Saturday, 11 May, 2024

Ρόδος: Οι ακραίες συνθήκες δημιούργησαν πυροστρόβιλο! Δύο C-130 με δασοκομάντος, φτάνουν στο νησί

Η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη για 5η συνεχή ημέρα στο νησί της Ρόδου σήμερα εξερράγη, εκδηλώνοντας ακραία συμπεριφορά σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο/ Meteo.gr.

Στο βίντεο που δημοσίευσε φαίνεται η δημιουργία πυροστροβίλου στην κορυφή ενός λόφου.

Σε αυτό το βίντεο καταγράφεται ο στροβιλισμός του αέρα που παρασύρει τις φλόγες, ενώ διακρίνονται επίσης οι φλόγες χαμηλότερα στο λόφο να κατευθύνονται προς το σημείο δημιουργίας του πυροστροβίλου. Σήμερα έπνεαν άνεμοι εντάσεως 4 έως 6 μποφόρ και ριπές ανέμου έως 7μποφόρ.

Η νέα θερμική έξαρση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών.

“Έχουν μετακινηθεί πάνω από 8.000 άνθρωποι, ζούμε τραγικές στιγμές”, λέει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

 «Ζούμε τραγικές στιγμές, είναι αδιανόητη η καταστροφή στο νησί μας» είπε με «σπασμένη» φωνή ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι αυτή την ώρα μετακινούνται χιλιάδες άνθρωποι «ντόπιοι και επισκέπτες».

«Στόχος μας είναι η ανθρώπινη ζωή» και η ασφάλεια ντόπιων κατοίκων, επισκεπτών και ξένων τουριστών συνέχισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σημειώνοντας ότι μέχρι τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου «οι μετακινήσεις έχουν ξεπεράσει τις 7.500-8.000 χιλιάδες».

«Το οδικό δίκτυο είναι αποκομμένο, έγινε με σκάφη η απομάκρυνση και μετά με λεωφορεία για να έρθουν στο βόρειο ασφαλές κομμάτι» πρόσθεσε ο Γιώργος Χατζημάρκος επισημαίνοντας: «Έχουμε πολύ κόσμο ακόμα. Έχουμε κλειστό οδικό δίκτυο και κάνουμε μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές».

Δύο C-130 με δασοκομάντος μεταβαίνουν στο νησί

Δύο αεροσκάφη C-130 αναχωρούν το βράδυ του Σαββάτου για το νησί της Ρόδου, λόγω της έκτακτης κατάστασης στο νησί.

Τα αεροσκάφη όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός θα μεταφέρουν ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την ειδική μονάδα δασικών επιχειρήσεων, 8 μηχανές με προσωπικό της ομάδα ΔΙ.ΑΣ οι οποίοι θα συμμετέχουν, αν χρειαστεί στις εκκενώσεις αλλά και στην φύλαξη περιουσιών.

Κάηκαν τα πρώτα σπίτια

Στις φλόγες τυλίχθηκαν τα πρώτα σπίτια στο χωριό Λάερμα της Ρόδου, καθώς και η εκκλησία του νεκροταφείου της περιοχής, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος Ρόδου, Κώστας Ταρασλιάς μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ νωρίτερα εστάλη το βράδυ του Σαββάτου (22/7) μήνυμα από το 112 να εκκενωθούν οι περιοχές Γεννάδι και το Κιοτάρι.

Ο κ. Αρτοποιός από την πλευρά του επεσήμανε, πως οι κάτοικοι των οικισμών αυτών θα πρέπει να μετακινηθούν άμεσα προς τον οικισμό Πλημμύρι.

Σε σχολεία, κλειστά γυμναστήρια κι άλλες δομές του νησιού μεταφέρονται οι τουρίστες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού των τουριστών από το Λάρδο και το Κιοτάρι αλλά και και τις γύρω περιοχές προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία της Ρόδου.

Οι πρώτοι τουρίστες έχουν μεταφερθεί στις Καλυθιές Ρόδου, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Κολοσσού. Παράλληλα, τουρίστες μεταφέρονται και σε καταλύματα στο Φαληράκι ενώ συνεχώς ανοίγουν δομές προκειμένου να φιλοξενήσουν τους τουρίστες. Επίσης, ανοίγει και το Βενετόκλειο Γυμνάσιο-Λύκειο Ρόδου όπου υπάρχουν στρώματα και νερά.

Οι ξενοδόχοι του νησιού βρίσκονται σε επικοινωνία μεταξύ τους προκειμένου να φιλοξενήσουν τουρίστες όπου υπάρχει διαθεσιμότητα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου