Στην καταγραφή της διαδρομής «στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού», με σκοπό τη χαρτογράφηση και τη δημιουργία ενός εκτεταμένου
δικτύου διαδρομών που θα απευθύνεται στους λάτρεις της πεζοπορίας, προετοιμάζει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Στην ουσία, πρόκειται για την καταγραφή μιας διαδρομής συνολικού μήκους τετρακοσίων χιλιομέτρων, που εκτείνεται από τις Φέρες του Έβρου έως το Οφρύνιο της Καβάλας στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, πραγματοποιήθηκαν χθες στις πέντε περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι πρώτες θεματικές συναντήσεις εργασίας στις οποίες συμμετείχαν, εκπρόσωποι από δήμους, δασαρχεία, ορειβατικούς, περιηγητικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους, ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες. Οι πεζοπορικές διαδρομές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, περιλαμβάνουν σημεία όπως είναι τα «βήματα του Αποστόλου Παύλου», οι «οινικές διαδρομές», το Παγγαίο, η Ροδόπη, ο Νέστος, ο Έβρος, η Σαμοθράκη, η Θάσος, ενώ παραλιακές πορείες θα διερευνηθούν και θα αποτελέσουν άξονες αναφοράς με στόχο τη σύνθεση όλων αυτών των περιοχών.
Η διαδρομή θα είναι διαθέσιμη μέσω εφαρμογής σε περιβάλλον Android, που λειτουργεί σε κινητά τηλέφωνα τύπου smartphones και tablets, και θα αποτελεί έναν ψηφιακό οδηγό πεζοπορίας και ξενάγησης, ενώ παράλληλα θα καταγράφει και όλες τις χαρτογραφημένες από τους διάφορους φορείς διαδρομές, με στόχο να καθοδηγεί τον περιπατητή σε ασφαλή σημεία. Επιπλέον, θα παρουσιάζει διαθέσιμα στοιχεία των τουριστικών ή αρχαιολογικών χώρων, επισκέψιμα από τον πεζοπόρο. «Πρέπει να αναδείξουμε αυτό το σημαντικό πόρο, να βάλουμε τη βάση για ομοιογενή ανάδειξη και να αποτελέσουμε τον άξονα συνεργασίας προς όφελος όλων. Το μεγάλο ζήτημα όσον αφορά την τουριστική αξιοποίηση της πεζοπορίας, έχει να κάνει με το πώς θα αναδειχθούν αυτές οι διαδρομές, ώστε να είναι επιλέξιμες μεταξύ των πολλών άλλων, και πώς θα ενώσουμε την ενέργεια και τη δύναμη όλων όσων αγαπούν αυτό το χώρο, τη φύση, τη πεζοπορία, ώστε το έργο που παράγουν να έχει καλύτερο και πιο στοχευμένο αποτέλεσμα, με αειφόρο ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού στην ΠΑΜΘ», τονίζει σε σχετική δήλωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα τουριστικής ανάπτυξης, Μιχάλης Αμοιρίδης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χαρτογραφείται η διαδρομή «στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού», για τους λάτρεις της πεζοπορίας