Friday, 26 April, 2024

Πως να βάψετε πρωτότυπα πασχαλινά αυγά!

Πως να βάψετε πρωτότυπα πασχαλινά αυγά!

Το Πάσχα πλησιάζει και η παράδοση επιτάσσει να βάψουμε αυγά. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνετε κάτι δημιουργικό μαζί με το παιδί σας και να περάσετε όμορφες στιγμές παρέα!

Βασική προεργασία για κάθε διακόσμηση: Βράστε τα αυγά και αφήστε τα να στεγνώσουν.

Ιδέα #1
Χειροτεχνία πάνω στα αυγά!
Πάρτε χαρτοπετσέτες με διάφορα σχέδια επάνω, κατά προτίμηση λουλούδια. Κόψτε πολλά μικρά σχέδια από τις χαρτοπετσέτες και τοποθετήστε τα όλα μαζί σε μια γωνία. Πάρτε το αυγό στο χέρι σας, βουτήξτε ένα μικρό και λεπτό πινελάκι σε λευκή υγρή κόλλα (προσοχή μην πάρετε πολύ μεγάλη ποσότητα κόλλας), τοποθετήστε λίγη κόλλα πάνω στο σχέδιο σας και τέλος κολλήστε το με προσοχή πάνω στο αυγό. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία αυτή όσες φορές θέλετε στο ίδιο αυγό και στη συνέχεια να κάνετε το ίδιο στα υπόλοιπα. Μπορεί να ακούγεται λίγο χρονοβόρο αλλά μόλις κάνετε το πρώτο αυγό όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν απίστευτα γρήγορα.

Ιδέα #2
Δαντελένιο αυγό
Κόψτε ένα κομμάτι από δαντέλα και εφαρμόστε το σφιχτά, κάνοντας ένα κόμπο στο πίσω μέρος του αυγού. Βάψτε το αυγό κανονικά, σε κρύα βαφή, χωρίς βράσιμο. Αφήστε τα να στεγνώσουν λίγο και αφαιρέστε τη δαντέλα. Το αυγό θα έχει μια όμορφη, δαντελωτή διακόσμηση.

Ιδέα #3
Αυγά με φυλλαράκια
Μαζέψτε φυλλαράκια από μαϊντανό , σέλινο ή άλλα φύλλα με χαρακτηριστικό περίγραμμα, τοποθετήστε τα επάνω στην επιφάνεια του αυγού και δέστε επάνω, σφιχτά ένα κομμάτι από ένα παλιό νάυλον γυναικείο καλσόν, κάνοντας ένα κόμπο στο πίσω μέρος.
Βάψτε το αυγό κανονικά σε κρύα βαφή, χωρίς βράσιμο. Αφήστε το να στεγνώσει λίγο και αφαιρέστε το καλσόν και πολύ προσεκτικά το φύλλο. Τα φυλλαράκια, θα αφήσουν το αποτύπωμά τους επάνω στην επιφάνεια του αυγού.

Ιδέα #4
Παραδοσιακό βάψιμο με κρεμμύδια
*Για αυτόν τον τρόπο βαψίματος, τα αυγά θα πρέπει να είναι άβραστα και να βράσουν μαζί με τις φλούδες κρεμμυδιών.
Οι φλούδες των κόκκινων κρεμμυδιών περιέχουν χρωστικές ουσίες που μπορούν να δώσουν πανέμορφα χρώματα στα πασχαλινά αυγά πολύ εύκολα.Τα χρώματα που μπορείτε να πάρετε από τις φλούδες των κρεμμυδιών είναι μεταξύ του κόκκινου και του κεραμιδί ενώ οι αποχρώσεις εξαρτώνται από την ποσότητα των φλουδιών που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς και από την ώρα που θα αφήσετε τα αυγά σας μέσα στο διάλυμα που θα φτιάξετε. Είναι προτιμότερο να προμηθευτείτε καφέ αυγά και όχι άσπρα για να έχετε πιο σκούρο χρώμα στο τέλος.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, που συνήθως χωράει 12-20 αυγά άνετα, για να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει καλά τα αυγά (1-2 δάχτυλα πιο πάνω είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το νερό που θα εξατμιστεί με το βρασμό). Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας. Τα αυγά και το νερό μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας και τις εξωτερικές φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια. Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε με μαχαίρι τα κρεμμύδια γιατί χρησιμοποιούμε μόνο τις εξωτερικές φλούδες από αυτά. Ανάβουμε τη φωτιά στην κουζίνα μας όχι στο τέρμα αλλά περίπου στη μέση.
Δεν θέλουμε να βράζει και να κοχλάζει πολύ το νερό μας, γιατί θα χτυπιούνται περισσότερο τα αυγά μας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να σπάσουν.
Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό μας πρέπει να το αφήσουμε να βράζει για 20-30 λεπτά μέχρι να γίνουν και τα αυγά μας εσωτερικά. Το χρώμα τους στο τέλος του βρασμού θα έχει γίνει κόκκινο. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού σβήσουμε τη φωτιά μας. Τα αυγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό. Όταν πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Τέλος τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε βάλει λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα. Την ίδια διαδικασία κάνουμε και για πορτοκαλί χρώμα, απλώς βάζουμε λιγότερες φλούδες από κρεμμύδια στο νερό μας.

Παστέλ πασχαλινά αυγά!
Γεμίζουμε το εορταστικό τραπέζι με τα ωραιότερα χρώματα

Υλικά
1. Άσπρα αυγά
2. 6 κουτ. της σούπας αλάτι
3. Άσπρο ξίδι
4. Χλιαρό νερό
5. Χρώματα ζαχαροπλαστικής (κόκκινο, κίτρινο, μπλε)

Εκτέλεση
1. Βάζουμε τα αυγά σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό και αλάτι και σε χαμηλή φωτιά.
2. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30-40 λεπτά.
3. Μόλις κρυώσει το νερό βγάζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε ένα σουρωτήρι.
4. Σε ένα ποτήρι ρίχνουμε χλιαρό νερό και 2 κουτ. της σούπας, άσπρο ξίδι.
5. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
6. Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά (ανάλογα πόσο ανοιχτόχρωμα τα θέλουμε) και με τη βοήθεια ενός κουταλιού βγάζουμε το αυγό και το βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, ταμπονάρουμε ελαφρώς μέχρι να στεγνώσει, αφήνουμε στην άκρη και επαναλαμβάνουμε με το επόμενο αυγό.
Για ροζ αυγά θα βάλουμε 20 σταγόνες.
Για κίτρινο 30 σταγόνες.
Για μπλε 20 σταγόνες.
Για πράσινο 20 σταγόνες μπλε 10 σταγόνες κίτρινο.
Για λιλά 20 σταγόνες μπλε 5 κόκκινες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου