Sunday, 12 May, 2024

Χρήστος Τσιρογιάννης: Ο Έλληνας αρχαιολόγος-ερευνητής που είναι στα χνάρια διεθνών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας

Η πρόσφατη διαλεύκανση της υπόθεσης ‘Στάινχαρντ’, του δισεκατομμυριούχου Νεοϋορκέζου συλλέκτη έργων τέχνης, ο οποίος βρέθηκε με 180 παράνομες αρχαιότητες στην κατοχή του

, αποτέλεσε μια νίκη των αρμόδιων αρχών του Μανχάταν, αλλά και των συνεργαζόμενων αρχαιολόγων που προσέφεραν τις γνώσεις και τη βοήθειά τους στο έργο της ταυτοποίησης των αντικειμένων.

Κομμάτι αυτής της επιτυχίας αποτελεί ο Έλληνας αρχαιολόγος και ερευνητής Χρήστος Τσιρογιάννης. Ο ίδιος μάλιστα άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι αυτής της υπόθεσης, όταν το Νοέμβριο του 2014 εντόπισε στον κατάλογο δημοπρασίας του οίκου Christie’s πέντε παράνομες αρχαιότητες, εκ των οποίων οι δύο είχαν τεθεί σε δημοπρασία από το ζεύγος Μάικλ και Τζούντι Στάινχαρντ.

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης μιλάει στο makthes.gr για το έργο του, το έγκλημα της λαθροανασκαφής, αλλά και για τις επιτυχίες που έχει σημειώσει συμβάλλοντας στον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Η υπόθεση Στάινχαρντ

«Τέλη Νοεμβρίου 2014 σε μια δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη κατάφερα και ταύτισα πέντε αρχαιότητες από τον κατάλογο μέσω φωτογραφικών αρχείων από αρχαιοκάπηλους και έτσι ενημέρωσα αμέσως την εισαγγελέα Σάρον Λεβίν Κοέν. Έπειτα, δημοσίευσα τις σχετικές φωτογραφίες των ταυτοποιήσεων μου σε διάφορους ειδικούς ιστότοπους και στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, όπου τότε εργαζόμουν ως μεταδιδακτορικός ερευνητής. Οι πέντε αυτές αρχαιότητες αποσύρθηκαν από τον κατάλογο, αλλά ποτέ δεν άκουσα το παραμικρό μετά από αυτή την εξέλιξη. Μάλιστα, η δημοπρασία των υπόλοιπων έργων συνεχίστηκε κανονικά», περιγράφει ο αναπληρωτής καθηγητής για την αρχή της υπόθεσης.

Ωστόσο, η έρευνα για τα παράνομα αρχαία του Μάικλ Στάινχαρντ ξανά ανοίγει τρία χρόνια αργότερα από την εισαγγελία του Μανχάταν, όταν άρχισε η αναζήτηση ενός γυναικείου εδωλίου από τη Σαρδηνία με μοναδικό στοιχείο τη φωτογραφία του σπασμένου αντικειμένου από το αρχείο του μεγάλου Ιταλού αρχαιοκάπηλου, Τζιάκομο Μέντιτσι, την οποία είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας ο Έλληνας αρχαιολόγος.

Οι αρχές αποφάσισαν την επιδρομή στα γραφεία και στις οικείες του Στάινχαρντ εντοπίζοντας όχι μόνο το «χαμένο» αρχαίο αντικείμενο, αλλά και πολλές ακόμη αρχαιότητες στη συλλογή του. Το φωτογραφικό υλικό από τα υπό έρευνα αρχαία έργα διανεμήθηκε σε πολλούς αρχαιολόγους ανά τον κόσμο, ανάμεσα σε αυτούς και ο Χρήστος Τσιρογιάννης. «Μου στάλθηκαν εκατοντάδες φωτογραφίες αρχαίων που κλήθηκα να ταυτοποιήσω. Κατάφερα και ταύτισα στο σύνολο 36 αρχαιότητες. Οι 29 προέρχονταν από την Ιταλία, μία ή δύο από το Ιράκ, μία από τη Συρία και όλες οι υπόλοιπες από την Ελλάδα», λέει ο ίδιος. Μεταξύ των αρχαιοελληνικών ευρημάτων που αναγνώρισε ο δρ. Τσιρογιάννης και κατασχέθηκαν από την παράνομη συλλογή του δισεκατομμυριούχου, ο κορμός ενός μαρμάρινου κούρου η αξία του οποίου, σύμφωνα με την εκτίμηση της εισαγγελίας, ανέρχεται στα 14 εκ. δολάρια. Το ποσό μάλιστα θεωρείται τεράστιο, αναλογικά με τη συνολική αξία των 180 αρχαιοτήτων που εκτιμώνται στα 70 εκ. δολάρια.

«Ο Στάινχαρντ γνώριζε για την αρχαιοκαπηλική προέλευση των αρχαιοτήτων που αγόραζε», επισημαίνει ο κ. Τσιρογιάννης, καθώς «στο αρχείο του βρέθηκαν φωτογραφίες του κούρου από την ανασκαφή του στο ελληνικό κτήμα, ακέραιος, πριν τον σπάσουν για να τον εξάγουν λαθραία».

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου