Τα εμβόλια που μας είπαν ότι προστατεύουν έναντι του θανάτου, της σοβαρής νόσησης και των παρατεταμένων συμπτωμάτων Covid
από λοίμωξη από κορωνοϊό (γιατί στην αρχή μας έλεγαν ότι συμβάλλουν στην ανοσία, κ.α. και μετά δεν ήξεραν πώς να το καλύψουν!) συνδέθηκαν με αυξήσεις σε νευρολογικές, αιματολογικές και καρδιακές παθήσεις στη μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη ασφάλειας εμβολίων έως σήμερα.
Τα σπάνια-έτσι τα παρουσιάζουν, χωρίς να καταγράφουν θανάτους έστω πιθανούς) συμβάντα-που εντοπίστηκαν νωρίς στην πανδημία-περιλάμβαναν υψηλότερο κίνδυνο φλεγμονής που σχετίζεται με την καρδιά από εμβόλια mRNA που έγιναν από την Pfizer Inc., BioNTech SE και Moderna Inc., και κίνδυνο για έναν τύπο θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο μετά ανοσοποίηση με εμβόλια ιικού φορέα όπως αυτό που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παρασκευάστηκε από την AstraZeneca Plc.
Τα εμβόλια ιικού φορέα συνδέθηκαν επίσης σε σπάνιες περιπτώσεις για το σύνδρομο Guillain-Barre, μια νευρολογική διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στο περιφερικό νευρικό σύστημα.
Περισσότερες από 13,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια, σώζοντας πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές μόνο στην Ευρώπη. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό ατόμων που εμβολιάστηκαν ήρθαν αντιμέτωπα με παρενέργειες, με αποτέλεσμα να ανοίξει η συζήτηση για τα οφέλη και τις επιπτώσεις τους.
Τα ευρήματα
Όπως αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα, η νέα έρευνα, από το Global Vaccine Data Network, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vaccine την περασμένη εβδομάδα, με τα δεδομένα να διατίθενται μέσω διαδραστικών πινάκων εργαλείων για να δείξουν τη μεθοδολογία και τα συγκεκριμένα ευρήματα.
Η έρευνα ερεύνησε 13 ιατρικές καταστάσεις που η ομάδα θεώρησε «ανεπιθύμητες ενέργειες ειδικού ενδιαφέροντος» μεταξύ 99 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων σε οκτώ χώρες, με στόχο τον εντοπισμό υψηλότερων του αναμενομένου κρουσμάτων μετά από εμβολιασμό για τον Covid. Η χρήση συγκεντρωτικών δεδομένων αύξησε τη δυνατότητα εντοπισμού σπάνιων σημάτων ασφαλείας που μπορεί να είχαν χαθεί όταν εξετάζουμε μόνο μικρότερους πληθυσμούς.
Η μυοκαρδίτιδα, ή φλεγμονή του καρδιακού μυός, εντοπίστηκε σταθερά μετά από μια πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση εμβολίων mRNA, σύμφωνα με τη μελέτη. Η υψηλότερη αύξηση στην αναλογία παρατηρούμενου προς το αναμενόμενο παρατηρήθηκε μετά από δεύτερη δόση με το Moderna. Η πρώτη και η τέταρτη δόση του ίδιου εμβολίου συνδέθηκαν επίσης με αύξηση κινδύνου της περικαρδίτιδας.
Οι κίνδυνοι
Οι ερευνητές βρήκαν μια στατιστικά σημαντική αύξηση των περιπτώσεων του συνδρόμου Guillain-Barre εντός 42 ημερών από μια αρχική δόση του εμβολίου ChAdOx1 ή «Vaxzevria» που αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη- κάτι που δεν παρατηρήθηκε με εμβόλια mRNA. Με βάση το ιστορικό επίπτωσης της πάθησης, αναμένονταν 66 περιπτώσεις-αλλά παρατηρήθηκαν 190 συμβάντα.
Το ChAdOx1 συνδέθηκε με τριπλάσια αύξηση της θρόμβωσης του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, ενός τύπου θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο, που εντοπίστηκε σε 69 συμβάντα, ενώ θα ανέμενε κανείς μόνο 21. Ο μικρός κίνδυνος οδήγησε στην απόσυρση ή τον περιορισμό του εμβολίου στη Δανία και σε πολλές άλλες χώρες. Η μυοκαρδίτιδα συνδέθηκε επίσης με μια τρίτη δόση ChAdOx1 σε ορισμένους, αλλά όχι όλους, πληθυσμούς που μελετήθηκαν.
Παρατηρήθηκαν 7 περιπτώσεις οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, έναντι προσδοκιών για 2, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ειδικού ενδιαφέροντος επιλέχθηκαν με βάση προκαθορισμένες συσχετίσεις με την ανοσοποίηση, όσα ήταν ήδη γνωστά για τις παθήσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό και την προκλινική έρευνα. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν παρακολούθησε το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας ή POTS, που ορισμένες άλλες έρευνες έχουν συνδέσει με τα εμβόλια Covid.
Η δυσανεξία στην άσκηση, η υπερβολική κόπωση, το μούδιασμα και η «ομίχλη του εγκεφάλου» ήταν μεταξύ των κοινών συμπτωμάτων που εντοπίστηκαν σε περισσότερους από 240 ενήλικες που εμφάνισαν χρόνιο μεταεμβολιαστικό σύνδρομο σε μια ξεχωριστή μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ. Η έρευνα του Γιέιλ στοχεύει στην κατανόηση της κατάστασης και τη βελτίωση της ασφάλειας των εμβολίων, δήλωσε ο Harlan Krumholz, κύριος ερευνητής της μελέτης και διευθυντής του Νοσοκομείου Yale New Haven. «Και τα δύο πράγματα μπορούν να ισχύουν », είπε ο Krumholz στο Bloomberg. «Μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές και μπορεί να υπάρχει ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί αρνητικά».
Πηγή: naftemporiki.gr