Saturday, 27 April, 2024

Σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς προσφύγων στον Πειραιά – Προσωρινή φιλοξενία σε πλοία στα λιμάνια των νησιών

Χιλιάδες πρόσφυγες διασχίζουν την Ελλάδα πεζή με προορισμό την Ειδομένη

Εν μέσω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το κατ’ ουσίαν κλείσιμο των συνόρων από την πΓΔΜ, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με όποιον τρόπο μπορεί.

Σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά προς τον Πειραιά επιβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας το πρωί της Παρασκευής.

Σε αυτό προβλέπεται φιλοξενία των προσφύγων στα πλοία που θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια των νησιών έως την Κυριακή.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημειά της χώρας.

Το σχέδιο, που θα εφαρμοστεί στα νησιά και κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο άξονες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Θ.Δρίτσα:

Ο ένας είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς των πλοίων, δηλαδή να παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν έως το 50% της χωρητικότητάς τους σε επιβάτες πρόσφυγες.

Ο δεύτερος είναι τα τρία διαθέσιμα πλοία -στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο- να λειτουργήσουν ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.
Ο κ. Δρίτσας μίλησε για προσωρινά μέτρα που θα εφαρμοστούν το τρέχον τριήμερο, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά.

Διαστάσεις τραγωδίας το δράμα χιλιάδων προσφύγων 

Εντωμεταξύ διαστάσεις τραγωδίας λαμβάνει το δράμα χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι ρίσκαραν τη ζωή τους διασχίζοντας το Αιγαίο και επιχειρούν τώρα, με κάθε τρόπο, να περάσουν τα σύνορα, ώστε να φτάσουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν από τα Διαβατά το ταξίδι τους προς την Ειδομένη πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Μετεγκατάστασης.

Ορισμένοι από αυτούς θα μετακινηθούν με τα πόδια μέχρι τα σύνορα με την πΓΔΜ, ενώ κάποιοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα ταξιδέψουν μέχρι εκεί με ταξί.

Ήδη από την Πέμπτη έφυγαν από το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών περίπου 400 άτομα, τα περισσότερα από Συρία και Ιράκ, αφού είχαν ανοίξει τον φράχτη, για να πάνε στην Ειδομένη.

Λίγες ώρες μετά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, οι περισσότεροι επέστρεψαν. Όσοι δεν επέστρεψαν, έχουν ήδη φτάσει στα σύνορα.

Στην Κοζάνη, ομάδα 100 προσφύγων αποχώρησε από το κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης και ξεκίνησε την Πέμπτη με τα πόδια για την Ειδομένη.

Στην πλειοψηφία τους νέα ζευγάρια με μωρά στην αγκαλιά από μερικών μηνών έως επτά ετών περπατούν στους παράδρομους της Κοζάνης για να φτάσουν στην έξοδο της πόλης.

Καραβάνια από χιλιάδες ανθρώπους, οικογένειες με μικρά παιδιά, ακόμη και άτομα σε αναπηρικά αμαξίδια, σχηματίζονται κατά μήκος της εθνικής οδού. Από το ύψος των Τεμπών, όπου τους αφήνουν τα λεωφορεία, περπατούν μία απόσταση που ξεπερνάει σε μήκος τα 200 χιλιόμετρα με σκοπό να φτάσουν στην Ειδομένη. Και εκεί όμως θα βρεθούν αντιμέτωποι με κλειστά σύνορα.

Στον σταθμό του Αλμυρού έχει στηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες βρίσκουν λίγη φροντίδα, φαγητό και γιατρό να τους εξετάσει. Στα Διαβατά, μετανάστες και πρόσφυγες έσπασαν τους φράκτες και ξεκίνησαν το ταξίδι προς την Ειδομένη. Ένας σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών επί της εθνικής οδού, στη Σκοτίνα Πιερίας έχει μετατραπεί σε άτυπο hot spot. Μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, ενώ εθελοντικές ομάδες τους μοιράζουν τρόφιμα.

Στόχος όλων αυτών των χιλιάδων προσφύγων είναι να φτάσουν στην Ειδομένη, όπου όμως οι Αρχές της πΓΔΜ έχουν κλείσει τα σύνορα, με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι και Αφγανοί.

Δραματική η εικόνα και στην Αττική. Στην πλατεία Βικτωρίας επαναλαμβάνονται οι εικόνες της ντροπής, με περισσότερους από 300 πρόσφυγες να έχουν στρώσει χαρτόκουτα και κουβέρτες στις πλάκες της πλατείας για να περάσουν τη νύχτα. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και μετανάστες, η πλατεία έχει γίνει κέντρο διακίνησης ναρκωτικών και δράσης κυκλωμάτων δουλεμπόρων, οι οποίοι ζητούν ακόμη και 4.000 ευρώ για να τους προμηθεύσουν με πλαστά διαβατήρια και να τους βοηθήσουν, όπως υπόσχονται, να φτάσουν στην Ειδομένη.

Στον Πειραιά, όπου καταφτάνουν συνεχώς πλοία γεμάτα χιλιάδες πρόσφυγες, ο σταθμός επιβατών έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο καταυλισμό. Ανθρωπιστικές οργανώσεις που βοηθούν τους ανθρώπους αυτούς, απευθύνουν έκκληση σε όσους έχουν τη δυνατότητα να τους προμηθεύσουν με βρεφικά γάλατα και τροφές μακράς διάρκειας. Αργότερα το βράδυ, ένα ακόμη καράβι, που μεταφέρει 700 μετανάστες αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά.

tovima.gr

Σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς προσφύγων στον Πειραιά – Προσωρινή φιλοξενία σε πλοία στα λιμάνια των νησιών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου