Saturday, 27 April, 2024

Μείον 4 κιλά, λιγότερο λίπος στην κοιλιά και υγεία με αυτό το φρούτο!

Ένα μήλο την ημέρα περιορίζει το λίπος που συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς και μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε έως

και τέσσερα κιλά το χρόνο, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ποια είναι η κατάλληλη ώρα να το καταναλώνετε
Η κατανάλωση ενός μήλου ημερησίως βοηθά στην καύση του λίπους στην κοιλιά, ενώ μπορεί να συμβάλει και στην απώλεια βάρους που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα τέσσερα κιλά ετησίως.
Το περιεχόμενο του φρούτου αυτού σε φυτικές ίνες δημιουργεί το αίσθημα της πλήρωσης κι έτσι η κατανάλωσή του πριν το γεύμα συμβάλλει στην κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων φαγητού, καθώς και στην αποφυγή άλλων ανθυγιεινών σνακ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον διακεκριμένο διατροφολόγο Rob Hobson, τα μήλα είναι τρεις φορές πιο χορταστικά από μια μπάρα σοκολάτας, καθώς βέβαια και πολύ πιο υγιεινά.
«Τα μήλα περιέχουν 1,2 γραμμάρια διατροφικών φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια φρούτου, πράγμα που μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι και αποτρέπει το αίσθημα της πείνας, ειδικά όταν καταναλώνεται πριν το γεύμα», τονίζει ο κ. Hobson.
Η πηκτίνη, η φυτική ίνα που βρίσκεται στα μήλα, βοηθά επίσης στη ρύθμιση των βακτηρίων στο έντερο (μικροβίωμα), η ποικιλία και ισορροπία των οποίων σχετίζεται με την αποτροπή της αύξησης του βάρους και της συσσώρευσης λίπους στο σώμα», προσθέτει χαρακτηριστικά ο ειδικός.
Η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα για ένα χρόνο θεωρείται υποσχόμενο πλάνο και από την διαιτολόγο Lucy Dawson, η οποία ανέφερε πως «τρώγοντας ένα μήλο κάθε μέρα πριν το βραδινό γεύμα, ίσως είναι η λύση για να απαλλαγούμε από τα κιλά που βάλαμε κατά τη διάρκεια του lockdown».
Τέλος, σχετική μελέτη που διεξήχθη από τον Βρετανικό Οργανισμό Παραγωγών Μήλων και Αχλαδιών έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός φρούτου πριν το βραδινό γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του βάρους που οι περισσότεροι άνθρωποι έβαλαν κατά τη διάρκεια της φετινής καραντίνας.
Επίσης, η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» δεν έχει βγει τυχαία., καθώς μελέτες δείχνουν ότι τα μήλα έχουν ισχυρά οφέλη για την υγεία, ειδικά όταν μιλάμε για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.
Δείτε παρακάτω πώς η κατανάλωση μήλων μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και εντάξτε τα στην καθημερινότητα και τη διατροφή σας σήμερα κιόλας!
Προστατεύει την καρδιά
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μήλα είναι ωφέλιμα για την καρδιά με πολλαπλούς τρόπους, με το υψηλό σε φυτικές ίνες περιεχόμενό τους να αποδεικνύεται πως βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης (μειώνει την «κακή»-LDL χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή»-HDL χοληστερόλη).
Ενδεικτικά, μια νέα μικρή κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι δύο συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο μήλα την ημέρα για οκτώ εβδομάδες είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης από εκείνους που δεν έτρωγαν το φρούτο. Οι ερευνητές αναφέρονται εκτενώς στις φυτικές ίνες των μήλων, αλλά και στις πολυφαινόλες, τονίζοντας πως ο ανθρώπινος οργανισμός ωφελείται περισσότερο όταν τα θρεπτικά συστατικά ολόκληρου του φρούτου συνεργάζονται.
Μια επανεξέταση δεδομένων που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα βρήκε, επίσης, ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν ολόκληρα φρούτα -μεταξύ των οποίων και μήλα- είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ακόμη, η Μελέτη Υγείας των Γυναικών έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μήλα καθ’όλη τη διάρκεια της επταετούς περιόδου της μελέτης είχαν έως και 22% μειωμένο κίνδυνο καρδιακό παθήσεων. Τέλος, μια ολλανδική μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση μήλων και αχλαδιών σχετιζόταν με 52% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των φρούτων αυτών σε φυτικές ίνες και ένα φλαβονοειδές που λέγεται κουερσετίνη.
Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σε μια εκτενή επανεξέταση μελετών, ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts ανέδειξαν έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης μήλων και της πρόληψης του διαβήτη, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα ή περισσότερα μήλα την ημέρα είχαν έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου μήλα. Σε άλλη μελέτη με περισσότερες από 38.000 υγιείς γυναίκες, εκείνες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα μήλα την ημέρα παρουσίαζαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 από όσες δεν έτρωγαν καθόλου.
Και σε μια επανεξέταση δεδομένων περισσότερων από 187.000 ανθρώπων που συμμετείχαν σε τρεις μακροχρόνιες μελέτες, ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες μούρων, σταφυλιών και μήλων την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 23%, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μία μερίδα ή και λιγότερο κάθε μήνα. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο φρούτο σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος, ενώ και τα φλαβονοειδή (είδος αντιοξειδωτικού) παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου