Thursday, 2 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Αυγενάκης: 92.837 νεκρά ζώα στις πληγείσες περιοχές – «Ανοησίες όσα ακούγονται για νεκρή γη»

Αυγενάκης: 92.837 νεκρά ζώα στις πληγείσες περιοχές – «Ανοησίες όσα ακούγονται για νεκρή γη»

H μιντιακή ασυλία συνεχίζεται.

Στην κατάσταση που επικρατεί με τα νεκρά ζώα και την περισυλλογή τους αλλά και την κατάσταση της καλλιεργήσιμης γης στις πληγείσες περιοχές αναφέρθηκε  ο υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Βέβαια, είναι απορίας άξιο πως ο Υπουργός συνεχίζει να μιλάει σε μέσα ενημέρωσης για τις καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία σα να μην συμβαίνει τίποτα ενώ μέρος της ευθύνης φέρει και ο ίδιος!

Όπως είχαμε γράψει και χθες, σύμφωνα με μαρτυρίες και ρεπορτάζ δεν λειτούργησαν τα αντλιοστάσια στις πληγείσες περιοχές επειδή δεν είχαν γεννήτριες. Τα αντλιοστάσια υπάγονται στον ΓΟΕΒ το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Γεωργίας!

Σε μια ακόμη τηλεοπτική εμφάνιση, σήμερα το πρωί, στον τηλεοπτικό σταθμό Mefa, δεν έγινε καμία ερώτηση για τις ευθύνες του στις καταστροφές. Η μιντιακή ασυλία που απολαμβάνει συνεχίζεται!

 Για τα ζώα και τις αποζημιώσεις

Όπως είπε υπάρχουν 92.837 δηλωμένα νεκρά ζώα, εκ των οποίων τα 49.300 έχουν ήδη περισυλλέγει.

«Συνεχίζεται η περισυλλογή ακόμα. Περίπου 10.000 ζώα μπορούν να καούν μέσα σε μία μέρα και η διαδικασία αυτή μας ταλαιπώρησε πολύ. Υπάρχουν σημεία που έχουν πεθάνει ζώα αλλά ακόμα δεν είναι προσβάσιμα. Εγώ θέλω να πω στον κόσμο πως είμαστε εκεί, και δεν είμαστε κρυμμένοι. Δεν έχει λείψει ούτε μία μέρα κανείς από την Πολιτική Ηγεσία της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η εντολή του πρωθυπουργού προς εμάς ήταν ξεκάθαρη. “Θα μείνετε όσο πρέπει μέχρι αυτοί οι άνθρωποι να ξαναβρούν το χαμόγελό τους και θα το καταφέρουμε”. Πρώτο μέλημα μας ήταν η περισυλλογή των ζώων και η καύση και είμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω πως οι δηλώσεις των νέκρων ζώων θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες», είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε:

«Έχουμε δημιουργήσει τηλεφωνικό κέντρο για να μας ενημερώνει ο κόσμος. Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις είμαστε σε καλό ρυθμό και θα κάνουμε ότι χρειαστεί μαζί με τον ΕΛΓΑ να καταφέρουμε το δεύτερο 10ημερο του Οκτώβρη να πάρουν τις αποζημιώσεις τους. Όμως, από χτες έλαβαν ήδη στον λογαριασμό τους την πρώτη αρωγή που φτάνει τα 40 εκ».

Για τον εξοπλισμό και τις εκτάσεις που έχουν καταστραφεί

Σε σχέση με τον εξοπλισμό που έχει καταστραφεί, ο κ. Αυγενάκης είπε πως πρέπει να δηλωθεί αλλά και να αποδεικνύεται και στη συνέχεια θα αποζημιωθούν από την κρατική αρωγή. Όπως είπε, οι υπηρεσίες συνεργάζονται και πλέον χρειάζεται μόνο μία δήλωση, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο κόσμος.

Όσο για τις εκτάσεις που έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, ο κ. Αυγενάκης είπε πως εδώ και τρεις μέρες βρίσκεται μονάδα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε 350 σημεία και παίρνουν δείγματα του εδάφους για να συλλέξουν πληροφορίες.

Τα πρώτα στοιχεία για την γη

«Όλα αυτά που έχουν ακουστεί για νεκρή γη είναι ανοησίες. Δεν θα γίνει αυτό σε 5 χρόνια. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να πάρει ένα μήνα αλλά όχι 5 χρόνια.

Τα πρώτα στοιχεία είναι αισιόδοξα. Παρόλα αυτά έχει ανακοινωθεί και ο μηχανισμός για να γίνει περισυλλογή των φερτών υλικών που έχει μεταφερθεί σε χωράφια και όλα αυτά πρέπει να μεταφερθούν», τόνισε ο υπουργός.

Οι αυξήσεις των τιμών

Τέλος, για τις αυξήσεις στις τιμές μετά την καταστροφή είπε πως υπάρχει μία αισχροκέρδεια από κάποιους ασυνείδητους.

«Τα οπωροκηπευτικά που υποτίθεται είναι σε έλλειψη δεν καλλιεργούνται στη Θεσσαλία. Στη χώρα μας έχουμε 371.000 στρέμματα που καλλιεργούν οπωροκηπευτικά και μόλις τα 28.000 στρέμματα βρίσκονται στον θεσσαλικό κάμπο και από αυτά είναι ελάχιστα που έχουν ζημιές. Ήδη ο κ. Σκρέκας έχει θέσει σε εφαρμογή τους μηχανισμούς του υπουργείου».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου