Saturday, 11 May, 2024

Ράικος για θάνατο Τζωρτζίνας: «Της χορήγησαν κεταμίνη εν ζωή. Αποκλείεται να την έδωσε γιατρός»

Με την κατάθεση του καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ Νικόλαου Ράικου συνεχίστηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο

η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται ότι δηλητηρίασε με κεταμίνη την πρωτότοκη κόρη της, Τζωρτζίνα.

Στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου είχαν σταλεί τα όργανα του κοριτσιού καθώς και δείγματα αίματος και ούρων, προκειμένου να διενεργηθούν τοξικολογικές εξετάσεις, και εκεί είχε εντοπιστεί η τοξική ουσία που οδήγησε στο θάνατο την Τζωρτζίνα.

Ο κ. Ράικος εξήγησε, ξεκινώντας την κατάθεσή του, ότι το ζήτημα δεν είναι να εντοπιστεί συγκέντρωση κάποιας ουσίας, αλλά να αξιολογηθεί η συμβολή της στο αποτέλεσμα. Όπως επισήμανε, από τα ευρήματα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κεταμίνη δόθηκε στην Τζωρτζίνα όσο ήταν εν ζωή, προσθέτοντας ότι «η κεταμίνη δρα παρόμοια με την ηρωίνη, απευθείας στο κέντρο του οξυγόνου. Η επίδραση είναι άμεση στην αναπνοή. Είναι επικίνδυνο φάρμακο σε χέρια μη ιατρικά».

Πρόεδρος: Λέτε ότι ο χρόνος ζωής της κεταμίνης στο αίμα είναι περίπου δύο ώρες έως τέσσερις ώρες, μπορείτε να μας το εξηγήσετε λίγο;

Μάρτυρας: Στα παιδιά αυτό που έχει παρατηρηθεί δεν έχουμε πολλά στοιχεία. Σε σχέση με τους ενήλικες όμως, τα παιδιά μεταβολίζουν γρηγορότερα την κεταμίνη, σύμφωνα με μελέτες. Μέχρι το 7ωρο είναι ανιχνεύσιμη η κεταμίνη. Αλλά εξαρτάται πάντα με τη δόση. Σε μεγάλη δόση ο χρόνος ανίχνευσης παρατείνεται.

Πρόεδρος: Όταν ένας οργανισμός είναι άσφυγμος, απνοϊκός δεν πάλλεται η καρδιά και δίνει ρεύμα ο βηματοδότης, έχουμε μυδρίαση, προσήλωση βλέμματος, περιστοματική κυάνωση, έχουμε και τον ρόγχο. Σε αυτή την κατάσταση, με δεδομένο ότι στις 2:28 έγινε η ενημέρωση των γιατρών και αυτοί στις 2.33 ήταν στο δωμάτιο και ξεκινάει η προχωρημένη ΚΑΡΠΑ, εκείνη την ώρα σε αυτό το παιδί τι ακριβώς λειτουργούσε στον οργανισμό του;

Μάρτυρας: Η κάθε πληροφορία είναι σημαντική, κάθε λέξη. Αν δεν την αξιολογήσουμε κάνουμε λάθος. Η κεταμίνη αν δοθεί εφάπαξ κα γρήγορα θα κάνει μια μεγάλη κορύφωση, δρα στο κέντρο τα αναπνοής που αδρανοποιείται. Πέφτει ο κορεσμός και όταν φτάσει κάτω από 60 μέσα σε 3 με 5 λεπτά εμφανίζεται η μυδρίαση. Είναι σύμπτωμα που είναι σταθερό. Στη συνέχεια δίνεται και αδρεναλίνη, που προκαλεί επίσης μυδρίαση. Όμως αρχικά το παιδί δεν αναπνέει, έχει σταματήσει η καρδιά. Στη συνέχεια, επειδή δόθηκε αδρεναλίνη και εκεί έχουμε μυδρίαση. Είναι σταθερή η εμφάνιση μυδρίασης και στα δύο. Έχουμε λοιπόν ένα παιδί που είναι νεκρό, έχουμε σωματικό θάνατο. Η κεταμίνη εδώ δεν δόθηκε από τη γαστροστρομία, σε καμία περίπτωση, τελεία και παύλα. Από τη στιγμή που θα δοθεί ενδοφλέβια έχουμε 1 με 3 λεπτά, και 3 με 5 λεπτά είναι ο χρόνος στην ενδομυική χορήγηση. Μπορεί να δόθηκε ή ενδοφλέβια ή ενδομυικά. Αφού γίνει η υποξία θέλουμε 3 με 5 λεπτά να γίνει η μυδρίαση. Πότε γίνεται τώρα η ανακοπή; Να εμφανιστεί η λεγόμενη ασφυγμική λειτουργία και μέχρι να εκδηλωθεί η ασυστολία μπορεί να είναι 5 και 10 λεπτά. Όποιος πει ακριβώς δέκα λεπτά κάνει λάθος. Εξαρτάται πάντα από τη δόση, το χρόνο που χορηγήθηκε, την κατάσταση του παιδιού και όταν συνυπάρχουν και άλλα φάρμακα. Η εγκεφαλοπάθεια επίσης είναι καταλυτική, άρα υπάρχουν όλοι αυτοί οι παράγοντες που ακόμη και μια μικρότερη δόση μπορεί να ήταν θανατηφόρα.

Πρόεδρος: Διαπιστώνετε εσείς άλλη αιτία θανάτου;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Υπάρχει κάτι από τα ευρήματα που πρέπει να προβληματίσει για την αιτία θανάτου;

Μάρτυρας: Όχι. Οξεία δηλητηρίαση από κεταμίνη σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα συν την εγκεφαλοπάθεια της μικρής.

Ο κ. Ράικος εκτίμησε ότι το πιο πιθανό είναι να έγινε εφάπαξ χορήγηση της κεταμίνης στην Τζωρτζίνα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο Ν. Ράικος επέμεινε ότι η κεταμίνη ήταν η κύρια αιτία θανάτου και τόνισε ότι «δεν χορηγείται κεταμίνη όταν έχουμε ανακοπή», αποκλείοντας να έγινε λάθος από γιατρό ή νοσηλευτή.

Το δικαστήριο αποφάσισε μετά από πρόταση της εισαγγελέως να καλέσει για κατάθεση τον Άρη Μπερτζουάνη, επιμελητή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Ρίου, το όνομα του οποίου ανέφερε στην κατάθεσή της η παιδονευρολόγος Πολυξένη Πελεκούδα, ενώ επιφυλάχθηκε να αποφανθεί στο αίτημα της υποστήριξης της κατηγορίας για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των επτά γιατρών και νοσηλευτών τού «Αγλαΐα Κυριακού» που ενεπλάκησαν στη διαδικασία ανάνηψης του παιδιού με τον ιατροδικαστή που διενέργησε τη νεκροψία στη σορό, Σωτήρη Μπουζιάνη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου