Saturday, 27 April, 2024

Εμβόλιο για Τον Covid-19 και Fillers Προσώπου: Το ένα αποκλείει το άλλο;

Μια είδηση, από αυτές που σε άλλες περιπτώσεις περνούν στα ψιλά γράμματα, εξαιτίας της σπανιότητας του γεγονότος, προσέλκυσε

το ενδιαφέρον αρκετών media το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για το γεγονός ότι 3 από συνολικά 15.184 ανθρώπους, δηλαδή ένα πολύ ελάχιστο ποσοστό, που έκαναν εμβόλιο συγκεκριμένης εταιρείας για τον κορονοϊό, παρουσίασαν τοπικά οίδημα. Το πρήξιμο αυτό σημειώθηκε στα σημεία που είχαν κάνει ενέσιμη θεραπεία με fillers (δερματικά εμφυτεύματα) και σε σύντομο χρονικό διάστημα υποχώρησε χωρίς απαραίτητα κάποια φαρμακευτική αγωγή. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ αναμενόμενη. Παρουσιάστηκαν άρθρα στο εξωτερικό με το ερώτημα κατά πόσο ασφαλές είναι να έχεις filler στο πρόσωπο και να κάνεις το εμβόλιο για τον Covid-19. Παρακάτω σας μεταφέρουμε τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα που καθησυχάζουν και τους πιο ανήσυχους!
Κάνετε ενέσεις υαλουρονικού οξέος στο πρόσωπο για να γεμίσετε τις ρυτίδες και τις ρινοπαρειακές αύλακες ή για πιο νεανικά ζυγωματικά και πιο πλούσια χείλη; Το υαλουρονικό οξύ υπάρχει φυσικά στο σώμα μας αλλά καθώς μεγαλώνουμε η παραγωγή του μειώνεται. Οι ιδιότητές του, πολύτιμες! Χαρίζει ενυδάτωση, νεανική σφριγηλότητα, φρέσκια όψη και φυσικά σε κάποιες εκδοχές του μπορεί να προσφέρει και όγκο σε σημεία, από όπου αυτός λείπει.
Τα fillers υαλουρονικού οξέος (δερματικά εμφυτεύματα) χρησιμοποιούνται χρόνια και έχουν περάσει με επιτυχία τα τεστ ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, είναι από τις πιο ασφαλείς θεραπείες αισθητικής ιατρικής. Τα νέα επιστημονικά δεδομένα συσχετίζουν το εμβόλιο για τον Covid-19 με σπάνια εμφάνιση παρενεργειών στο δέρμα, και σε ανθρώπους που έχουν κάνει ενέσιμη θεραπεία με δερματικά εμφυτεύματα ή fillers.
Ειδικότερα, τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα για τη συσχέτιση ενός συγκεκριμένου εμβολίου με τα fillers (υαλουρονικού αλλά και άλλων υλικών) έρχονται από τις ΗΠΑ. Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε από την Αμερική είναι τα εξής:
Η Διεθνής Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS) αναφέρει ότι πιθανές παρενέργειες οφείλονται σε αντίδραση του ανοσοποιητικού στο εμβόλιο. Η έρευνα δείχνει ότι είναι πιθανό να παρουσιαστεί φλεγμονή από συνθετικά fillers σε σημεία όπου έγινε έγχυση filler. Οι παρενέργειες είναι ήπιες και περιλαμβάνουν κοκκινίλα, οίδημα και φλεγμονή και υποχωρούν μετά από λήψη στεροειδών και αντιισταμινικών από το στόμα, αλλά ίσως υποχωρήσουν και μόνα τους. Επομένως, αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι:
-αν παρουσιαστεί παρενέργεια που οφείλεται σε δερματικό εμφύτευμα, αυτή είναι ήπια και οφείλεται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού
-είναι προσωρινή και υποχωρεί σε σύντομο διάστημα
Οίδημα τοπικά που υποχωρεί
Τι ισχύει λοιπόν και τι καλούμαστε να πράξουμε ώστε να είμαστε ασφαλείς; Η θέση της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι μια αντίδραση σε δερματικό εμφύτευμα παρουσιάζεται πολύ σπάνια. Τα δεδομένα που έχουμε αποδεικνύουν ότι μια ίωση ή βακτηριακή λοίμωξη, τα εμβόλια (π.χ. της γρίπης) και οδοντιατρικές πράξεις μπορούν να διεγείρουν κάποιες ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως το οίδημα τοπικά.
Οι επίσημες οδηγίες
Σύμφωνα με τις επίσημες ιατρικές οδηγίες, όσοι ήδη έχουν κάνει ενέσιμη θεραπεία με εμφυτεύματα δεν πρέπει να φοβηθούν να εμβολιαστούν. Και αντίστροφα, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εμβολιασμό δεν πρέπει να διστάσουν να κάνουν ενέσιμη θεραπεία με fillers στο μέλλον, εφόσον το επιθυμούν.
Έχετε υπόψη σας ότι η ενέσιμη θεραπεία με δερματικά εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος (ή άλλου υλικού) είναι ιατρική πράξη που γίνεται από καλά εκπαιδευμένο πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο.

kosmesis

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου