Saturday, 27 April, 2024

Δυσχέρεια αναπνοής – Το “μπούκωμα“ της μύτης

Δυσχέρεια αναπνοής – Το “μπούκωμα“ της μύτης

Μετά από ένα βαρύ κρυολόγημα με βουλωμένη μύτη καταλαβαίνουμε τι σπουδαίο ρόλο παίζει η αναπνοή από τη μύτη μας. Επηρεάζει το είναι, την ενέργεια, την ποιότητα του ύπνου και την καθημερινή αποδοτικότητα μας.

Η μύτη αποτελεί ένα πολύπλοκο ανατομικό σύστημα σε σχήμα πυραμίδας και χωρίζεται από το ρινικό διάφραγμα σε δύο ρινικές κοιλότητες. Στο πλάγιο εσωτερικό τοίχωμα βρίσκονται οι ρινικές κόγχες. Μέσα στη ρινική κοιλότητα γίνεται η παροχέτευση των παραρρινίων κόλπων, ειδικά των ιγμορείων. Όλο το εσωτερικό αυτού του ρινικού συστήματος καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα, το βλεννογόνο.

Ο βλεννογόνος της μύτης θερμαίνει τον κρύο εισπνεόμενο αέρα σε θερμοκρασία σώματος και τον υγραίνει προστατεύοντας τον φάρυγγα και τους πνεύμονες από την ξηρότητα και το ψύχος. Παράλληλα φιλτράρει τον αέρα από μικρά σωματίδια και άλλες βλαβερές ουσίες. Το όργανο της όσφρησης βρίσκεται στο άνω εσωτερικό τμήμα της μύτης και είναι υπεύθυνο για την αίσθηση της οσμής.

Συχνά μιά διαταραχή του ευαίσθητου “κλιματιστικού“ ρινικού συστήματος προκαλεί μιά διόγκωση του βλεννογόννου δημιουργώντας δυσκολία στην αναπνοή, το λεγόμενο “μπούκωμα“ της μύτης.

Το “μπούκωμα“ της μύτης αποτελεί εκδήλωση μιας χρόνιας φλεγμονής, τη χρόνια ρινίτιδα. Αιτιολογικά για την δυσλειτουργία της μύτης είναι η υπερευαισθησία του βλεννογόνου απέναντι σε ουσίες που προκαλούν μιά αλλεργική αντίδραση, όπως η σκόνη του σπιτιού, οι μύκητες, το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων και η γύρη φυτών και δένδρων. Ως μη αλλεργική αιτία αναφέρονται ερεθίσματα, όπως οι διαφορές θερμοκρασίας και υγρασίας.

Στη δυσχέρεια της αναπνοής εκτός από τη χρόνια ρινίτιδα είναι υπεύθυνες οι ανωμαλίες του εσωτερικού της μύτης. Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ως συχνότερη αιτία, η υπερτροφία των ρινικών κογχών και οι ρινικοί πολύποδες επηρεάζουν τη ροή του αέρα με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην αναπνοή.

Η σωστή διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει τον ενδοσκοπικό έλεγχο της ρινός, πιθανόν απεικονιστικό έλεγχο, εργαστηριακές και δερματικές εξετάσεις αλλεργίας.

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος διορθώνεται χειρουργικά με ανώδυνο και απλό τρόπο και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Η μείωση του μεγέθους των ρινικών κογχών γίνεται με ελεγχόμενη καυτηρίαση με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων και Laser ή με μικροεκτομή μέσω ειδικού μηχανήματος Shaver.

Η αφαίρεση ρινικών πολυπόδων πραγματοποιείται με ενδοσκοπική χειρουργική. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική χωρίς εξωτερικές ουλές και προσφέρει ταχύτατη ανάρρωση κι επάνοδο στην εργασία.

Μετά την επέμβαση ακολουθεί αντιφλεγμονώδης κι αντιαλλεργική θεραπεία.

Μόνον, ο ειδικός ΩΡΛ ιατρός μπορεί να υποδείξει τη καταλληλότερη αντιμετώπιση της “μπουκωμένης“ μύτης. Ο μύθος της επώδυνης χειρουργικής επέμβασης και της ταλαιπωρίας του ασθενούς έχει προ πολλού χαθεί. Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές απλοποιούν τις επεμβάσεις και απαλλάσουν τον ασθενή από το πρόβλημά του.

Βελτιώνοντας την αναπνοή καλυτερεύουμε το είναι, την ενέργεια, τον ύπνο και φυσικά την ποιότητα ζωής μας.

Δρ. Ιάκωβος Χ. Αραπάκης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς επί 15 ετία στη Γερμανία

(τ. επιμελητής πανεπιστημιακή κλινική Freiburg και Katharinenhospital Stuttgart)

Χατζηδημητρίου 95, Γιαννιτσά

τηλ. 23820-27760, κιν. 6944-870707

www.orl-thess.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου