Tuesday, 30 April, 2024

Το «κέικ των αγγέλων»: Βελούδινο, λιώνει στο στόμα!

Το βελούδινο κέικ που λιώνει στο στόμα και ξετρελάνει τους πάντες! Δείτε τη συνταγή!
Τα υλικά
230 γρ. αλεύρι φαρίνα
6 κ.σ. κόρν φλάουρ
170 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
4 ασπράδια (135 γρ.) αβγών
240 γρ. γάλα
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 βανίλιες
1 μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 λεμόνι (ή πορτοκάλι) ακέρωτο
Λίγη μαργαρίνη και λίγο αλεύρι για τη φόρμα
Άχνη για το πασπάλισμα
Οι φάσεις του χτυπήματος της μαργαρίνης
Πώς γίνονται τα ασπράδια μετά το χτύπημα
Η εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Χτυπάμε ελαφρώς (μέχρι να ασπρίσουν και να αφρίσουν) τα ασπράδια με 1/4 φλ.τσ. γάλα και τις βανίλιες και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ, το αλάτι και το μπέικιν και προσθέτουμε και τη ζάχαρη ανακατεύοντάς τα καλά με το σύρμα.
Βάζουμε τη μαργαρίνη στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, έως ότου αφρατέψει και ασπρίσει (3-4 λεπτά).
Σταδιακά προσθέτουμε και τα στερεά υλικά, που βρίσκονται αναμεμειγμένα ήδη στο άλλο μπολ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι η ζύμη να γίνει σαν «τριφτή» δηλαδή σαν μεγάλα «ψίχουλα».
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, βάζοντας το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα.
Χτυπάμε τη ζύμη για 2 λεπτά, καθαρίζοντας ταυτόχρονα τα τοιχώματα, αλλά και τον πάτο του μπολ με μια σπάτουλα
Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού ή του πορτοκαλιού.
Τέλος, προσθέτουμε σε 3 δόσεις τα ασπράδια συνεχίζοντας το «χτύπημα» της ζύμης για 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 φόρμες μιας χρήσεως των 20 εκατοστών και αδειάζουμε τη ζύμη.
Ψήνουμε τα κέικ για 40-45 λεπτά περίπου, χαμηλώνοντας το φούρνο στους 150-160 (ανάλογα το φούρνο σας) και φυσικά, το δοκιμάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού ή με μία οδοντογλυφίδα εάν έχει ψηθεί στο κέντρο του προς το τέλος ή βλέπουμε ότι έχει αρχίσει να ξεκολλάει από τις άκρες της φόρμας.
Βγάζουμε και το αφήνουμε στη φόρμα για 10 λεπτά ακόμη.
Το ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με άχνη και μόλις το κόψουμε και το δοκιμάσουμε συνειδητοποιούμε το μεγαλείο του… αφράτο, μυρωδάτο και ταυτόχρονα αέρινο και βελούδινο με ένα άσπρο χρώμα που σε ξαφνιάζει και σου φέρνει στο μυαλό… χιονάκι λευκό και απαλό!

Αν θέλουμε κάνουμε γλάσο λευκό ή σοκολατένιο ή και σαντιγί! Δική σας επιλογή.
Καλή επιτυχία!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου