πως δεν έχουν την πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει και προπαντός να μην δώσουν την εντύπωση ότι την «πάτησαν» σαν τον ΣΥΡΙΖΑ και πιάστηκαν στον ύπνο.
Ανησυχία στον Έβρο: Πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται στα σύνορα
Αναμφίβολα το Προσφυγικό είναι το πιο σύνθετο πρόβλημα και δεν υπάρχει μαγική λύση που από μόνη της μπορεί να αποκαταστήσει την ομαλότητα. Η λύση του προϋποθέτει την εμπλοκή και άλλων χωρών, εκτός της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διάθεση και πολιτική βούληση των ηγεσιών των χωρών αυτών, ώστε να συμβάλουν στην εξομάλυνση του μείζονος αυτού προβλήματος, με τις εθνικές του διαστάσεις.
Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με την Μέρκελ
Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως στην απόφαση του Τούρκου προέδρου να ανοίξει την «κάνουλα» στέλνοντας πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στέλνοντας μήνυμα προς όλους: «Δεν θα ανεχτούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα. Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν πάρει άλλοι».
Στην ουσία το συγκεκριμένο μήνυμα δόθηκε μετά τις επικοινωνίες του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με ΕΕ και ΝΑΤΟ, στους οποίους γνωστοποίησε την απόφασή του ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με τον Ερντογάν, θα κλείσει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.
Στη συνομιλία του με την Άγκελα Μέρκελ, ο Κ. Μητσοτάκης επικαλέσθηκε λόγους δημόσιας υγείας, ασφάλειας και τάξης, ενημερώνοντάς την για τις αποφάσεις του. Ότι δηλαδή η Ελλάδα αυστηροποιεί την φύλαξη των συνόρων και κλείνει τις συνοριακές διαβάσεις, αλλά και «σφραγίζει» τα παράνομα περάσματα σε ξηρά και θάλασσα.
Χρυσοχοΐδης από Έβρο: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της – Ενίσχυση της περιφρούρησης
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται» ήταν το μήνυμα του στη Γερμανίδα καγκελάριο.
Ενισχύονται οι έλεγχοι από τον Έβρο μέχρι το Αιγαίο
Από τον ‘Έβρο μέχρι και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ενισχύονται οι έλεγχοι των ελληνικών Αρχών Ασφαλείας.
Άνδρες του στρατού στη ξηρά αλλά και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος αυξάνουν τις περιπολίες σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στη Μυτιλήνη, ενώ στον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Η κυβέρνηση σίγουρα «τρέχει και δεν φτάνει» για να μην δώσει την εντύπωση που έδωσε στην αρχή της θητείας της, όταν δηλαδή της ξέφυγε ο έλεγχος της κατάστασης και αναγκάστηκε στη συνέχεια να διορθώσει την πολιτική της με την ανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων
Για τεράστιες ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαχείριση του Προσφυγικού κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό:
«Καλούμε την κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Η ΕΕ οφείλει να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης με την Τουρκία».
Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, το θέμα ανέδειξε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη φύλαξη των συνόρων, αφού πολιτική δεν είναι μόνο ό,τι κινείται γύρω από την οικονομία.
Κατά το ΚΚΕ η εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία αυξάνει τον κίνδυνο γενικευμένης σύγκρουσης και τα κύματα των μεταναστών.
Τέλος, η Ελληνική Λύση υποστηρίζει ότι λύση είναι το pushback, η απώθηση με βία δηλαδή των προσφύγων και μεταναστών.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου