Monday, 23 December, 2024

Λαγάνα: Η σπιτική, νόστιμη συνταγή!

Αυτό το διάστημα λόγω καραντίνας, είναι σίγουρο πως και αυτές-οι, που δεν έκαναν ποτέ σπιτικό ψωμί, όλο και έχουν κάνει μία συνταγή…

αυτή του γιαουρτιού ή της γάστρας…

Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε και λαγάνα σπιτική. Είναι εύκολη, νόστιμη και οικονομική!
Υλικά Συνταγής
1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 1 κύβο 25 γραμ. νωπή)
300 ml νερό χλιαρό (1,5 ποτήρι)
3 κουταλιές ταχίνι
περ. 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν θέλετε να γίνει πιο αφράτη, μοιράζετε με αλεύρι για τσουρέκια) και δύο κουταλιες κίτρινο, αν υπάρχει στο νοικοκυριό.
1 κ.σ. αλάτι (ή λίγο παραπάνω για αυτούς που θέλουν το αλάτι) και 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη.
Σουσάμι και λίγο γλυκάνισο, αν επιθυμείτε. Τέλος λίγο ελαιόλαδο.
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μπολ την μια κούπα από το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι και σκεπάζουμε να αφρίσει (περί τα πέντε λεπτά).
Συνεχίζουμε βάζοντας την υπόλοιπη κούπα νερό, το ταχίνι και ανακατεύουμε να διαλυθεί το ταχίνι. Προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι (και τον γλυκάνισο, αν βάλουμε) και ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη και πατώντας τη με το πίσω μέρος της παλάμης μας μέχρι να γίνει ελαστική (όχι πολύ ώρα, μέχρι να ενωθεί η ζύμη) Τέλος το ελαιόλαδο, ίσα ίσα να γυαλίσει και να ξεκολλάει από τα χέρια.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανεβεί (μία ώρα). Όταν είναι έτοιμη, ανάβουμε τον φούρνο σταδιακά στους 100 βαθμούς.
Πατάμε με το χέρι μας να κατεβεί η ζύμη, να φύγει ο αέρας και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
Σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος απλώνουμε με τα χέρια το ζυμάρι μας στο κλασικό οβάλ σχήμα ή σε ότι άλλο σχήμα μας αρέσει (να μην έχει μεγάλο πάχος).Αφήνουμε να ανεβεί ξανά πριν μπει στον φούρνο (ένα τέταρτο).
Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και με τα δάκτυλά μας ή με πιρούνι κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα.
Φουρνίζουμε και ανεβάζουμε θερμοκρασία μετά τα πρώτα 10 λεπτά… ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα.
Τρώγεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύει ιδανικά όλα τα εδέσματα του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού. Καλή Σαρακοστή!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου