Saturday, 27 April, 2024

Φθαλικές ενώσεις και δισφαινόλες στα τρόφιμα, οδηγούν σε επιδημία χρόνιων ασθενειών

Φθαλικές ενώσεις και δισφαινόλες τώρα «ευρέως διαδεδομένες» στα τρόφιμα, οδηγώντας την επιδημία των χρόνιων ασθενειών…

Πρέπει άμεσα οι καταναλωτές να ενημερωθούν για το τι βάζουμε στα σπίτια μας και με τι δηλητήρια ταΐζουμε τα παιδιά μας…

Μέχρι να ανοίξετε ένα δοχείο με γιαούρτι, το φαγητό έχει κάνει ένα μακρύ ταξίδι για να φτάσει στο κουτάλι σας. Μπορεί να έχετε κάποια ιδέα για αυτό το ταξίδι: Από την αγελάδα στην επεξεργασία στη συσκευασία και στα ράφια των καταστημάτων. Αλλά σε κάθε βήμα, υπάρχει η ευκαιρία να μπει κρυφά κάτι επιπλέον, ένας λαθρεπιβάτης που δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Αυτό το απροσδόκητο συστατικό είναι κάτι που ονομάζεται πλαστικοποιητής: μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει το πλαστικό πιο εύκαμπτο και ανθεκτικό. Σήμερα, πλαστικοποιητές-οι πιο συνηθισμένοι από τους οποίους ονομάζονται φθαλικές ενώσεις-εμφανίζονται σχεδόν σε όλους μας, μαζί με άλλες χημικές ουσίες που βρίσκονται στο πλαστικό, συμπεριλαμβανομένων των δισφαινολών όπως το BPA. Αυτά έχουν συνδεθεί με έναν μακρό κατάλογο ανησυχιών για την υγεία, ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η επιδημία χρόνιων ασθενειών μπορεί να αναχθεί σε  συγκεκριμένους μολυσματικούς παράγοντες στην προσφορά τροφίμων . Αυτοί οι μολυσματικοί παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά τη σηματοδότηση ορμονών, την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας, τη σεξουαλική ανάπτυξη,  τη νευροανάπτυξη και τη γενετική έκφραση .

Μερικοί από τους πιο επιβλαβείς ρύπους στην παροχή τροφίμων και νερού περιλαμβάνουν διάφορους τύπους χημικών πλαστικοποιητών. Αυτές οι χημικές ουσίες, δηλαδή οι φθαλικές ενώσεις και οι δισφαινόλες, χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πλαστικών, αλλά αποτελούν επίσης σιωπηλό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Μια έκθεση από τη μη κερδοσκοπική ομάδα Consumer Reports βρήκε αυτές τις χημικές ουσίες πλαστικοποιητών σε 84 από τα 85 ελεγμένα τρόφιμα. Αυτές οι χημικές ουσίες πλαστικοποιητές συνδέονται με τον διαβήτη Τύπου 2, τη στειρότητα, την ανοσοκαταστολή, τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές διαταραχές, μεταξύ πολλών άλλων χρόνιων ασθενειών και καταστάσεων.

Οι χημικές ουσίες πλαστικοποιητών οδηγούν σιωπηλά την επιδημία χρόνιων ασθενειών

Το Consumer Reports εξέτασε 85 κοινά τρόφιμα από 11 κατηγορίες που περιελάμβαναν ποτά, καρυκεύματα, δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρέατα, κονσερβοποιημένα φασόλια, συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά, γρήγορο φαγητό, έτοιμα γεύματα και βρεφικές τροφές. Από τα δείγματα που δοκιμάστηκαν, το 79 τοις εκατό περιείχαν σχετικά επίπεδα δισφαινολών  και το 98 τοις εκατό των δειγμάτων περιείχαν φθαλικές ενώσεις.

Τόσο οι φθαλικές ενώσεις όσο και οι δισφαινόλες είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες. Μόλις εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, αυτές οι χημικές ουσίες παρεμβαίνουν στην υγιή παραγωγή ορμονών, σηματοδότηση και ρύθμιση. Στους άνδρες, οι φθαλικές ενώσεις βλάπτουν άμεσα την κινητικότητα και τη συγκέντρωση του σπέρματος . Στις γυναίκες, οι  χημικές ουσίες προκαλούν πρώιμη εφηβεία, δυσλειτουργία των ωοθηκών και καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος. Στα παιδιά, η δισφαινόλη Α (BPA) βλάπτει τον εγκέφαλο και τους αδένες του προστάτη, ενώ μεταβάλλει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Σε μια μελέτη , τα παιδιά των οποίων το σώμα δεν μπορούσε να αποτοξινώσει το BPA ήταν πιο πιθανό να πάσχουν από αυτισμό και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας.

Οι ομάδες υπεράσπισης της ανθρώπινης υγείας έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά για να ευαισθητοποιήσουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της BPA την τελευταία δεκαετία και οι κατασκευαστές πλαστικών απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη χρήση αυτής της χημικής ουσίας. Ωστόσο, οι κατασκευαστές πλαστικών χρησιμοποιούν παρόμοια υποκατάστατα πλαστικοποιητή  (όπως το BPS) που προκαλούν παρόμοια προβλήματα υγείας με το BPA. Η Consumer Reports παρατήρησε ότι το επίπεδο των δισφαινολών ήταν «σημαντικά χαμηλότερο» σε σύγκριση με τις εργαστηριακές δοκιμές για BPA που έγιναν το 2009, επομένως υπήρξε πρόοδος στον μετριασμό αυτής της χημικής ουσίας. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα χημικό πλαστικοποιητή και υπάρχουν πολλά εξίσου τοξικά υποκατάστατα και φθαλικές ενώσεις που διαπερνούν τα τρόφιμα, τα ποτά και τα καλλυντικά.

Το Consumer Reports βρίσκει τις φθαλικές ενώσεις «ευρέως διαδεδομένες» σε πολλές κατηγορίες καταναλωτών

Από την Έκθεση Καταναλωτή, τα ποτά με τα υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων περιλαμβάνουν το Brisk Iced Tea…

Στην κατηγορία των κονσερβοποιημένων φασολιών, τα  προϊόντα με το υψηλότερο επίπεδο φθαλικών ενώσεων περιλαμβάνουν το τσίλι Hormel με φασόλια, το Bush’s Chili Red Beans…

Τα μολυσμένα καρυκεύματα περιλαμβάνουν το Mrs. Butterworth’s Syrup Original και το Hunt’s Tomato Ketchup….

Τα προϊόντα Fast Food που περιέχουν φθαλικές ενώσεις περιλαμβάνουν τα Wendy’s Crispy Chicken Nuggets, Moe’s Southwest Grill Chicken Burrito, Nuggets και Wendy’s Dave’s Single with Cheese. Για τα δημητριακά,… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου