Sunday, 22 December, 2024

Τα πιθανότερα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ο σχηματισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα γίνει από την κ.Θάνου και ήδη ανεπισήμως αναζητούνται  πρόσωπα (κυρίως σε κρίσιμα υπουργεία, όπως είναι το Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας) που θα μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις και να μιλούν με τους δανειστές και την τρόικα, γιατί υπάρχουν σημαντικά θέματα που θα τρέξουν κατά τον βίο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο διάστημα αυτό, εάν συμβεί κάποιο έκτακτο συμβάν εκπροσώπησης της χώρας , τότε την χώρα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

 

Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός
Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου

thanou

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ομιλεί τη γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

Συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη Λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες ( 2012 – 2014, 2014-2016 ) ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε (15) χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων & της Ένωσης Δικονομολόγων.

Διδάσκει επί έξι (6) χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).

Υπουργείο Παιδείας
Αγγελική – Ευφροσύνη Κιάου

kiaou

Έχει σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και είναι σήμερα συνταξιούχος μετά από μια δικηγορική και διδακτική καριέρα στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του οποίου σήμερα είναι εκπρόσωπος. Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις17 Ιουνίου 2012.

Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο και πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Νικόλαο Κιάο.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Ιωάννης Γιάγκος

giagoskontino

Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1951 στα Τρίκαλα. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1970 και ορκίστηκε ανθυποσμηναγός ιπτάμενος το 1974. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε σε διάφορες επιχειρησιακές μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει συμπληρώσει πάνω από 4.200 ώρες πτήσεων, κυρίως σε αεροσκάφη τύπου F-4 Phantom και F-16. Επίσης υπηρέτησε ως επιτελής στo SHAPE και ως διοικητής στο νατοϊκό στρατηγείο CAOC-7, στην Λάρισα.

Ως Αντιπτέραρχος, διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από τις 26 Ιανουαρίου 2007 έως τις 6 Αυγούστου 2009. Στις 6 Αυγούστου 2009, προήχθη σεΠτέραρχο και ανέλαβε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θέση που κατείχε μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2011, οπότε και αποστρατεύτηκε.

Έχει τιμηθεί με τα εξής Παράσημα, Μετάλλια και Διαμνηνμονεύσεις:

·         Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικα

·         Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής

·         Στρατιωτικής Αξίας A΄ Τάξεως

·         Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γ.Ε.ΕΘ.Α

·         Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γ.Ε.Α

·         Αστέρα Αξίας και Τιμής

·         Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής

·         Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού – Μεγάλης Μονάδας Α’ Τάξεως

·         Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’ Τάξεως

·         Διαμνημόνευση Αξιωματικού Επιτελούς Α΄ Τάξης

·         Ταξιάρχη του Γαλλικού Τάγματος της Τιμής

Υπουργείο Εξωτερικών
Πέτρος Μολυβιάτης

moli98

Γεννήθηκε στη Χίο στις 12 Ιουνίου 1928. Η μητέρα του Αγάπη ήταν αδελφή του συγγραφέα Ηλία Βενέζη και καταγόταν από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας.[3]

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθησε καριέρα στο διπλωματικό σώμα, με θητεία σε καίριες θέσεις: στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στην έδρα του ΟΗΕστη Νέα Υόρκη και την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς και στις ελληνικές πρεσβείες της Μόσχας, της Άγκυρας και της Πρετόριας.

Από το 1974 ως το 1980 ήταν γενικός διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και στη συνέχεια για δύο πενταετίες (1980 – 1985 και 1990 – 1995) χρημάτισε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας.[4] Από το 1996 μέχρι το 2004 εκλέγεται βουλευτής επικρατείας με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Το 2004 στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, όπου παρέμεινε μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου του 2006.[5] Επίσης είναι πρόεδρος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».[6]

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.[7]

Είναι παντρεμένος με τη Νιόβη Χριστάκη και έχει δύο παιδιά, μία κόρη και ένα γιο. Η κόρη του Λώρα υπήρξε σύζυγος του επιχειρηματία και τραπεζίτη Στέλιου Παναγόπουλου, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Μένει στη Κηφισιά και ομιλεί αγγλικά και γαλλικά.

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

papaggelopoylos

Ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και είχε αναλάβει τον τομέα της διαφάνειας. Είχε διατελέσει εισαγγελέας εποπτεύον την δίωξη για το οργανωμένο έγκλημα και για ένα διάστημα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και πρώην διοικητή της ΕΥΠ.

Υπουργείο Επικρατειας
Ροδόλφος Μορώνης

moronis31411471882

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες (“Μεσημβρινή”, “Τα Νέα”, “Βραδυνή”) ενώ κατά καιρούς έχει αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε τηλεοπτικά κανάλια. Υπήρξε συντονιστής ειδήσεων στην Eurovision, Γενικός Διευθυντής[1] της ΕΤ-1 (1989 – 1990), μέλος[1] του ΕΣΡ (1991 – 1993, 2002 – 2005), υπουργός[2] Επικρατείας στην κυβέρνηση Καραμανλή προκειμένου να διεξαχθούν οιεκλογές του 2007, καθώς και αναπληρωτής[3] διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ (20/5/2014 – 11/9/2014)[4]. Σήμερα είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ).

Την περίοδο 1995 – 2000 δίδαξε[1] τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συγγράψει δύο βιβλία και έχει μεταφράσει θεατρικά έργα.

 Υπουργείο Εσωτερικών
Αντώνης Μανιτάκης 

manitakis

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναγορεύθηκε[1] διδάκτωρ νομικών του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών και το 1982 εξελέγη καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Υπήρξε μαθητής του Αριστόβουλου Μάνεση, τον οποίο διαδέχθηκε στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου.

Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας έχει διατελέσει κοσμήτορας[1] της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, καθώς και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Μονπελιέ (1987), Paris X (1989]), Λα Σαπιέντσα της Ρώμης, (1994), Νάντης (2002). Την περίοδο από το 2004 έως το 2010, δίδαξε στα θερινά σεμινάρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ σε θέματα Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.

Το 2007 τιμήθηκε[2] από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με το βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας, που απονέμεται στη μνήμη «Ξανθόπουλου-Πνευματικού, και τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Άσκησε καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1999) και υπήρξε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι, επίσης, πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Πανεπιστημιακού Ομίλου Συνταγματολόγων «Αριστόβουλος Μάνεσης» μέχρι σήμερα.

Στις 17 Μαΐου 2012 διορίστηκε υπηρεσιακός Yπουργός Eσωτερικών στην Κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου. Στις 21 Ιουνίου, μετά από πρόταση του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Υπουργείο Οικονομικών

Για την καρέκλα, του ΥΠΟΙΚ, μετά τις πληροφορίες ότι αρνούνται – για διαφορετικούς λόγους – ο νυν υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, έχουν ακουστεί το όνομα του Γιώργου Ζανιά, ο οποίος ήταν πρώην υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα.

Γιώργος Ζανιάς

zanias

Γεννήθηκε στον Ορχομενό Βοιωτίας το 1955. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Reading και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (2001 – 2004) και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Παναγιώτης Λιαργκόβας

liargkobas

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D) το 1991. Υπήρξε υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αφών Β. Μπάκαλα, του Πανεπιστημίου Clark καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διατελέσει Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Ειδικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, Ειδικός Συνεργάτης στο Υπουργείο Οικονομικών και Εξωτερικός Συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως στα Πανεπιστήμια Clark, Bologna, Αθηνών, Πατρών και Θεσσαλίας. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Οργανισμών και Επιχειρήσεων”, που διεξάγεται σε συνεργασία με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. Έχει συγγράψει και εκδόσει πάνω από 10 βιβλία και περισσότερα από 70 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι τα αγγλικά. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε περισσότερα από 70 διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικεύεται στο χώρο της οικονομικής ανάλυσης και πολιτικής καθώς και στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία.

Τα πιθανότερα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου