Friday, 26 April, 2024

Πύρινη κόλαση στην Πεντέλη: Μεγάλη μάχη σε δύο μέτωπα

Πύρινος «εφιάλτης» για άλλη μία φορά στην Πεντέλη – Τιτάνια μάχη των πυροσβεστών να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην μεγάλη που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην Πεντέλη και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέχρι αυτήν την ώρα με διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής (11 το πρωί), η μάχη εστιάζεται αυτήν την ώρα στις περιοχές Διώνη και Δασαμάρι μέχρι τη λεωφόρο Μαραθώνος, με την κατάσταση στα βόρεια και βορειοανατολικά μέτωπα της πυρκαγιάς να εμφανίζεται βελτιωμένη.

Μικρή αναζωπύρωση είχαμε νωρίτερα στο Ντράφι ενώ διάσπαρτες εστίες εξακολουθούν να μαίνονται σε Παλλήνη και Ανθούσα.

Στην Ανθούσα, μάλιστα, ένας άνδρας έβαλε τέλος στη ζωή του όταν είδε το σπίτι του να τυλίγεται στις φλόγες για πολλοστή φορά ενώ παράλληλα έγινε γνωστό ότι υπάρχουν τρεις τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται στο «Γεννηματάς» και αρκετά ακόμη άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Η φωτιά έχει κάψει ήδη δεκάδες σπίτια ενώ κατά διαστήματα ακούγονται εκρήξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα, υπάρχουν καμένα σπίτια σε Παλαιά Πεντέλη, Ντράφι, Γέρακα, Ανθούσα και Πανόραμα Παλλήνης ενώ οι εστίες είναι δεκάδες και εκτείνονται από το Πεντελικό όρος μέχρι την οδό Μαραθώνος.

Οι άνεμοι στην περιοχή είναι θυελλώδεις, δυσχεραίνοντας ιδιαίτερα το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα. Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί το Ντράφι, η Ανθούσα, η Διώνη και το Δασαμάρι.

Δωρεάν φιλοξενία τους πυρόπληκτους της Πεντέλης

Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης έχει διασφαλιστεί, κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και, δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.

Αναβάλλεται η αυριανή περιοδεία του πρωθυπουργού στην Πρέβεζα

Λόγω των πυρκαγιών στην Αττική η προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη, περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρέβεζα, αναβάλλεται, σύμφωνα με το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Σημαντικές ζημιές σε σπίτια στην περιοχή του Πικερμίου

Σκληρή είναι η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να σώσουν ο,τι είναι δυνατόν από την πύρινη κόλαση της Πεντέλης. Δείτε βίντεο όπου πυροσβέστες προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν από σπίτι που έχει υποστέι σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Πικερμίου.

Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στους πληγέντες από την πυρκαγιά στην Βόρεια και την Ανατολική Αττική

Με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, η Ομοσπονδία φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ και οι φορείς της παρέχουν πολυεπίπεδη υποστήριξη στους πληγέντες από την πυρκαγιά στην Βόρεια και Ανατολική Αττική (Πεντέλη, νέα Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη, Ντράφι):

  • Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 10306 δωρεάν και ανώνυμα παρέχεται σε όποιον καλέσει ψυχοκοινωνική υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρό σε ενήλικες, μέσω της επιλογής 1 και σε παιδιά μέσω της επιλογής 3.
  • Επίσης πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας επιτόπου στις πληγείσες περιοχές (μόλις επιχειρησιακά κριθεί δυνατόν ) μέσω κλιμακίων επαγγελματιών ψυχικής υγείας και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Κλιμάκιο βρίσκετε ήδη στην περιοχή της Πεντέλης.
  • Παράλληλα θα πραγματοποιείται παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των πυρόπληκτων
  • Επίσης πραγματοποιείται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στην Παιανία Αναπαύσεως 39 στο Κέντρο Ημέρας «το Περιβολάκι»

Δήμαρχος Παλλήνης στο CNN Greece: Έχουμε καμένα σπίτια στο Πανόραμα

«Το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι πολύ ισχυρό. Δεν μπορούμε να πάμε πιο μέσα από το σημείο που είμαστε. Είναι επικίνδυνο και δεν μας επιτρέπουν κιόλας. Εκεί υπάρχουν σπίτια. Δεν ξέρω τι γίνεται. Πάντως αυτή τη στιγμή ένα Πυροσβεστικό όχημα σβήνει τη φωτιά από ένα καμένο σπίτι», λέει ο Δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος στο CNN Greece.

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από τις επίγειες και κυρίως τις εναέριες δυνάμεις. Κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την προηγούμενη νύχτα για να σωθούν, επέστρεψαν από νωρίς το πρωί για να δουν τι έχει απομείνει και να προστατεύσουν με κάθε τρόπο την περιουσία τους.

Συντονιστικό Πυροσβεστικής: Καλύτερη η εικόνα στη βόρεια και ΒΑ πλευρά της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, η κατάσταση στη βόρεια και βορειανατολική πλευρά της πυρκαγιάς βελτιώνεται σταδιακά και αυτή τη στιγμή, και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός άνδρα στην Ανθούσα εντός της οικείας του, πιθανότατα από αυτοπυροβολισμό. Τα αίτια ερευνώνται.

Αυτήν την ώρα επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Πραγματοποιούνται οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε έκταση που αφορά 90.000 κατοίκους, είπε ο κ. Αρτοποιός ενώ έκανε λόγο για 30 διακομιδές ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα και τρεις τραυματισμούς. Έχει ενεργοποιηθεί το ειδικό τμήμα ιατρικής καταστροφών αλλά και η υπηρεσία Copernicus της EE, ανέφερε επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα είναι πολύ υψηλός.

Συντονιστικό: Πυροσβεστικής: Σε Διώνη και Δασαμάρι οι κύριες εστίες

Σε Διώνη και Δασαμάρι έως τη λεωφόρο Μαραθώνος εκτείνεται αυτή τη στιγμή το ενεργό μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής.

Πυροσβέστες δίνουν «μάχη» με τις φλόγες στην Παλλήνη. Πάνω από 600 απεγκλωβισμοί από την ΕΛ.ΑΣ.

Τραυματίες στο «Γεώργιος Γεννηματάς»

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν τρία άτομα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου