Sunday, 26 January, 2025

Θεραπείες εξωσωματικής και Covid

Κερδίζουμε το χρόνο και τη γονιμότητα μας με συμμάχους τα μέτρα πρόληψης και την επιστήμη

Έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέλος του φθινοπώρου και ο ιός SARS Cov2 εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα πλέον, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα που εφαρμόζονται από την πολιτεία στόχο έχουν να αναχαιτίσουν τη διασπορά αυτή και να εξασφαλίσουν επαρκή νοσηλευτική υποστήριξη από τα νοσοκομεία μας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Embryolab ανταποκρίνεται πλήρως και με συνέπεια σε μία συνεχιζόμενη και ισχυρή υγειονομική πρόκληση με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Η μονάδα παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών της για θεραπείες γονιμότητας σε ένα περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο με τα πιο σύγχρονα και αυστηρά μέτρα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του κορωνοιού. Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, στόχος μας εξακολουθεί να είναι η εξασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος τόσο για το προσωπικό της μονάδας, όσο και για τα ζευγάρια που απευθύνονται σε αυτή.
Το συχνότερο ερώτημα που δημιουργείται κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αν είναι ασφαλές να προχωρήσει κανείς άμεσα σε θεραπεία γονιμότητας, ή να αναβάλει για μία άλλη στιγμή, μελλοντικά, όταν θεωρητικά οι συνθήκες θα έχουν εξομαλυνθεί.
Η απόφαση για να ξεκινήσει κανείς μια θεραπεία υποβοήθησης αναπαραγωγής στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα εξαρτηθεί από το περιθώριο αναβολής που μπορεί να πάρει η θεραπεία και συχνά αυτό έχει να κάνει με την ηλικία της γυναίκας. Γυναίκες με μεγαλύτερη ηλικία δεν έχουν την πολυτέλεια να αναβάλουν εύκολα τις θεραπείες τους, ειδικά κάποιες φορές λόγω διακυμάνσεων περιόδου μπορεί να απαιτείται χρόνος για να πετύχουμε ξανά ιδανικές συνθήκες.
Σε σχέση με την επίδραση της ηλικίας βέβαια, υπάρχει και η δυνατότητα κρυοσυντήρησης των εμβρύων και μετάθεσης της εμβρυομεταφοράς αργότερα σε καλύτερες συνθήκες της πανδημίας. Έτσι, αφενός δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος σε σχέση με τα ωάρια, από την άλλη η ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να γίνει σε δεύτερο χρόνο χωρίς να μειώνονται οι πιθανότητες επιτυχίας.
Τέλος, σημαντικό ρόλο θα παίξει η δυνατότητα προφύλαξης και αποστασιοποίησης, ειδικά στην αρχή μιας εγκυμοσύνης, μετά από θεραπεία γονιμότητας. Όσο πιο προστατευμένο το περιβάλλον στο οποίο κινείται μια έγκυος τόσο πιο ασφαλές να ξεκινήσει νωρίτερα τη θεραπεία υποβοήθησης που θα χρειαστεί. Αντίθετα, αν οι συνθήκες της καθημερινότητας είναι τέτοιες που οδηγούν σε επαφή με μεγάλο αριθμό ατόμων, χωρίς τη δυνατότητα επιβεβαίωσης των μέτρων προστασίας, καλό θα ήταν να αναβάλει κανείς την έναρξη θεραπείας σε μεταγενέστερο στάδιο.
Νίκος Χριστοφορίδης
MD, MSc, FRCOG
Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος
Επιστημονικός & Κλινικός Διευθυντής Embryolab
Συνιδρυτής Embryolab Academy

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου