Friday, 3 May, 2024

Επίδομα γέννησης: Αναδρομική αύξηση από 400-1.500 ευρώ τον Απρίλιο

Έξτρα επίδομα γέννησης από 400 έως και 1.500 ευρώ θα λάβουν τον Απρίλιο όσοι απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Το ποσό αυτό προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης που προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Όπως ορίζεται στη διάταξη, χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση το επιπλέον ποσό του επιδόματος θα καταβληθεί ως εξής:

α) στους δικαιούχους, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται εφάπαξ τον μήνα Απρίλιο 2024,

β) στους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης.

Με την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων το επίδομα γέννησης κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και αυξάνεται από 2.000 ευρώ (οριζόντια) σε:

2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί

2.700 ευρώ για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο

3.000 ευρώ για το τρίτο και

3.500 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο παιδί.

Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη εντός μηνός από τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη εντός του επόμενου πενταμήνου.

Η νέα διάταξη ορίζει ότι μετά την έγκριση της σχετικής αίτησης από την αρμόδια Υπηρεσία, το επίδομα καταβάλλεται ως εξής:

α) δύο  ισόποσες δόσεις των 1.200 ευρώ εκάστη για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

β) δύο  ισόποσες δόσεις των 1.350 ευρώ εκάστη για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

γ) δύο  ισόποσες δόσεις των 1.500 ευρώ εκάστη για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και

δ)δύο ισόποσες δόσεις των 1.750 ευρώ εκάστη για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο.

Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά:

στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που υλοποιεί η εταιρεία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου