Saturday, 27 April, 2024

Τιμήθηκε η μνήμη του Χαμπίλ μπέη, που έσωσε 122 Παφραίους από τη σφαγή των Τούρκων

Οι απόγονοι των Παφραίων και πολλοί φίλοι του ποντιακού χώρου τίμησαν με μια σεμνή τελετή, το πρωί της Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στο Δύσβατο Καβάλας

τη μνήμη του Κιρκάσιου φιλέλληνα και ανθρωπιστή Χαμπίλ μπέη.

Ο άνθρωπος αυτός με τη βοήθεια του οπλαρχηγού Ιπποκράτη Δεδέογλου έσωσαν τη τη ζωή 122 Παφραίων από τη σφαγή των Τούρκων το 1921.

Ο Χαμπίλ μπέης για την πράξη του αυτή καταδιώχθηκε από την κεμαλική εξουσία και κατέφυγε στην Αθήνα, όπου και αρρώστησε από φυματίωση. Επέστρεψε στο Δύσβατο Καβάλας και απεβίωσε το 1926. Οι εκ της Πάφρας Πόντου κάτοικοι του Δύσβατου τον ενταφίασαν στο κοιμητήριό τους τιμώντας τον γενναίο αυτόν άνδρα.Αυτή την ηρωική και ανθρωπιστική πράξη τίμησαν οι απόγονοι των Παφραίων διοργανώνοντας εκδήλωση με ομιλίες προς τιμήν του. Στην ηρωική πράξη του Χαμπίλ μπέη αναφέρθηκε ο κοινωνιολόγος και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ο καθηγητής πανεπιστημίου και εφευρέτης Γιώργος Παυλίδης, ο δικηγόρος Θεόδωρος Παυλίδης και ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Αριστοτέλειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Σάββας Μαυρίδης. Την εκδήλωση έντυσε μουσικά με τραγούδια της Πάφρας ο τραγουδιστής Στάθης Νικολαΐδης. Καθ’ ολη τη διάρκεια της εκδήλωσης παρέστεκε τιμητικό άγημα του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης.

Pontos-news – Φωτογραφίες: Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου